Bůh nových začátků - novoroční kázání

dnešní den slaví různí lidé různé věci. Většina lidí kolem nás slaví nový rok, a to tak, že vyspávali po prohýřené noci. Od roku 1993 máme v české republice státní svátek obnovení samostatného českého státu. 

Kázání na 1. 1. 2018

Biblická čtení: Exodus 34, 1 - 7a; Římanům 1, 1 - 7; Lukáš 2, 15 - 21

 

            dnešní den slaví různí lidé různé věci. Většina lidí kolem nás slaví nový rok, a to tak, že vyspávali po prohýřené noci. Od roku 1993 máme v české republice státní svátek obnovení samostatného českého státu. V reformačních církvích je dnešní den svátek jména Ježíšova. V církvi římskokatolické se slaví slavnost Matky Boží.

            Na naší církvi se mi líbí to, že stojí někde na pomezí různých tradic. To by někteří mohli brát jako neurčitost, rozbředlost, lhostejnost. Mě se však na tom líbí ta absence negativního vymezování se, možnost poznat, že různé pohledy, zdánlivě protichůdné a neslučitelné mohou být třeba pouze různými pohledy z různých stran. A tak se dnešního dne nechci vázat na jednu možnost, ale pokusím se odhadnout, co je ze všech těch různých náplní dnešního nového roku je platné pro nás všechny, ať už se hlásíme k jakékoli tradici.

            Co je společné a důležité, na co bychom se měli soustředit je to, že ať už si dnešní den spojujeme s čímkoli, je to možnost nového začátku. Nevíme, co nás čeká, hledíme do neznáma. Mnozí lidé to neunesou. Právě v této době údajně nejvíc lidí končí dobrovolně svůj život.

            I dnešní biblická čtení mluví o počátku. Mluví o novém počátku po té, co došlo k věcem nepříjemným, složitým, tragickým. Ve starozákonním oddíle jsme četli o tom, jak Hospodin nechal Mojžíše znova vytesat slova desatera na kamenné desky. Stalo se to potom, kdy Mojžíš ty první roztříštil ze vzteku nad tím, jak se židé velmi rychle provinili modlářstvím. A teď čteme o nové šanci, kterou Hospodin dává. Vystihuje to Mojžíšovo zvolání, když kolem něj Hospodin procházel:  „Hospodin, Hospodin! Bůh plný slitování a milostivý, shovívavý, nejvýš milosrdný a věrný, který osvědčuje milosrdenství tisícům pokolení, který odpouští vinu, přestoupení a hřích.“

         V epištole Římanům jsme četli, jak římské křesťany oslovuje apoštol Pavel. Apoštol Pavel, který byl původně pronásledovatelem církve a přivedl na Kristovy učedníky tolik trápení je teď hlasatelem evangelia - radostné zvěsti. Zvěstuje milost a pokoj.

         A nakonec v evangeliu čteme o tom, že dítě, které se narodilo Marii, dostalo jméno Ježíš. To znamená - Hospodin zachraňuje. Ano, Bůh stvořil svět. Dává nám svobodnou vůli. Ale své stvoření neopouští a zachraňuje je. Ukazuje jim cestu záchrany. Jak jsme si to teď ukázali na předchozích dvou čteních, dává nový začátek. To je velice povzbuzující a opravdu radostná zvěst. Nejsme vydáni všanc slepým silám náhody. Nemusíme být odkázáni na naše všelijak slabé nedokonalé schopnosti. Je tu Bůh, který, jak jsme si připomněli o vánocích, se k nám sklání, nejsme mu lhostejní. Co ale je velice důležité, v čem je nám příkladem Maria - Matka Páně - všechno v mysli zachovávala a rozvažovala o tom. Bůh, který je láska působí v těch, kteří rozvažují, jsou tiší a otevření

          A tak na prahu nového roku si připomeňme to co je nejdůležitější a co nám pomůže vyrovnat se s tím vším, co nás potká, ať už to budou věci radostné krásné, nebo věci těžké, bolestné. Rozvažujme jako Maria o tom, co nám vše bylo dáno. O tom, že tu nejsme náhodou, vrženi do prázdna nesmyslnosti. Ano nebojme se rozvažovat a v modlitbě a i v rozhovoru s ostatními lidi se ptát. Tehdy v nás Bůh může působit.

         Díky Mariině otevřenosti se jí, právě jí zdánlivě bezvýznamné dívce z chudého Nazareta narodil spasitel. Jí, která neměla nic, ani muže, byla neprovdanou dívkou, pannou.

         A tatáž otevřenost může způsobit to, že skrze nás a v nás Bůh může působit své dílo, dávat novou naději, nový začátek, zachraňovat.

 Amen

 

           

 

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 5.2.2018 18:57 | karma článku: 5,46 | přečteno: 154x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Cesta z našich malomocenství.

Do dnešních dnů nebylo malomocenství vymýceno. Je však už léčitelné antibiotiky. Dnes nás však ničí jiné hrozby. Jsou ničivé stejně jako ono malomocenství, nebo vlastně ještě více.

14.2.2021 v 13:24 | Karma: 6,58 | Přečteno: 279x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Démon na bohoslužbách.

V dnešním evangelijním oddíle čteme o tom, jak Ježíš vešel do synagogy, aby učil. Je to počátek jeho veřejného působení. A již tam čteme o tom, že “ učil jako ten, kdo má moc”. Odkud se ta jeho moc vzala?

31.1.2021 v 8:33 | Karma: 13,76 | Přečteno: 561x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Všem je nám to dáno a nevíme o tom.

když by dnešní evangelijní podobenství četl člověk, který nezná podstatu křesťanství, zdálo by se mu nepochopitelné a nelogické. Jako by převracelo na hlavu veškeré principy spravedlivé odměny.

20.9.2020 v 20:51 | Karma: 6,60 | Přečteno: 221x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Posedlost ve všedním žívotě.

Jsou v dnešní době lidé posedlí? Nevyznám se v posedlostech zlými duchy. To, jak se v mnohých společenstvích zaměřují na démony a zlé duchy podle mě jen odvádí pozornost od toho, že v každém z nás je dost zlého.

17.8.2020 v 20:31 | Karma: 5,48 | Přečteno: 178x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Boží království - jak se stát sám sebou.

v dnešním čtení z evangelia Ježíš mluví o království nebeském. Co si pod tím představit? Nebe bylo pro tehdejší lidi synonymem pro samotného Boha. Takže tady Ježíš sděluje , jak se uskutečňuje vláda Boží ve světě.

28.7.2020 v 13:59 | Karma: 10,64 | Přečteno: 308x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik