Airbnb drtí Prahu

Každý čtvrtý byt na pražském Starém Městě lze najít na stránkách Airbnb. Nabízet krátkodobé pronájmy se zkrátka v centru Prahy kvůli obrovskému přílivu turistů vyplatí. Pro město a jeho obyvatele je to ale průšvih.

Tato místa k noclehu turistů totiž vznikají mnohem rychleji, než se je daří státu či městu regulovat a kontrolovat. Mnoho lidí navíc své byty pronajímá načerno, tedy mimo oficiální systém. Neplatí daně, ani místní poplatky, nedodržují pravidla.

To vede hned k několika zásadním problémům. Zaprvé statistici kvůli tomu ani nedokážou spočítat, kolik turistů vlastně do Prahy ve skutečnosti přijede, což samozřejmě představuje problém například v plánování veřejné dopravy a dalších služeb.

Zároveň Praha přichází o obrovské částky. Konkrétní částky, o které jen Praha každoročně přichází z nedostatečně regulovaného trhu s krátkodobým ubytováním, jdou do desítek až stovek milionů. Podle studie renomované firmy Deloitte byl ušlý zisk v roce 2018 mezi 88,5 až 124 miliony Kč. V roce 2021 to bude odhadem čtvrt miliardy.

Poškozuje to všechny poctivé podnikatele. Tedy ty, kteří pronajímají oficiálně, poctivě a dodržují i platí vše, co mají. Nejde samozřejmě jen o pronajímání bytů, ale i hotely.

V neposlední řadě trpí místní obyvatelé, protože žijí v místech, kde většinu jejich sousedů tvoří každou noc jiní turisté, z nichž většina si v Praze užívá nejen historii a kulturu, ale i levný alkohol. Jak vypadají jejich noční návraty „domů“, si asi každý dokáže představit.

Je tak asi jasné, že je nutno tento nekontrolovatelný růst nějakým způsobem usměrnit. Je to úkolem politiků. Zatím se jim to nedaří. Otázka je, jak na to půjdou. Nebylo by to poprvé, kdyby bylo s vaničkou vylito i dítě. Stejně tak hrozí, že se zavede taková regulace, která dopadne jen na poctivé podnikatele, zatímco se nepoctiví budou smát ještě více, protože budou oproti poctivé konkurenci ještě levnější.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Hurt | středa 20.11.2019 12:06 | karma článku: 27,62 | přečteno: 1077x