Srážka s fanatikem je horší než s blbcem

Znáte pirátskou poslankyni Danu Balcarovou? Pokud ne, tak si ji někde vyhledejte. Ta paní je totiž doslova reklamou na fanatismus.

V jejím případě jde o fanatismus ekologický. Tipuju, že ona je přesně tou osobou, která by bez přemýšlení zabila 5 lidí, aby zachránila bobra (myšleno zvíře, opravdu nejde o sexistický vtípek). Přitom je evidentní, že paní Balcarová není hloupá. O to je ale překvapivější, jak fanatickou pozici zastává.

 

Proč o ní vlastně píšu? Dneska jsem s úžasem sledoval její výkon v pořadu Rozstřel tady na iDnes, ve kterém se utkala s poslaneckým kolegou, bývalým jihočeským hejtmanem, Janem Zahradníkem z ODS. Tématem byla energetika a její nahlížení z pohledu ekologie a ekonomiky.

Paní Balcarová má jasno. Uhlí smrdí, elektrárny by neměly dostávat žádné výjimky, jediné, na čem záleží, je klimatická spravedlnost. Je jí evidentně úplně jedno, že lidé i firmy v dnešní době elektřinu zkrátka nezbytně potřebují. A nechtějí, ani nemůžou, za ní platit nesmyslné částky. Klima, klima klima. To je Balcarové mantra, přes kterou nejede vlak. Je až neuvěřitelné, jak nezodpovědné a nekompetentní její názory jsou. Jako by ta paní žila někde mimo realitu, kde neplatí ekonomická pravidla, lidé nemusejí živit své rodiny, firmy nemusejí být konkurenceschopné na trhu.

Ochrana životního prostředí je nepochybně správná věc. Souhlasím i s tím, že se řeší změna klimatu. Toto téma rozhodně nepodceňuju. Ale právě proto odmítám, aby se k němu přistupovalo tak fanaticky, jak předvedla paní Balcarová, která bezostyšně tvrdí, že naše energetika může stát na obnovitelných zdrojích a jakémsi energetickém využití bioodpadu.

Když jsem na pořad, ve kterém ji mimochodem Jan Zahradník argumentačně doslova cupoval, koukal, tak jsem si začal paní Balcarovou gůglovat. Zjistil jsem, že se z ní zřejmě stal takový parlamentní maskot. Podává všelijaké pozměňovací návrhy k zákonům. Ty však nemají žádnou podporu. Naštěstí.

Je vlastně dobře, že paní Balcarová existuje. Je takovým lakmusovým papírkem toho, jestli v naší politice ještě existuje zdravý rozum.

Autor: Marek Hurt | pondělí 25.2.2019 18:41 | karma článku: 45,60 | přečteno: 6838x