Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kraj zavřel tratě - počty cestujících nezná!

S blížícími se krajskými volbami pseudokriminální a politické kauzy zaplňují přední stránky novin a na okraji zůstávají problémy, které nás možná jako občany kraje budou brzo reálně pálit. Před rokem touto dobou již naplno běžela příprava tzv. optimalizace veřejné dopravy v Pardubickém kraji, která po jejím spuštění v prosinci 2011 tuto dopravu na dlouhou dobu značně rozvrátila a spoustu cestujících vyhnala natrvalo do aut a kolon na silnicích.

Mgr.Radko Martínekarchiv © Mediafaxfoto.cz

Jak dopadly tolik proklamované a samotnými těmito proklamátory v jiné větě opět zpochybňované úspory se asi nikdy nedozvíme a je jasné, že představa o nárůstu cestujících ve veřejné dopravě byla po debaklu této optimalizace také iluzorní. Jak k tomu mohlo dojít, ptá se občan? Tak společensky zásadní změny se přece dělají na základě analýzy velkého množství nezbytných dat za velmi dlouhou dobu a z nich plynoucího modelování různých variant řešení, jejich přínosů a možných rizik.Obhajoba optimalizace z úst krajských politiků se často oháněla různými čísly, např. že zrušení provozu na lokálních tratích se dotkne pouhých několika set cestujících denně, kterým prý lepší službu nabídnou autobusy, které prý pojedou místo vlaků. 

Požádali jsme tedy kompetentní úředníky kraje, aby nám v souladu se zákonem o přístupu k informacím dali nahlédnout do dat, ze kterých při analýze a rozhodování o likvidaci provozu na regionálních tratích kolem Moravské Třebové a Chornic vycházeli. Jaké bylo naše překvapení, když jsme po několika odkladech, odmítnutích poskytnutí informace krajem a úspěšném odvolání proti tomuto postupu k Ministerstvu vnitra obdrželi po více jak čtvrt roce od předložení žádosti informaci, že žádná data nedostaneme, protože tito krajští rozhodovatelé, kteří pro občany kraje zajišťují a financují z jejich peněz veřejnou dopravu, žádnými daty nedisponují!Ano, čtete správně, na kraji žádná data o počtu cestujících, ze kterých by se předem odhadovaly možné důsledky jejich rozhodnutí na region a jeho občany, nemají! 

Obě možná vysvětlení tohoto stavu jsou pro občana více jak neuvěřitelná, ale bohužel možná. Buď i přes zákonnou povinnost nám data úředníci odmítli poskytnout. Proč, o tom můžeme jen spekulovat. Možná bychom se dozvěděli, že rozhodnutí o likvidaci regionálních železnic nebylo odborně podložené rozhodnutí, ale jen něčí politický zájem - já zde rozhoduji a takto jsem se rozhodl a proti tomu nejede vlak - obrazně i doslova - a už nikdy nepojede. Nebo se rozhodnutí dělala bez jakýchkoli dat, prostě pocitově tzv. od čistého stolu. Ať tak nebo tak, obě varianty svědčí o odbornosti, se kterou je náš kraj pravděpodobně řízen. S obavou tedy můžeme sledovat přípravu nových jízdních řádů platných od konce letošního roku - přípravu změn v celokrajsky tak důležitém systému, která je bohužel odsunuta do pozadí předvolebními politickými pseudokauzami. Jakou asi další optimalizací-likvidací nás tito "odborníci", kteří rozhodují na základě pocitů od čistého stolu, opět překvapí?

  • audiorozhovor s Radko Martínkem 2. srpna 2011 ČT24
  • více k této sociálnědemokratické genocidě veřejného prostoru na dopravním webu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Tomek | čtvrtek 26.7.2012 8:00 | karma článku: 16,93 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Marek Tomek

České dráhy hromadně šrotují vozy pro lokálky

Státem vlastněné České dráhy začaly s hromadným šrotováním přípojných vozů Btax (řada 010), které po všech "optimalizacích", "racionalizacích", "zvyšování komfortu" a jiných formách likvidace železnice zůstaly jako "nepotřebné" odloženy v počtu přes 100 kusů (nejen) na šrotišti v České Třebové. Za zisku směšné částky za šrot se tak zbaví vozů, na jejichž znovupořízení v takovém počtu nemají a už nikdy mít nebudou. Prodej někomu jinému ČD odmítají, je tlačeno na šrotování za každou cenu. Je tak ničen de facto veřejný majetek a případné budoucí oživení zájmu o využití lokálních tratí tak bude ještě více neproveditelné než dnes.

24.9.2013 v 8:30 | Karma: 15,50 | Přečteno: 673x | Diskuse| Politika

Marek Tomek

Otevřený dopis hejtmanovi Plzeňského kraje

Vážený pane hejtmane, jako levicově smýšlející člověk a volič ČSSD a naposledy i volič pana prezidenta mám před blížícími se říjnovými volbami velké dilema. Nemám koho volit. Chtěl jsem ještě nedávno dát svůj hlas ČSSD s vědomím, že dám svůj hlas právě Vám. Dění v mém regionu se mne ale natolik dotklo, že poprvé v životě uvažuji o tom, že nepůjdu k volbám, nebo že znehodnotím svůj hlas a dám ho straně, která sice nemá šanci dostat se do sněmovny, nicméně nebudu mít černé svědomí, ale „zelené“.

23.9.2013 v 19:00 | Karma: 13,44 | Přečteno: 789x | Diskuse| Společnost

Marek Tomek

Výstava Muzea vlakové pošty

Na víkendové jízdy parním vlakem na lokálce z Vranovic do Pohořelic a prohlídku historického poštovního vozu se mohou brzy těšit občané z Vranovic a okolí.

30.5.2013 v 9:30 | Karma: 7,81 | Přečteno: 292x | Diskuse| Pozvánky, akce

Marek Tomek

Parním vlakem za zážitky

Společnost moravských okresních drah pro vás připravila na měsíc červen několik unikátních zážitkových vlaků. Vypravujeme svatební parní vlak, parním vlakem se můžete také svézt po vlečce BVV, a.s. na brněnské výstaviště a navštívit největší evropskou výstavu plastikových modelů www.modellbrno.cz, nebo si jen užít dvoudenní Pohořelický parní víkend.

6.5.2013 v 11:27 | Karma: 10,47 | Přečteno: 579x | Diskuse| Politika

Marek Tomek

Ulicemi Brna pojede parní vlak

Chcete unikátním způsobem prožít konec června? Nabízíme vám možnost projet se parním vlakem ulicemi Brna. Neváhejte a volejte. Kapacita vlaků je omezená a mizí jako pára nad hrncem :)

2.5.2013 v 10:30 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2145x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:20

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Novotný je dítě, utrhl se ze řetězu. Jeho osud zpečetí Fiala, míní novinář Korecký

14. května 2024  17:50

Chování řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) už hraničí s nelidskostí, řekl V pořadu K věci...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1603x
... věnuji se železnici. Aktivně i aktivisticky.