Kam se svět dostal ???

Jistě, svět se vyvíjí...Jenom nevíme kam. Že by k něčemu lepšímu ? Troufám si pochybovat! Ale stále mě překvapuje...

Případ George Floyda, jakkoliv je nezpochybnitelné, že každý má právo na život a jeho smrt je jednoznačně odsouzeníhodná, nám ukazuje další, nekonečné hlubiny "politické korektnosti". Jakoby volně navazoval na nedávné hnutí "Me too", které se prohnalo Amerikou i Evropou a zanechalo v nás, ale- spoň ve mě, spíše negativní pocity. Aktivitám hnutí "Me too" jakoby zase volně předcházel evropský model vítání přistěhovalců bez dokladů v počtu miliónů, který já osobně přezdívám "herzlich willkommen", podle slov německé kancléřky.

Co tyto aktivity vlastně spojuje? Láska? Humanita? Snaha o změnu k lepšímu ? Jistě také. Ale především tzv. politická korektnost, kterou já vnímám nikoliv jako boj za pravdu, ale proti ní. Nutí totiž novináře, politiky, umělce, intelektuály i širokou veřejnost některé skutečnosti neuvádět nebo je přímo překrucovat. Jen velmi málokdo dovede čelit mainstreamovým názorům, zvláště, když na nás "padají" odevšud. A přitom stále platí, že pravda je jen jedna. Zůstává-li potlačená, skrytá nebo zakázaná, nic dobrého to nepřinese. Ale  pravda si naštěstí vždy svou cestu najde....jen to někdy trvá dlouho.

Na co narážím ? Na zbytečné vášně, které dovedou lidi dohnat k šílenství. Proč již před časem musela být odstraněna z jedné z anglických univerzit socha Cecila Rhodese, významného filantropa, ale především člověka, který přispěl v devatenáctém století vrcholnou měrou k rozvoji tehdy anglické jižní Afriky. A proč musela socha zmizet? Protože urážela některé studenty afrického původu, pro které Cecil Rhodes byl synonymem  bílého kolonisty. Pravdou je, že začínal jako chudý kopáč v Kimberley. Proč nyní útoky některých demonstrantů směřují na sochy Kryštofa Kolumba nebo Winstona Churchilla? Protože se tito lidé domnívají, že to byli představitelé evropského kolonialismu a tím i utlačovatelé domorodého obyvatelstva... Nikdo není jen bílý nebo černý ( snad s vyjímkou takových, jako byli Hiltler nebo Stalin). Pánové Kolumbus, Churchill a jim podobní byli výzmamní představitelé své  doby a naší historie. A proto, právě proto se jednoznačně postavme za pravdu a nebojme se ji vyslovit - tudy cesta nevede. Pokojná demostrace za práva barevného obyvatelstva v Americe- ANO, vandalismus, překrucování historie- NE! 

A začněme třeba u nás doma, návratem sochy polního maršála Radeckého, vítěze z "bitvy národů" u Lipska na Malostranské náměstí, kde socha stála do roku 1921. Přeci se nemusí nedůstojně "válet" v lapidáriu Národního muzea....

Autor: Marek Zeman | pátek 12.6.2020 11:04 | karma článku: 24,97 | přečteno: 618x