Co nás vlastně s kovidem skutečně čeká a nemine?

Vládní pololži a lži zapříčiňují postupnou apatii ke všemu, co ta parta kolem Andreje Babiše vyhlásí, nařídí, nebo vyžaduje. Lidem to už začíná být ukradené a nevěnují tomu pozornost, protože je v tom neskutečný zmatek a chaos.

Když si odmyslím neschopnost současného velkovezíra Babiše a jeho partu poslušných pašíků v červených svetrech, pořád si kladu otázku jak a kdy se i bez nich vrátí svět do starých kolejí.

Nikdo netouží po tom, běhat s hadrem na hubě až do důchodu a asi většina chce opět začít chodit normálně do společnosti, byť to každý provozujeme jinak. Někdo v divadle, v opěře, na baletu, někdo v jazzovém klubu, na house party, v hambinci, nebo obyčejně u piva s gulášem a křenem. Prostě chceme komunikovat a bavit se tak, jak jsme naprogramovaní přírodou. Je to pudové a nedá se to porazit zákazy a stupidními vyhláškami.

Asi máme funkční vakcíny a asi si je necháme časem všichni šoupnout pod kůži. Nečekejme psychedelický barevný svět, ale možnost začít normálně žít a cestovat.

Má to ovšem jeden velký háček.

Kovid je vir a viry rádi a často mutují. Jak rychle bude mutace probíhat není v současné době úplně jasné. Stejně jako není zatím jasné jakou budou mít současné vakcíny na zmutované varianty účinnost.Tedy stát se může klidně opět to, že nějaký další Babiš (ten náš už snad další vládu stavět nebude) bude opět stát před otázkou zda zmrazit ekonomiku a počkat na funkční vakcínu proti nově zmutované čínské chřipce.

To, co nám tu Babiš zasel, budeme splácet několik dlouhých let neli desetiletí. Jestli to byla kardinální chyba, je teď jedno, protože ten člověk žije a funguje s pocitem naprosté nadřazenosti nad všemi ostatními a jen velmi nerad dává za pravdu jiným. To je holý fakt.

Otázka tedy bude, zda prostě nezavřít oči a nepromořit komplet celou společnost a ohroženou skupinu obyvatelstva, což jsou velmi nemocní a staří důchodci a ty striktně od společnosti oddělit a chránit.

Svět, jak jsme ho znali před rokem 2020, se jen tak nevrátí. Jestli budeme konečně na hranicích EU stavět naši mexickou zeď bude jasné tak za rok, až se opět zvedne vlna imigrace a státy v první linii budou jistě právem remcat, že nebudou chtít mít na svém území neočkované jaderné inženýry z Horní Volty, Sůdánu nebo Afghánistánu.

Vakcína není kouzelný proutek a nevyřeší vůbec nic. Možná dokáže na malé časti území časem koronavirus vymýtit, celosvětě však ani omylem. Jako jsme nedokázali vyhubit viry chřipky, nedokážeme vyhubit ani koronavir. Bude tu s námi a budou na něj lidé uírat, stejně jako umírají na chřipku. Tohle vše je třeba populaci vysvětlit.

Míra smrtosti na kovid je malá, proto jediné správné řešení by měla být státní výstavba dostatečně kapacitních léčebných zařízení, určených na onemocnění koronavirem. Vše ostatní bude jen a pouze vyhazování peněz z okna, nebo pěkně česky zadávání zakázek bez výběrového řízení během nouzového stavu, který k ničemi jinému než plundrování státní kasy není.

Evoluci se nevyhneme a přežijí jen silnější a zdravější. Tak to funguje, funguovalo a fungovat bude.

 

Autor: Marek Hurt | sobota 19.12.2020 22:12 | karma článku: 26,80 | přečteno: 980x