O Chvaleticích rozhoduje Olomouc, o Opatovicích Vysočina. Půjdou Počerady do Doněcku?

Úředníci Pardubického kraje jsou podjatí. Už podruhé za krátký čas vyneslo Ministerstvo životního prostředí tento verdikt. 

Nejprve v případě řízení o výjimce z emisních limitů pro Elektrárnu Chvaletice a pak i v obdobném řízení týkající se Elektrárny Opatovice. Zatímco případ Chvaletice delegovalo ministerstvo na Olomoucký kraj, případ Opatovice… chvilka napětí… na Kraj Vysočina!

Úředníci ze Středočeského, Královehradeckého a možná i Moravskoslezského kraje si jistě oddychli, že v Pardubickém kraji jsou elektrárny jenom dvě. Na druhou stranu úředníci a politici Pardubického kraje možná tiše slaví. Co když v institutu „podjatosti“ spatřují skvělý nástroj, jak zbavit úřad zbytečné administrativy? Prostě stačí slavnostně zvolat „jsme podjatí!“, opsat kružítkem na mapě dostatečnou vzdálenost, zhasnout kancelář a hurá domů.

Jsem možná staromódní, ale připadá mi, že kraje vznikly kvůli tomu, aby řešily agendu, která přísluší k danému území. Nevidím jediný důvod, proč by měli třeba k rozšíření výroby v mladoboleslavské Škodovce posuzovat vlivy na životní prostředí úředníci z Českých Budějovic nebo proč by se měla železnice na ruzyňské letiště propírat v Ostravě. Skoro to ovšem vypadá, jako kdyby se státní úřady s nadšením inspirovaly principem, který se uchytil v některých korporacích a kterému se říká „hot desking“. Jde o model sdílení jednoho pracovního místa více zaměstnanci, kteří nemusí v sídle společnosti pracovat neustále a většinu času tráví v terénu. V důsledku všichni dělají všechno a nikdo nedělá nic.

Bude velmi zajímavé sledovat, kam až se dostane řízení o výjimce z emisních limitů pro Elektrárnu Počerady. Osobně si myslím, že bychom měli pokračovat v trendu a nezůstávat v půlce cesty. Když už, tak už, no ne? Navrhuji tedy zapojit do úřednického hot deskingu i zahraniční úřady! Bude to významná úspora času i finančních prostředků. Takže o Počeradech by se mohlo rozhodnout třeba v Doněcku a až se budou řešit Dukovany, ve hře je ideálně Vladivostok. A jestli někdy dojde na oblíbený kanál prezidenta Zemana Dunaj-Odra-Labe, možná si na něm smlsnou úředníci v Jakutsku, kteří mají s velkými řekami jistě daleko větší zkušenosti než ti čeští.  
 

Autor: Marek Hurt | středa 10.3.2021 18:05 | karma článku: 16,30 | přečteno: 358x