Máme "svoji" chřipku!

Koronavirus je denním hitem, v TV zprávách zabírá hlavní čas denně již dva týdny. Nevím, jest-li to nepřeháníme.

Mé dnešní působení v ordinaci bylo ve znamení pacientů převážně s kašlem, rýmou, či zvýšenou teplotou. Pouze jeden pacient s typickou chřipkou, tedy vysoké horečky, silné bolesti kloubů, svalů. Profuzní poce-ní. Jinak běžné bolesti zad, vysoký krevní tlak, poruchy rytmu srdečního, krev moči a předoperační vyšetření. Jeden pán s angínou.

Proč to říkám? Naše média na nás takřka nepřetržitě chrlí informace o koronaviru, kolik desítek tisíc lidí v Číně se nakazilo, kolik vyléčili, kolik zamřelo, kolik záchytů této nemoci je mimo území ČLR, a tak dále, a tak dále.K tomu záběry liduprázdných čínských měst, drony v akci, transporty lidí domů do Evropy a ČR.

Ovšem ze srovnání mezi ČLR , která má skoro 1,5 miliardy obyvatel, a ČR, kde žije 10,5 mililónů lidí jednoznačně vyplývá, že počty v desítkách tisíc nakažených koronavirem a stovkách zemřelých, jakkoliv s nimi a jejich příbuznými lidsky soucítím, jsou malé ve srovnání s "naší" chřipkou, u které si nyní procházíme každoroční epidemií a která přes doporučené a vhodné očkování usmrtí ročně na dvaticíce našich spoluobčanů, neznamená koronavirus alespoň zatím větší nebezpečí. Nechci jej bagatelizovat, ale možná by bylo dobré udělat  "naší" chřipce také nějakou "reklamu", aby více lidí na ní myslelo a nechalo se včas očkovat. Hlavně skupina chronicky nemocných a seniorů. Opravdu chřipka, pravá chřipka je vážné onemocnění a umí zabíjet!
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Zeman | středa 5.2.2020 16:21 | karma článku: 27,27 | přečteno: 809x