Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adoptovat si dítě

" Normálně jí ubodal, chápeš to?" mává mi před očima novinama moje kamarádka. " Črnáctiletej kluk a ještě si vymejšlel něco o Rusácích, četla si to? Nevidím jediný důvod, proč by jste si měli komplikovat život. Proč vůbec přemejšlíš o takovej kravinách? " vybalí na mě. Mám chuť narvat jí ten kus masa, co pižlá na talíři, přímo do krku.

Neudělám to. Za prvé sedíme v celkem hezké restauraci, za druhé ji mám ráda a za třetí přesně vyjádří to, na co myslím. Říká věci na tvrdo. Není jako paní psycholožka, která nám maže med kolem pusy a tvrdí, že jsme ideální kandidáti.

" To si chceš dokazovat, že si matka Tereza? Nestačej Ti tvý děti? Neměla si už dost starostí? Co když Vám daj nějakýho dementa? Co pak? Pamatuješ na Bartoše? Jak Ti řekl, že Ti Tomáš roste pro kriminál? Ve třetí třídě? Jak si mu řekla, že je idiot? Třídnímu učiteli? Co myslíš že se změnilo? Že půjdeš na rodičák a budou si na Tebe ukazovat - to je ta skvělá ženská, co se obětuje a pomáhá opuštěnýmu děcku? Ne, ukážou na Tebe a řeknou - to je ta s tím cikánem, s tím parchantem, určitě bude krást, kdoví, jestli jí jednou nezabije...Vážně to máš zapotřebí? "

Já nevím. Někdy si jsem jistá, jindy váhám. Bude mi čtyřicet, manželovi padesát. Nechceme miminko. Pročítám knihy o adopcích, o genetice, procházím náš poloprázdný byt, vzpomínám na to, co mě bavilo nejvíc. Hrát si s dětma. Vyprávět jim příběhy, chodit s nima do sauny, vystřihovat skládanky, lepit papírové řetězy, číst knížky, poprvé lyžovat, první letní tábor, pečení cukroví ... Směrovat je tam, kam si myslím, že mají mířit, odpovídat na otázky, pohladit je a potrestat, když je to potřeba... Mám pocit, že jsem to zvládla. A chci si to dát ještě znovu.

Nemám potřebu rozmnožovat se, už ne. Chci tím, co jsem se naučila o mateřství pomoci. Můj manžel je skvělý táta. Mé děti úžasní sourozenci. Můj brácha dobrý strejda, z mých rodičů jsou dokonalí babička s dědou. Chci to nabídnout opuštěnému dítěti.

Na nočním stolku mám knihu Rok Kohouta od Terezy Boučkové. O tom, že i když se snažila a vše dělala správně, adopce dvou kluků prostě nevyšla podle jejích představ. Nevím proč, ale něco mi v tom příběhu nesedí. Něco mi tam skřípe.

Dobrý skutek je ten, kdy za něj nic nečekáte. Ani vděk. Když děláte správnou věc, musí Vám stačit vědomí, že byla správná. Adopcí nemůžete řešit svojí samotu. Musíte chtít pomoc dítěti. Respektovat odlišnosti. Někdy je tak těžké pochopit své vlastní dítě, natož " cizí ". 

Mám právo zasáhnout do života své rodiny tím, že do něj vložíme na mé přání cizí dítě, dítě s poznamenanou minulostí, pravděpodobně jinou pletí, s biologickými rodiči, kteří se můžou objevit a třeba nás vydírat nebo třeba jen obtěžovat ? Co když se změním, budu unavená, budeme mít vnoučata a já nebudu moc být babička, jaká bych chtěla být, protože budu mít doma adoptovaného puberťáka? Nebudu při každém problému nejistá a podezřívavá? Nebudu nespravedlivá ?

Máme to zapotřebí? Komplikovat si život? A je to komplikace ? Proč mi pořád něco říká, že to je ten správný krok ? Mám touhu adoptovat dítě, jen kvůli pocitu strachu, potlačit ?

" Po tomhle počty adopcí ještě klesnou", odkládá Jana noviny. " Hele, když to uděláte, podpořím Tě. To zvládnem, neboj," usměje se na mě.

 Uděláme to.

Zvládneme to.

Asi. 

 

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcela Tobiášová | pátek 22.3.2013 12:11 | karma článku: 22,19 | přečteno: 2385x
  • Další články autora

Marcela Tobiášová

Šest týdnů ve Španělsku

Ráda bych se připomněla těm, kteří mě četli. Nepřestala jsem psát, jen píšu jinde - mám svůj blog bez reklam a v prostoru, který je jen můj. Budu ráda, když nakouknete a třeba mi i napíšete.

10.2.2020 v 14:37 | Karma: 8,47 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ona

Marcela Tobiášová

O pinďourech a pipinkách

Jestli Zbojníka poté, co přišel k nám, něco zmátlo, tak to, že žena(já) má stejná práva jako muž(můj). Tedy, že mám svoje peníze, řídím auto, přepínám televizi a rozhoduju o tom, co budeme dělat.

4.6.2018 v 10:38 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3551x | Diskuse| Osobní

Marcela Tobiášová

Už jsi máma?

Beruška a Zbojník, děti, které máme v pěstounské péči, mají svou rodinu. Skoro každé dítě, které je u nás v systému náhradní rodinné péče, rodinu někde má. Celé měsíce, zatím co jsme děti měli v přechodné pěstounské péči, jsem si

25.4.2018 v 8:19 | Karma: 34,62 | Přečteno: 2792x | Diskuse| Společnost

Marcela Tobiášová

Děti na odpis:Konečná (?)

Zbojník a Beruška v Dětském domově. Jasně, že bych to nikdy nepřipustila. Nedovolila. Nedokázala bych je poslat do děcáku. Můj muž si byl jistý,že se rodina najde. Žádné A co když. O jiné variantě než předání do nové

13.9.2017 v 8:00 | Karma: 46,32 | Přečteno: 12950x | Diskuse| Ostatní

Marcela Tobiášová

Děti na odpis - do roka a do dne

Slyším : „Máme pro ně vytipovanou rodinu“, a na několik vteřin mi přestává bít srdce. Je to tak pokaždé a pokaždé mě to píchne úplně hluboko vevnitř. Je to dobrý konec, potvrzení smysluplnosti mé práce, je to radostná zpráva.

5.6.2017 v 23:16 | Karma: 44,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů na severu země, vyměnila velitele

13. května 2024  9:13,  aktualizováno  12:19

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

AfD bude možné sledovat jako podezřelou z extremismu, lze nasadit i odposlechy

13. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:18

Německá civilní kontrarozvědka může vést celou pravicově populistickou stranu Alternativa pro...

Sbormistr dostal za zneužití nezletilé dívky podmínku, teď pracuje na univerzitě

13. května 2024  11:52,  aktualizováno  12:16

Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:31,  aktualizováno  12:14

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5609x
Jsem Pěstounka, která přijímá ohrožené děti. Dělám ze všech sil vše, co můžu proto, aby byl jejich další život lepší než ten předchozí. Taky jsem hrdá máma svých dětí a vzorná, věrná a vařící (3xv) manželka. Často jsem samolibá, marnivá, líná, tvrdohlavá, hádavá a v neposlední řadě infantilní a i když mi občas někdo říká Sluníčkářka, tak já se víc cítím jako OBLÁčková ....