Pozitiva krize

Každá krize přináší příležitost ke vzniku něčeho nového, progresivního, modernějšího, byť tedy bohužel často vyrůstajícího z ruin a utrpení. Já takové pozitivum současné dluhové, rozpočtové a možná i ekonomické krize vidím v tom, že se v České republice daří prosazovat reformu zdravotnictví.

Opozice se sice odporem proti ní snaží získat další politický kapitál, ale skutečností je, že současný ministr zdravotnictví je ve funkci nezvykle dlouho přestože reformy, které pomocí koaličních partnerů prosazuje, byly a vždy budou maximálně nepopulární. Zvyšují a budou nadále zvyšovat výdaje občanů na zdravotní péči a snižují nebo v blízké budoucnosti sníží doposud byť jen teoreticky bezbřehou dostupnost nejnákladnější zdravotní péče.

Troufám si říci, že kdyby občané každý den neslyšeli o krizi Řecka, Itálie, Evropské unie a o rozpočtových problémech naší země, koalice by neměla odvahu reformu zdravotnictví v této podobě prosazovat. To, že reforma postupuje i díky krizi, však neznamená, že bez krize by nebyla potřeba. Naopak, i kdyby krize nebylo, české zdravotnictví by stejně muselo reformovat systém svého financování, protože náklady na zdravotnictví budou v nejbližších letech v důsledku rychlého rozvoje moderní medicíny a současného stárnutí obyvatelstva růst natolik rychle, že z veřejného zdravotního pojištění již nebudou ufinancovatelné.

Jako jeden z důkazů pro mé tvrzení o krizi, která umetá cestu zdravotnické reformě, uvedu aktuální reakci na záměr ministerstva zdravotnictví posuzovat, zda přínos nových léčebných postupů, technologií a léků je úměrný nákladům na ně. A pokud není, nebudou je zdravotní pojišťovny proplácet. Jsem přesvědčen, že nebýt krize, tento záměr by byl široce kritizován a bouřlivě odmítán. Nic takového se neděje a záměr bude zjevně v blízké době realizován. Osobně jsem rád hned dvakrát. Myslím si, že toto opatření - vytvoření síta na nové léky, postupy a technologie, které omezí jejich nekontrolovaný příliv do českého zdravotnictví – je správné. Zároveň jsem rád, že se jak odborníci, tak zodpovědí politici a úředníci shodují v tom, že současně je třeba zavést a podpořit komerční připojištění, díky kterému by lidé mohli dosáhnout i na ty léčebné postupy, které sítem neprojdou a nebudou placeny z veřejného zdravotního pojištění. Pokud chcete vědět proč, podívejte se na můj článek z června minulého roku s názvem: Rok života navíc? Lidé musejí mít možnost volby.

Autor: Marek Zeman | úterý 10.1.2012 12:24 | karma článku: 10,27 | přečteno: 756x