Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještě dvě události, na něž se nedostalo

  Jde o dárek od synka v podobě vstupenky na koncert bluesového veterána Buddyho Guye (1936). Koncert je součástí jeho závěrečného turné, Buddy už hodlá aktivní koncertování ukončit.

   Koncert se konal 16. července 2013 tedy v době, kdy probíhá, nebo nastává čas mé nejmilejší roční události, a to Letních slavností staré hudby. Ostatně originální blues s ohledem na americké kulturní dějiny je na tomto kontinentu stará hudba s kořeny již v původní vlasti černých Američanů. Tento nádherný a hlubokým a prostým lidstvím prodchnutý hudební obor stojí na prahu největšího amerického vkladu do světové kultury, a to skutečně originálního jménem jazz. Nic takového nemohlo být známo velikánům evropské hudby, leč mnohé z blues i jazzu je uchopitelné a inspirativní i pro skladatele hudby klasické.

   Leccos slyšelo ucho Dvořákovo a jeho mozek se toho chopil a zejména v dílech v USA složených zachytíme, chceme-li vnímat ozvěny zde slyšeného. Konečně sám táta hudby poskytl pozdějším autorům vděčnou látku ku zpracování. Leccos zaslechneme u skladatelů francouzských, zejména Pařížské šestky a pod těmito vlivy i u Martinů (La bagarre), jenž zde prožil velkou část svého prvního tvůrčího období. Konečně právě poté v USA dospěl k celosvětovému uznání a v čerpání vnějších vlivů vynikl (Thuderbolt P47). Uchopení i pochopení blues a jazzu je charakteristikou jednoho z mých nejoblíbenějších skladatelů, a to George Gershwina. Nemusíme chodit daleko a vítr vanoucí z jazzových polí zasáhl mocně i Jaroslava Ježka.

  Ostatně špičkový a náročný rock si blues přivlastnil s chutí. Jen zmíním, Rolling Stones, Cream, Pink Floyd, Led Zeppelin. Buddy Guy v Praze volil skladby instrumentované mocným kytarovým soundem podpořeným skvělou kytarou vlastní a jednoho ze spoluhráčů, jehož drsné a tklivé pojetí mě dostalo už po třetí skladbě. Pokud si dobře vzpomínám, ani jednou nezaznělo některé z táhlých a pomalých blues. Leč byl jsem moc rád, že hudba, na které jsem vyrostl, oslovuje i syna, který je ročník 1988 jako jedna z nejkrásnějších světových druhých houslistek Markéta Vokáčová. Vidíte, zase mi tu naskakuje hudba klasická. Nebojte, krásky ještě budou na závěr.

  Naposledy jsem tu byl na jednom z posledních koncertů Johnnyho Cashe v roce 1997. Závěrem nezbývá než tomuto bluesovému dědečkovi popřát kliku na zdraví a mnoho radosti.

   A byli jsme datum už nevím, loňský diář nemůžu najít, s Hankou (Evička uvedla, že je sklácena jakousi virózou) ve Vinohradském divadle na představení s hudebním podtónem, neb se jmenovalo Bach a synové a napsala jej britská divadelní režisérka Nina Raine. Ze zkušenosti vím, že napsat dramatický kus pro divadlo i film životopisného charakteru je velmi obtížné, neb hrozí nebezpečí, že se děj nebude rozvíjet a nezaujme.

   Ti synové jsou první dva nejstarší, Wilhelm Friedemann a Carl Philip Emanuel. Také se tu objevuje mladičký Johann Gottfried Bernhard, budoucí varhaník. Ještě zastihneme první manželku Marii Barbaru a po jejím úmrtí přichází sopranistka Anna Magdalena, což oba kluci hůře nesou, neb jsou na matku velmi fixováni. Občas mají nepříjemné poznámky na adresu macešinu i otcovu.

   Oba jsou hudebně velmi nadaní a otcem vycvičení, avšak hudebně stojí už stylově jinde a blíží se nadcházejícímu klasicismu dávajíce otci najevo, že jeho hudba je sice formálně dokonalá, ale nejsou si jisti, zda je také krásná.

   Zaznamenáváme obtíže, které měl Bach s lipskou radnicí a jež ho vedly k možná nedůstojnému podbízení se pruskému králi Bedřichovi II., který ho nakonec jmenuje dvorním skladatelem, a Bach si naivně myslí, že si na něj radnice bude méně dovolovat.

   Nejvýznamnější linií hry je Bachovo poznání, že jako skladatel dospěl k závěru své cesty i epochy (jak to vystihli synové). My pak přemýšlíme, jak to mají géniové Bachova typu těžké ve světě, který jim nesahá ani po kotníky a já polemizuji se syny a shledávám některé jeho skladby a jejich části za nejkrásnější v celých dějinách hudby. Milí synáčci, napsal jediný z vás něco takového jako árii Erbarme dich z Matoušových pašijí: https://www.youtube.com/watch?v=MXAbOTVTgls? Tak zanechte řečí o kráse či nekráse otcovy hudby.

   A kol Vánoc i v lednu v televizi jdou filmy s největšími kráskami v dějinách filmu v čele s Audrey Hepburn v Prázdninách v Římě a Moon River a dále v lednu její nástupkyně a také něžná kráska Julia Ormond v Legendě o vášni (náhodou obě původem Britky) a ještě k tomu ta nejkrásnější dnes Američanka Andulka Hathaway (tak se jmenovala Shakespearova manželka) v Lásce a jiných závislostech. Tu trojici vhodně doplnila ve Favoritce Emička Stounovic a ještě nesmí chybět Jennifer Lawrence v Terapii láskou.

   Tak je mi s těmi kráskami na obrazovce dobře, a kdyby nebylo, můžu si pomocí Youtube pustit, cokoli mě napadne. Třeba když se vrátíme k těm svrchu řečeným reminiscencím klasiky v rocku, si na závěr dáme Bachovo Bourée ze Suity e moll pro loutnu v podání Iana Andersona kapelníka a geniálního krysaře s nezbytnou flétnou a mé nejoblíbenější rockové kapely Jethro Tull (zdalipak víte, že názvem skupiny je jméno anglického vynálezce v oblasti zemědělských strojů). https://www.youtube.com/watch?v=2u0XXpVGUwk.

Autor: Richard Mandelík | středa 24.1.2024 7:00 | karma článku: 8,00 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,70 | Přečteno: 54x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Bude to posila vlády, říká premiér

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

„Nezbylo mi nic.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.