Umřeme jednou úplně všichni?

Šířící se nákaza koronaviru nás bude stát astronomické peníze. Peníze, které se někde budou muset odněkud vzít a použít k nápravě aktuálně vznikajících škod. Budou chybět na mnoha místech. Nemuselo by to tak ovšem být.

V České republice je asi 250 miliardářů. Je to hrubý odhad. Do hrobu si nikdo z nich peníze nevezme a myslím, že si to právě teď uvědomují docela dobře. Ani jeden z nich by netrpěl nedostatkem kdyby ze svého jmění dobrovolně daroval na rozběhnutí naší země po jedné miliardě korun. Ti největší by klidně mohli dát po deseti a ani by to nepoznali. Stůjme nohama na zemi a doufejmě, že se takto sejde 200 miliard.

Korporace jako je Facebook, Google, Amazone, Ebay, Paypal - šupho naložíme jim jednorázovou daň za vše, co si u nás vydělali a jistě v budoucnu vydělají, každý po pěti miliardách, to máme dalších 25.

Podpora OZE - pro tento rok zaříznout, zrušit. To máme najednou dalších 25 miliard. Ministerstvo dopravy z rozpočtu vrátí půlku, to je dalších nerozkradených 50 miliard, prostě nebudeme "papírově" letos stavět dálnice, vůbec nic se nestane..

Takto by se dalo pokračovat relativně dlouho. Má to ovšem smysl? Co když za rok přijde Covid 20 a po něm 21 a 22? Obávám se, že to už bychom nezvádli, protože lidstvo otupí a rezignuje. Komu se bude v takových podmínkách chtít do politiky, do zdravotnictví, k policii?

Lidově se říká, že žrát se bude vždycky. Není čas přehodnotit soběstačnost v potravinách? Není čas vykašlat se na absurdní zelené energie? Není čas postavit se nohama na zem a jako absolutní prioritu si dát energetickou a potravinovou nezávislost? Není právě teď čas přehodnotit emisní limity na elektrárny? Není čas vykašlat se na dovoz plynu, když tu máme uhlí na dalších 150-200 let? Bez levné elektřiny se totiž bude obnova státu dělat blbě a dlouho a energetická nezávislost by byla obrovským bonusem pro nás pro všechny.

Ono se totiž teprve uvidí jak moc nás má EU ráda. Někdo bude muset Itálii postavit na nohy a je více než jasné, že to zaplatíme i z našich peněženek.

Je mi jasné, že pro ultrazelené mozky jsou tyto věty jak červený hadr pro býka, ale ruku na srdce, co dobrého nám třeba Děti Země a podobné obskurní spolky mimo absurdních nákladů přinesly? Velké zapáchající NIC.

Až utichne současný mediální koronakolotoč a zasedneme opět před Novu s lahváčem či dvojkou v ruce, zkusme se zamyslet, jak moc je tento pohodlný způsob života vrtkavý.

Autor: Marek Hurt | neděle 15.3.2020 14:33 | karma článku: 22,88 | přečteno: 667x