Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co mají společného ekoaktivisté a miliardy? Víc, než si myslíte

Představujete si ekologické aktivisty jako lidi, kteří čistí lesy a oceány od odpadků a protestují proti vybíjení velryb? Velký omyl. Jejich klíčovou činností je tahání miliard z kapes nás všech.

Stačí se podívat na reálné dopady tlaku nejrůznějších ekologických skupin. O solárním tunelu už bylo napsáno mnoho, ale opakování je matkou moudrosti. Takže si znovu připomeňme, že veřejná podpora zejména solárních elektráren nás všechny bude dle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu stát do roku 2030 bilion, tedy tisíc miliard korun. Šílená částka.

Aktivisté se hájí, že tento tunel není jejich chyba. Pravdu ovšem mají jen částečně. Vehementně totiž pomohli vytvořit atmosféru, v níž se politikům mnohem snadněji schvalovala legislativa, která toto sosání miliard do kapes různých vykuků umožnila.

Pokud byste věřili, že se tedy aktivisté poučili, šlo by o další omyl. Právě naopak. Znovu tlačí a tentokrát ještě usilovněji a hlasitěji. Jejich pláštíkem se stal boj o tzv. klimatickou spravedlnost. A bohužel se jim docela daří. Na ruku jim totiž jde část politiků v čele s novou předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, která se rozhodla, že Evropa pod jejím vedením zezelená, ať to stojí, co to stojí. A ono to stát bude. Přesně to raději ještě nikdo nespočítal, ale odhady hovoří o tom, že celoevropské náklady tzv. zelené dohody se budou pohybovat kolem 260 miliard eur ročně. Každý rok tedy my všichni, myšleno občané Evropské unie, vytáhneme z kapes asi 6,5 bilionu korun. Zdá s vám to hodně? Jen klid, ve skutečnosti to bude mnohem víc. Světové emise se sice nesníží, protože Čína a spousta dalších zemí na evropskou zelenou dohodu z vysoka kašle, ale za to se pár jedinců pořádně napakuje.

Jak to ti aktivisti dělají? Mají různé fígle. Jejich vykutálenost si můžeme popsat třeba na příkladu tzv. emisních výjimek. O ty můžou podle evropské legislativy žádat třeba elektrárny, pokud by nutná investice do splnění nových limitů, které budou platit od roku 2021, byla neúměrně vysoká oproti dosaženému zlepšení životního prostředí. V České republice jako první požádala loni hnědouhelná elektrárna Chvaletice. Aby snížila emise dusíku a rtuti o pouhé setiny procenta, musela by investovat skoro 1,5 miliardy korun. Zdravý rozum říká, že je to nesmysl. Takovou sumu peněz lze určitě využít lépe. To si ovšem nemyslí ekologičtí aktivisté, kteří okamžitě začali bouřit, že nás chce elektrárna zabít. Teď ovšem o výjimku pro své elektrárny požádal i ČEZ. Důvod je úplně stejný. Nechce nesmyslně vyhazovat obrovské peníze. Jak navíc odborníci upozorňují, zachytit například miniaturní hodnoty rtuti zatím ani nikdo neumí. Technologie teprve vědci vyvíjejí.

Proč to tedy ti aktivisti dělají? No protože potřebují vyvolat tlak. O své zdraví se logicky všichni bojíme, takže když to všechno pořádně zveličí, a že to umějí, tak se strach dostaví. A od strachu je už jen krok k panice a unáhleným politickým rozhodnutím. A právě o to, aktivistům jde. Aby se politici rozhodovali v panice a pod tlakem.

Tak je totiž větší šance, že si vše nespočítají a nezjistí, kolik miliard zase vytáhnou z kapes nás všech a nasměrují je do kapes jiných, po hříchu často již předem nastavených.

Na tom celém šílenství mě asi nejvíc fascinují dvě věci. Ta první je lokální. O tom, kolik lidí u nás podporuje počínání ekologických aktivistů, asi nejlépe vypovídají volební „úspěchy“ Strany zelených. Podle posledního průzkumu by tuto stranu volilo 1,5 procenta lidí. I přesto ale o aktivistech a jejich požadavcích neustále slyšíme a čteme v médiích. Ta druhá je potom světová. Pokud si myslíte, že zmíněných 6,5 bilionu ročně za zelenání Evropy je nesmyslné vyhazování peněz oknem, tak vězte, že může být mnohem hůř. Klimatická superstar Greta Thunbergová totiž eurokomisařům, kteří prosazují, aby EU do roku 2050 snížila své emise škodlivých skleníkových plynů prakticky na nulu, sdělila, že to rozhodně nestačí…

Autor: Marek Hurt | pondělí 9.3.2020 12:31 | karma článku: 37,50 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Marek Hurt

Největší baterie vydrží směšně málo. Ale stojí miliardy?

V Británii spustili obří bateriové úložiště s kapacitou 196 MWh, z hlediska kapacity největší v Evropě. Než začnete tleskat, tak si přečtěte, koho a jak dlouho vydrží zásobovat.

1.12.2022 v 13:13 | Karma: 6,59 | Přečteno: 270x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Zelený diktát nás ohrožuje všechny. Musí skončit

Evropská komise chystá reformu trhu s elektřinou. Ursula von der Leyenová chce odklon od fosilních paliv. Já bych tuhle paní už o ničem rozhodovat nenechal. Přečtěte si proč.

30.8.2022 v 12:03 | Karma: 0 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Vláda má řešit průšvih, ne udílet knížecí rady

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka chce vytvořit síť poradců, kteří mají nasměrovat lidi k dobrému hospodaření.

24.8.2022 v 10:29 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Zelení kšeftují s lidskou bídou a strachem

Německá vládní koalice ukazuje, jak nebezpečné je podlehnout ideologii. Podmiňovat existenci energetických zdrojů snížením rychlosti na dálnicích je do nebe volající lumpárna.

4.8.2022 v 9:46 | Karma: 35,66 | Přečteno: 924x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Zoufalí lidé změnu klimatu prostě řešit nebudou

Drtivá většina lidí na světě bude vždy mít na prvním místě to, aby měli jídlo, teplo a dnes už také elektřinu. Teprve když to mají, dokážou se zabývat například změnou klimatu. Řada politiků to ale stále nedokáže pochopit.

20.7.2022 v 8:04 | Karma: 37,30 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik