Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Málo pojištění novináři

Klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Parkam dostali od pojištovny Generalli jenom část toho, co zaplatili za svoje neuskutečněné zájezdy. Případ prý „odhalil velkou díru v českých zákonech“ – přesněji další z velkých děr. Ale hlavně ukázal novinářskou bezradnost.

Nechci řešit, jaká je dikce zákona a zda je pojišťovna povinna zaplatit klientům celé zájezdy, i když se cestovní kancelář pojistila na nižší sumu, než by bylo potřeba. To je otázka pro právníky a zřejmě pro soud, aby rozhodl, jak chápat zákon. V tomto smyslu řeknu jenom jednu poznámku, kterou již dávno měli položit vládě a parlamentu novináři. Jak je možné, že v případě zákona, který řeší relativně jasný obchodní vztah, dojde k tak dramatické nejasnosti v jeho dikci, že je možná minimálně dvojí interpretace? Samozřejmě, že zákony jsou v konkrétní aplikaci často nepředvídatelné a až soud musí rozhodnout, ale to by se mělo stávat pouze v případech složitých a především vztahových, osobních. Ale v obchodním vztahu musí zákon hovořit přesně a zřetelně. Tuto otázku novináři nekladou a měli by, je naprosto legitimní, logická a její zodpovězení je zcela zjevně ve veřejném zájmu.

Pojďme dál. Osobně jsem přesvědčen, že když už stát upravuje něco zákonem (když má to neodolatelné nutkání), tak pokud příjme zákon nedokonalý, který umožňuje kličky a výmluvy, pak stát také přebírá značnou část odpovědnosti za následky. A v tom je zakopán další pes novinářského tápání v případu krachu cestovky Parkam. Kdo si poslechne a přečte většinu reportáží a článků na toto téma, musí žasnout nad tím, co můžeme nazvat „lživou objektivitou“. Dá se slovo jedné straně, dá se slovo straně druhé. Novinář nepátrá po faktech, nemá problematiku zvládnutou a nemá zjevně žádný názor – jeho informovanost o skutečnostech je minimální a představa o tom, jak má fungovat vztah mezi státem, soukromými osobami a firmami je vágní či nijaká.

Výsledkem je žurnalistická blamáž.

Především – prakticky nikde se člověk nedozví, že případ klientů kanceláře Parkam není první, kdy majitelé zájezdů nedostali zaplaceno sto procent ceny, protože si jejich cestovní kancelář sjednala nedostatečnou pojistku. Tento velmi důležitý fakt se dá celkem snadno zjistit prostým dotazem u asociace pojišťoven. Za dobu existence systému zkrachovalo 26 cestovních kanceláří. U 22 z nich již byly náhrady vyplaceny. A to v šestnácti případech ve výši 100 procent ceny zájezdů, ve zbylých pak v rozmezí mezi 7 až 98 procenty. Nikdy nebylo vyplaceno více, než činil pojistný limit pojišťovny. To jsou naprosto jasná fakta. Že by asociace pojišťoven falšovala údaje? Blbost. Přesto nedělá novinářům problém bez dalšího zveřejnit taková prohlášení, jako že „jde o průlomový případ první svého druhu“. Nesmysl – je jenom první, kterého si novináři všimli.

A asi je první, kde došlo na žalobu, ale určitě ne první, o kterém slyší na ministerstvu pro místní rozvoj. Přesto i z tohoto ministerstva zní v novinách informace, že Parkam je průlomový případ, totéž opakují zástupci asociací cestovních kanceláří.  A protože novináři nemají o faktech příliš povědomí, tak klidně do jednoho text nebo reportáže dají hlas A: „To už tu bylo“ i hlas B: „To tu ještě nebylo“. Pokud toto je představa o objektivní žurnalistice, tak potěš Pán Bůh.

Problémem je, že třináct let platí zákon, třináct let se podle něj vyplácí a třináct let žádný kontrolní orgán nad pojišťovnictvím ani žádná jiná státní instituce (třeba ministerstvo pro místní rozvoj)neudělali nic, co by zpochybňovalo zaběhnutou a ze strany pojišťoven používanou praxi.

Jenže novinář, který nemá žádný vlastní názor na to, jak má svět fungovat (kromě představy, že výplata musí být na kontě k patnáctému), takovéto věci neřeší. Pro něj stačí, když má dva protichůdné hlasy. Ty mu zajistí mzdu včas, že by chtěl poznat skutečnost a pochopit, jak se věci staly? K čemu mu to je, když by výsledek stejně nemohl konfrontovat s vlastním přesvědčením (protože neexistujícím). A pokud je takový novinář v televizi, tak svoji reportáž ukončí vtipným: “A teprve příští měsíce ukážou, zda se klienti CK Parkam dostanou ke zbytku svých peněz“.

Novinář se nemůže pojistit proti neznalosti jinak, než vlastní zvídavostí. Ale to je, zdá se, příliš vysoká cena. V tomto smyslu není mezi manažery CK Parkam a českou žurnalistickou obcí žádný velký rozdíl. Šetří na pojistkách naprosto stejně.

P.S. Když jsme u těch televizí – v této věci zafungovala Prima veřejnoprávněji než ČT. Alespoň kladla chytřejší otázky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Marek | pátek 23.3.2012 16:40 | karma článku: 13,54 | přečteno: 987x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6942x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  12:38

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

V Kladně hoří sklad olejů, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu

16. května 2024  12:31

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů, vyhlášený je zvláštní, tedy nejvyšší poplachový...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  12:30

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  12:25

Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik