Vítězství nerozumu aneb motivace zdražením

Z Německa stihly v srpnu přijít dvě nevídané zprávy o stavu tamní politiky. Obě znamenají, že nejsilnější evropskou ekonomiku a zemi vůbec, ovládají fanatici.

Jestli je vláda taková, jakou si lid zaslouží, tak Němci v posledních letech asi dost zlobili. Protože dozvědět se v jednom měsíci o tom, že mi politici chtějí zdražit pohonné hmoty a maso, tak to je vážně za trest. A jsou to zprávy toho typu, že je nerady ohlašují i totalitní režimy. Ne tak v Německu!

V Německu chystané zdražení nafty a benzínu označují za motivaci k nákupu elektromobilů. Protože zdražení způsobí uhlíková daň – a daně tak budou tvořit více než polovinu ceny pohonných hmot – je to projev zatraceně velké drzosti. Nebo zaslepenosti. Motivace zdražením! To tady ještě nebylo. K takové hlouposti asi německé politiky motivoval strach z vysvětlení „zdražíme vám to, protože nechceme, abyste jezdili v autech“. To už by mohlo lidem otevřít oči. Řeči o motivaci k nákupu elektromobilů, kterou chtějí i automobilky je již přímo projevem bájné lhavosti, či jasného nástupu vlády ideologie. Jestli si totiž automobilky vážně přejí, aby lid víc kupovali elektromobily a méně automobily, je to jen proto, že Unie zavedla tak přísné emisní limity, že jim nic jiného, než takové přání nezbývá.

V případě zdražení masa, které by pro změnu vedlo či motivovalo „ke změně stravovacích návyků“, což je opět nechutný eufemismus, se také nemluví přímo o zdražení, ale zvýšení DPH ze sedmi na 19 procent. Lumpové němečtí přeci konzumují na osobu nějakých 60 kilo masa ročně, což je pro vegetariánské mozky zelených poslanců prostě nespolknutelné sousto. A když už jich do parlamentu voliči poslali tolik, tak toho musejí využít. Tvrzení o tom, jak přežvýkavci přispívají svými větry k oteplování planety, jim k tomu dobře poslouží jako zastírací argument.

Takže nejde o vnucování vegetariánství, tedy nějaké ideologie, ale o záchranu klimatu. (Což je vlastně taky pitomost, protože nějaké klima bude pořád.) Ani nejde o zdražování, ale o motivaci. O tu ostatně jde i u zdražení nafty a benzínu. Takže se v podstatě nic neděje, protože motivovat lidi je úplně správné.

Většina německých politiků (o evropských nemluvě) se zřejmě definitivně rozhodla, že ideologická propaganda zelených je ten jediný správný informační zdroj a budou se podle něj rozhodovat. Protože všechny ostatní argumenty a studie z nějakého, jen jim známého důvodu, prostě nejsou správné.

I v ateistickém Česku je proto čas si vzpomenout na rčení našich babiček: „Pánbůh s námi a zlý pryč“.

 

Foto: pixabay.com

Autor: Marek Hurt | čtvrtek 8.8.2019 11:28 | karma článku: 46,00 | přečteno: 7760x