Příběh podvedeného voliče Tomia Okamury

Volič Tomia Okamury musí být zmaten a cítit se podveden. Okamurův italský „kamarád“ Matteo Salvini totiž hned po nástupu do vlády začal tvrdě prosazovat kvóty na rozdělení migrantů.

Tomio Okamura založil svůj politický úspěch na dobře mířeném populismu. Vybral si cílovou skupinu, které jasně sdělil, že jen on uchrání naši zemi před migranty a evropskými byrokraty. Aby nepůsobil jako kůl v plotě, začlenil se mezi podobně smýšlející politiky z dalších evropských zemí, jako je například Marine LePenová, Geert Wilders či již zmíněný Matteo Salvini.

O něm Okamura před časem veřejně prohlásil na Facebooku: „Italský ministr vnitra a předseda naší partnerské strany Liga Matteo Salvini jasně ukázal, co je třeba dělat a proč Ligu lidé volili.“ Těmito slovy komentoval Salviniho rozhodnutí o zákazu přistání lodi s několika stovkami migrantů u italských břehů.

Jenže to je pouze jedna strana mince. Ta druhá, o níž Okamura pochopitelně cudně mlčí, je, že Salvini tvrdě prosazuje kvóty na rozdělení migrantů do zemí Evropské unie. Tedy věc, kterou Okamura označuje za diktát evropských byrokratů.

A o tom je celý příběh podvedeného voliče Tomia Okamury. Vlastenecké strany, jak Okamura eufemisticky nazývá nacionalistická uskupení, totiž ze své podstaty budou vždy hájit především své vlastní národní zájmy. Když dojde na lámání chleba, nebudou se ohlížet nalevo, napravo, nebude je zajímat, že zrovna v České republice mají „kamaráda“ Okamuru. Prostě nám sem silou budou chtít poslat migranty. A nepochybujte, že nám jich sem budou chtít poslat mnohem víc, než bylo původně navrženo.

Jak si s tím Okamura poradí? Co řekne kamarádovi Salvinimu? A co řekne svým voličům. A co mu řeknou oni, až se k Salvinimu přidá i LePenová, Wilders a další „kamarádi“?

Okamura nazývá současné vedení EU neomarxistickým. V některých ohledech má zřejmě i pravdu. Jenže „neomarxisti“, kteří navrhli kvóty na rozdělení migrantů, chtějí do Česka poslat jen necelých 2700 migrantů. Jenže jen do Itálie připlulo za posledních 5 let podle dostupných informací téměř tři čtvrtě milionů migrantů. Kolik z nich k nám bude chtít poslat „vlastenec“ Salvini?

Evropa resp. Evropská unie má do budoucna dvě možnosti. Buď bude opravdu spolupracovat a řešit problémy společně, ať už jde o problém migrace nebo třeba obchodní souboj s USA, Ruskem a Čínou, nebo se znovu rozdrobí na národní státy, jak by si přál třeba Okamura. Otázkou je, jestli si uvědomuje, že potom by se jeho „kamarádi“ na nás už nemuseli ohlížet vůbec. A také by se neohlíželi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Hurt | středa 27.6.2018 9:56 | karma článku: 22,93 | přečteno: 1024x