Blahoslavení chudí, hladoví, plačící? Z nouze ctnost?

blahoslavení chudí, hladový, plačící. Co je na tom tak povznášejícího aby člověk trpěl? Nedělá Ježíš z nouze ctnost? A jak dojde k onomu nasycení? Proč se tito lidé budou smát? 

Kázání na 17. 2. 2019

Biblická čtení: Jeremjáš 17, 5 - 10; 1 Korintským 15, 12 - 20; Lukáš 6, 17 - 26

biblická čtení je možno si přečíst zde: www.biblenet.cz

 

            blahoslavení chudí, hladový, plačící. Co je na tom tak povznášejícího aby člověk trpěl? Nedělá Ježíš z nouze ctnost? A jak dojde k onomu nasycení? Proč se tito lidé budou smát? To opravdu máme toužit po tom, aby nás lidé nenáviděli, abychom byli tupeni vylučováni?

Čeho se mají bát bohatí, sytí, úspěšní lidé? Tyto Ježíšovy výroky v nás nastolují mnohé otázky. Směr, který nám Ježíš ukazuje je naprosto opačný vůči tomu, kam ukazují běžně přijímaná měřítka naplněného úspěšného života ve společnosti, ve které žijeme. Co je špatného na tom mít majetek, nehladovět, být populární? Vlastně nic. To nejsou sami o sobě špatné věci. Dokonce se dá říci, že to jsou základní lidské potřeby. Lidé potřebují něco mít. Musíme někde bydlet. Bylo by zvrácené po lidech chtít, aby hladověli. A není člověku dobře, pokud je samotný. Potřebujeme být uznáváni od druhých lidí. Problémem může ovšem být, když se stanou sami o sobě účelem.

            Když sledujeme život kolem nás, zjistíme, že touha lidí po těchto věcech je zdrojem utrpení pro ně samé i pro jejich okolí. Bezohledná touha po bohatství vede k rozpadu vztahů. Lidé mají obrovský majetek. Daní za to jsou ale rozvrácené rodiny, vztahy. Ze svého vlastního okolí vím, jak takový lidé přicházejí o zdraví. Nakonec zjišťují, že si ani nashromážděný majetek neužijí, nemají si ho s kým užít. Jejich život může skončit v osamocenosti. Doprovázejí je výčitky svědomí nad tím, že ztratili něco cenné. Nedávno jsem četl výrok jednoho velice úspěšného a bohatého člověka. Tento člověk se vyslovil v tom smyslu, že by dal své bohatství za jeden jediný funkční trvalý vztah.

A je to právě bezohledné hromadění majetku v rukou úzké skupiny lidí, co vede k sociální nerovnosti, napětí, revolucím.

Žijeme v bohaté zemi. Na poměry tohoto světa jsme bohatí. Máme spoustu zdrojů vedoucích k téměř okamžitému nasycení, pobavení. Zapneme, televizi, internet. Náš hlad, touhy, nebo spíše řečeno chtíče mohou být téměř okamžitě nasyceny. Třeba i na dluh. Cena za toto vše je nakonec velmi velká, neunesitelná.Chceme li mít něco hned, půjčíme si peníze a platíme úroky. A tak bohatství za každou cenu, okamžité nasycení potřeb, pobavení může vyjít velice draho. Ztrácíme tak vnímavost. Vnímavost pro temné stránky naší osobnosti, či charakteru, se kterými musíme bojovat, aby nás neovládali. Pokud nad nimi nedokážeme obrazně, nebo doslova zaplakat, pokud utíkáme do okamžitého uspokojení, může to mít nakonec tragické důsledky. Ztrácíme citlivost pro potřeby našich bližních. ti se od nás odvrátí a zůstaneme osamoceni. Co je velice důležité, ztrácíme tak vnímavost pro to, že je kolem nás spousta nádherných, fascinujících věcí, které bereme jako samozřejmé - život sám, příroda. Vždy je kolem nás dost důvodů k radosti a vděčnosti. Je jen potřeba být pozorný.

            Proto Ježíš říká - blahoslavení chudí - jinde v evangeliu k tomu připojuje chudí duchem. Tedy ti, kdo si bez ohledu na svoji majetkovou situaci uvědomují, s čím vším musí bojovat, uvědomují si svoji nedokonalost a pomíjivost, jak je vše co mají nesamozřejmé. To je základem k stálému pocitu vděčnosti. Svědomí takovým lidem nedovolí, aby byli necitlivý k problémům a těžkostem svých bližních. Potom je možné najít cestu k smysluplnému životu. Takový lidé mají předpoklady pro to, aby poznali, že v příběhu syna člověka - Ježíše Krista, v jeho jménu se zjevila pravá podstata smysluplného lidství. Ano takový lidé, jak říká Ježíš v dnešním čtení z evangelia, budou i nenáviděni. Jdou proti proudu tohoto světa. Ukazují na sobectví, které ničí životy lidí, přírodu. Budou mít ale hojnou odměnu v nebi - tím se myslí to, že se nakonec ukáže, že přes všechno nepochopení, posměch, nebo i pronásledování měli pravdu.

            Vzpomínám si, jak mě kdysi okouzlil obraz z dnešního čtení z Jeremjáše. Ten kdo doufá v Hospodina, je opravdu jako strom zasazený u vod. Bůh mu ukazuje, že je přijímán takový, jaký je, dává mu správný vztah ke všem věcem kolem nás. Umožňuje nám neztratit citlivost, nesklouznout k bezohlednosti, k okamžitému uspokojení bez ohledu na následky.

Jak píše apoštol Pavel v dnešním čtení z listu Korintským - Bůh to, co hlásá Ježíš v evangeliu, potvrdil tím, že dal církvi zkušenost, kterou nazvala vzkříšení. To je naděje na to, co přetrvá, i přes hranice smrti.

Amen

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 18.2.2019 11:18 | karma článku: 9,96 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Odkud byla Ježíšova moc? Boj s démony v nás.

V dnešním evangelijním čtení jsme slyšeli o tom, že Ježíš vešel do synagogy v Kafarnau. A lidé žasnou. Tento vlastně ještě mladý muž, syn tesařův, učí jako ten, kdo má moc.

29.1.2024 v 18:48 | Karma: 10,48 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - Nechtěl být šéfem zeměkoule.

Kdysi jsem četl myšlenku, že postní období je obdobím radostným. Co si pod tím představit? Vždyť s postním obdobím máme spojeny především odříkání a zápas s pokušením. Ano, pokušení a zápasy náš život doprovázejí.

26.2.2023 v 20:14 | Karma: 8,07 | Přečteno: 271x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

O různých králích - poslední neděle církevního roku

... různé tradice mají pro tuto neděli různé názvy. Ale tyto důrazy se dají spojit. Všechny mají na mysli to, abychom si na konci životního období připomenuli co je nejdůležitější, co opravdu přetrvá.

21.11.2021 v 16:51 | Karma: 9,06 | Přečteno: 348x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Když se porouchá auto na vesnici...zažijete i něco pěkného?

Před rokem jsme se z centra okresního města přestěhovali do malé, odlehlé vesnice. Docela jsem se té změny obával. Těšil jsem se na klid, blízkost přírody. Na co jsem se netěšil bylo to, že budeme mnohem více závislí na autě.

9.11.2021 v 19:22 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Dušičky - stále jsou naši mrtví s námi....

Podzim, dušičkový čas, blížící se konec církevního roku a začátek adventu nám ukazují, že vše má svůj počátek i konec. I náš život. Na tento čas připadá svátek zesnulých.

2.11.2021 v 20:05 | Karma: 12,53 | Přečteno: 463x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik