Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase dvakrát do kina

Ze dvou oblastí a od dvou odlišných tvůrců, ten první je evropsky zkoumavý a hluboce znepokojivý a ten druhý hodně americký v tom nejlepším smyslu slova.

   První se jmenuje Happy end a jeho tvůrcem je velmi ctěný Rakušan Michael Haneke. Ten druhý režíroval neméně vysoce hodnocený Brit Martin McDonagh a jmenuje se Tři bilboardy kousek za Ebbingem. V tom prvém potkáváme dvě francouzské hvězdy z předcházejícího Hanekeho hitu Láska, Isabelle Huppert a Jeana-Louise Trintignanta.

   Sledujeme epizody ze života jedné středostavovské rodiny, jež se stará o dívenku, jejíž matka (sestra hlavy rodiny v podání Isabelle) zemřela v nemocnici a my již na začátku vidíme, kdo a co je příčinou té smrti. Sociální chování a psychika té dívenky jsou zjevně narušeny. Psychické problémy se týkají téměř každého v rodině, leč u dívenky jsou patologického rázu až po pokus o sebevraždu. Psychické problémy jsou prokletím i dalších členů rodiny v čele s dědečkem Trintignantem, který ve filmu Láska udusil polštářem a z hrozného života na posteli a bez záblesku rozumu vysvobodil v onom předcházejícím filmu Láska svou manželku, což nakonec prozradí dívence a otevře tak cestu k jejímu dalšímu činu. Další postavou, jíž musí být člověku líto, je Isabelin syn, který ztratil zájem o svět a jakýkoli pocit odpovědnosti a koná podivně ujeté excesy.

   A na konci plně pochopíte, proč se to jmenuje Happy end a uznáte, že to zase tak moc s touto rodinou happy není. Michael Heneke opět osvědčil svou třídu. 85letý Jean-Louis Trintignant je stále ve formě a Isabelle Huppert je stále hvězdnou dámou francouzského filmu. Královnou filmu je však Fantine Harduin. Skvělý výkon dvanáctileté dívenky.

   V Třech billboardech se sešla již jednou za Fargo oskarová Frances McDormand jako Mildred, jež ho má nyní za tuto roli podruhé a jistě právem. Jí sekunduje Woody Harrelson v roli náčelníka místní policie. Woodyho pro špičkové role objevil Forman, když mu svěřil nesympatickou, až odpornou postavu Larryho Flynta, jenž však reprezentuje jeden z nejdůležitějších znaků naší svobody, svobodu slova.

   Mildred, jejíž dcera byla bestiálně zavražděna a vyšetřování nemá výsledku a stále se vleče, dojde k závěru, že policie nekoná, co má, anebo se vyloženě fláká. Náčelník jí marně vysvětluje, že někdy ani sebevíce lidí a sebevětší úsilí nemusí vést k výsledku, což chápeme, ale Mildred nikoli.

   Napadne ji, že policii a zejména místního šéfa napadne pomocí bilboardů, které si nechá postavit za městem. Z toho povstane řada nepříjemností a doslova zločinné chování některých policistů, kteří nasadí veškeré síly k tomu, aby donutili Mildred billboardy odstranit šikanováním a zapojováním i cizích lidí. Dramatickou okolností je nevyléčitelné onemocnění onoho náčelníka policie.

   Důležitá postava je policista Dixon v podání Sama Rockwella. Hlupák pod vlivem své matky a rasista a násilník. Nakonec se zázračně promění pod vlivem svého šéfa, víc říkat nemohu.

   Mildred je doslova umanutá a to ji vede ke kriminálnímu jednání, jež nemůže mít sympatie ani nás, kteří s ní soucítíme. Pojednou se objeví muž, na něhož ukazují nepřímé důkazy a chlubí se v hospodě jakýmsii násilným činem. Leč DNA jej vyloučí. Přesto film končí otevřeně tím, že Dixon s Mildred jedou kamsi se zjevným úmyslem vzít spravedlnost do vlastních rukou. Tím musím Mildred mravně i právně zcela odmítnout.

Leč tohle přesně je velmi americké, stejně jako osobní angažmá a odvaha se postavit i oficiální moci. Ten film je skutečně silný především postavou a výkonem tří hlavních představitelů.

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 29.3.2018 7:00 | karma článku: 4,87 | přečteno: 169x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 170x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Ještě dvě události, na něž se nedostalo

Jde o dárek od synka v podobě vstupenky na koncert bluesového veterána Buddyho Guye (1936). Koncert je součástí jeho závěrečného turné, Buddy už hodlá aktivní koncertování ukončit.

24.1.2024 v 7:00 | Karma: 8,00 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Velké C na podzim 2023

Na jejich celoroční sezónu jediné mé předplatné už 11. rok, neb tento hudební zázrak dnes už světového jména Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 má přednost před kýmkoli jiným. Komorní koncerty se konají ve vršovickém Vzletu.

23.1.2024 v 7:00 | Karma: 5,43 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na podzim 2023

Tentokrát první z koncertů 10. října byl tak vynikající, že obdržel samostatnou esej. K tomu přidávám ještě čtyři další.

15.1.2024 v 7:00 | Karma: 5,77 | Přečteno: 95x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na podzim 2023

Tentokrát jsem byl na komorních koncertech jen dvakrát. Nehodilo se, či s něčím křížilo. .....................................

10.1.2024 v 7:00 | Karma: 6,81 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.