Mediální bitva o smrt v lese

Možná jste si v médiích všimli zpráv o tom, jak německá policie musela vyvést z lesa ekologické aktivisty, kteří zde protestovali proti těžbě uhlí. Názory na to, kdo tuto lesní bitvu prohrál či vyhrál, se různí.

Pokud nevíte, o co jde, tak ve zkratce vysvětlím. Německá firma RWE těží v Německu uhlí, před časem dostala potřebná povolení na rozšíření těžby. Kvůli tomu je nutné vykácet tzv. Hambašský les. To se však nelíbí ekologickým aktivistům, kteří se proto snažili několik let zahájení těžby blokovat tím, že si v lese vybudovali chýše a žili zde. Nedávno je však z lesa vyvedla policie. Při celé akci zemřel nešťastnou náhodou novinář, který aktivity aktivistů monitoroval.

Již i tak silná mediální pozornost po této tragické nehodě eskalovala. Z lesní bitvy se stala bitva mediální. Kdo ji vyhrál? A kdo odešel poražen?

Největší prohrou je bezesporu zbytečná smrt mladého člověka. Bohužel řada jeho kolegů novinářů to vidí jinak. Například Jan Brož ve svém komentáři v Euru napsal: „Z bitvy však bezesporu jako poražený odejde právě RWE a s ním i celý hnědouhelný průmysl. Byť při tom sám zanikne, zasadí Hambašský les skomírajícímu byznysu poslední ránu z milosti.“

Toto tvrzení pan Brož opírá o jiné tvrzení, které zní: „Energetický koncern vůbec nepochopil, jak moc je takové vykácení lesa neoblíbené a že veřejnosti je úplně jedno, že má na vše povolení. Jeden z novinářů zemřel po pádu z 15 metrové výšky, a byť za jeho smrt nenese odpovědnost police, RWE ani aktivisté, vyklízení lesa dostalo dočasnou stopku a už s tragickým případem bude navždy spojováno. Mezitím z celého Německa zaznívá volání po bojkotu RWE a bylo by s podivem, kdyby opravdu nenásledoval aspoň částečný odliv zákazníků.“

Své věty Jan Brož píše stylem, jako by se jednalo o fakta. Mnohem víc však jde o jeho názory, možná dokonce spíš přání. Dovolím si totiž tvrdit, že jedné části (neumím odhadnout, jak velké) veřejnosti jsou události v Hambašském lese ukradené, další část (neumím odhadnout, jak velká) bude ze smrti novináře vinit ekologické aktivisty. Jejich argument by mohl znít třeba takto: „Kdyby protiprávně neblokovali les, nemuselo se to stát.“  Další lidé nejvíc řeší to, kolik budou platit za elektřinu, která je jak známo v Německu nejdražší v Evropě. A potom zde určitě bude i skupina, která by podepsala slova Jana Brože.

Problém ale je, že je to pouze skupina. Lidé totiž nejsou stejní, nemají totožné názory, zájmy a přesvědčení. Všichni by se ale snad shodli na tom, že ať či tak, smrt mladého člověka je skutečnou tragédií, která by neměla být zneužívána v nějakých mediálních tahanicích.

 

Autor: Marek Hurt | čtvrtek 11.10.2018 8:00 | karma článku: 16,05 | přečteno: 360x