Navýšení minimální mzdy? Jen levicový populismus!

V minulých dnech vláda schválila navýšení minimální mzdy o 600 korun, člověk by si mohl říci naštěstí jen o šest set, vždyť paní ministryně Maláčová navrhovala navýšení až o šestnáct set, ale i těch 600 je o 600  více než, má být.

Institutu minimální mzdy jsem nikdy moc nerozumněl, jako by byla nějaká mzda maximální. Chápu, že pro některé zaměstnance v některých profesích (zdravotnictví tam naštěstí nepatří) jde o jakousi berličku, aby vůbec něco dostali. Pak se ptám, proč to vlastně dělají? Že by někdo dělal v pohostinství nebo uklízečku pro krásu této práce? Možná ano...

Stávající diskuze nad výší minimální mzdy od nového roku mě v souvislosti s vývojem ekonomiky opravdu překvapila. Každý přeci ví a vidí, že české firmy a podniky (až na vyjímky) nejsou v dobré ekonomické kondici a finanční prostředky budou potřebovat jinde než k navýšení minimální mzdy a na ní navazujících plateb (mezd a odvodů). Viděl to i premiér, jehož hnutí ANO ve vládě přehlasovalo ministry za ČSSD a došlo k navýšení "jen" o šest set korun. Měla to být 0 , tedy nenavyšovat nic. Pro firmy je přeci důležitější znovu rozjet podnikání než navyšovat mzdy! A s tím nic neudělá ani argumentace paní Maláčové, přezdívané Venezuela, že na Slovensku nebo v Polsku je minimální mzda vyšší. Ať je. V Německu mají jistě daleko vyšší plat a také vyšší minimální mzdu a v Rakousku institut minimální mzdy vůbec zaveden nemají a také žijí a mzdy mají vysoké. Zkrátka logiku to nemá.

Jistě u odborářů tlaku na navýšení mezd rozumím. Co by také měli chtít jiného ? Ale vláda by měla být rozumná a hlavně v dané (kovidové) situaci racionální. Prostě světem hýbe populismus. Je to "úlitba" spoluvládnoucí sociální demokracii, která například včera jednoznačně vystoupila proti snížení daní. Tento krok (snížení daně s příjmů fyzických osob) by zase naopak mohl být vnímán jako "pravicový populismus", ale především jde o snahu "nechat" lidem více peněz, navýšit spotřebu a  pomoci tak ekonomice.

Autor: Marek Zeman | pátek 20.11.2020 10:59 | karma článku: 18,92 | přečteno: 644x