Procházka se psem na Šumavě ukázala na nesmyslnost některých opatření...

Pan ministr Havlíček má prý problém...sice ne protiprávní, ale ukazující na jeho politickou neobratnost, alespoň tak o ní hovoří někteří účastníci diskuze v Otázkách Václava Moravce.  

Pan ministr Havlíček je prý politicky neobratný, protože jel se psem na výlet na Šumavu. A to v situaci, kdy má vláda v pondělí rozhodovat o tom, že třeba v rámci dalšího "zpřísnění" protiepidemických opatření zakáže občanům pohyb mezi kraji.

Myslím, že to spíše ukazuje, že pan ministr Havlíček, stejně jako většina z nás, nevěří v účinnost některých stávajících nebo navrhovaných opatření. Totiž, že pobyt lidí na horách vede ke zhoršení epidemické situace, zvláště, když někdo tam jde na procházku se psem nebo běží na běžkách (bylo    nám na ČT vysvětleno prostřednictvím Státního zdravotního ústavu, že běžec na běžkách vytváří za  sebou jakýsi aerosolový rauš, který může přenášet virus Covid -19). A to vůbec nemluvím o nesmyslnosti zavření lyžařských areálů jen proto, že by lidi (my občané) stáli ve frontě na vlek, i když v rouškách, a mohli se nakazit. A co fronty před poštou, na úřadech nebo jízda v MHD?

Jde totiž o to, že celé řadě opatření se prostě věřit nedá! Nemají žádnou logiku! A ani s těmi čísly PES to nemusí být tak silné...Počty nakažených ještě nejsou počty nemocných, ale jsou počty přenašečů a nemocných. Jistě je správné, že by měli být v izolaci. Ovšem je třeba říci, že i očkovaní (a já jednoznačně očkování podporuji) mohou být přenašeči, ale vědět to nemusí...a do karantény přirozeně nechtějí, dokonce mají mít v bodoucnu covid pas, který jim umožní to nebo ono. Takže hru s čísly berme s rezervou!

A to vůbec nemluvím o dětech doma a ne ve školách! I některé významné vědecké studie ukazují, že dlouhodobá absence prezenční výuky vede ke zhoršení nejen vzdělanosti, ale i psychiky mládeže, mohou vést k asocializaci (minimálně ke ztrátě některých návyků) a vzniku depresivních stavů, nehledě k problémům rodičů..

Vše mě vede k závěru, že trvání premiéra na neustálém prodlužování nouzového stavu může mít jiné než protiepidemické důvody. Může to být neschopnost věci lépe organizovat, může to být politický kalkul ve stylu, kdo nic nedělá nic nezkazí (a máme před volbami) nebo to může být i skutečnost vyjímek z výběrových řízení na to či ono. Nejspíše však všechny tyto důvody dohromady!

Autor: Marek Zeman | neděle 7.2.2021 13:28 | karma článku: 46,37 | přečteno: 15583x