Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výročí 1. března

Budu psát po dnech, abych vás nevystavil příliš mnoha slovům, jako Mozart vystavoval posluchače příliš mnoha notám, jak mu údajně dle Petera Shaffera vytkl Josef II., jehož jediný český pomník se nalézá v Trutnově dříve Trautenau.

   40 Marcus Valerius Martialis (+104), římský básník, zejména proslulý jako otec epigramu, jeho pilným následovníkem je Karel Havlíček, též mu vyčítána jistá servilita vůči mocným, příkladmo císaři Titovi a jeho nástupci Domitianovi, mimochodem zřejmě srovnatelným s Caligulou a Neronem. Ale to taky může být pomluva, však víme, jak solidně tvořil Suetonius. Konečně v jeho slavných životopisech dvanácti císařů je posledním právě Domitianus.

1445 Sandro Botticelli (+1510), vlastním jménem Alessandro di Mariano Filipepi, jeden z nejvýznamnějších malířů v dějinách, současník Leonardův, pokud jde o mě, jeho Primavera mě oslovuje velmi. Najděte si ji na netu, stojí to za to, úplně změní náladu.

1456 Vladislav II. Jagellonský (+1516), český a později i díky vytrvalosti a chytrosti král uherský, jehož na pohled vychytralá dohoda a císařem Maxmiliánem I. o vzájemných sňatcích císařových vnoučat s dětmi Vladislavovými otevřela rakouským Habsburkům cestu k ovládnutí střední Evropy a císařskému trůnu poté, co se jeho syn Ludvík hloupě utopil v bažině při útěku ze ztracené bitvy s Turky u Moháče. Kdyby tak čeští Jagellonci nevymřeli, zřejmě by budoucí roli Rakouska sehrálo české království. A není pravda, že byl neschopný král „bene“, typická pomluva. Nutno vzít v úvahu, že evropské ambice měl i velmi schopný uherský král Matyáš Korvín, který po dobytí Moravy a dohodě s Vladislavem, který nechtěl ničit zemi válkou, věda, že čas je na jeho straně, nosil také titul českého krále a ovládal Moravu, což se díky zmíněné trpělivosti změnilo po Matyášově smrti. Jiří z Poděbrad by mohl o svém švagru Matyášovi vyprávět. A také se moc povedla Jagellonská výstava před 11 lety v GASK v Kutné hoře, která měla evropský dosah i odezvu. Byly tam také obrazy Vladislavových později slavných dětiček, jež zplodil až ve svém třetím manželství s příbuznou francouzského krále Andulkou z Foix, dcerušky Andulky, jíž manžel z lásky daroval onen klenot na návrší poblíž Hradu zvaný vytrvale hloupě a nesprávně Belveder (tak se jmenoval Valdštejnův zámeček na Letné, který zničili bratři Francouzové v tom roce, kdy přitáhli protestovat proti legitimitě Marie Terezie). A synáček již zmíněný Ludvíček, jemuž zaslíbena habsburská princezna Mařenka. Jo a Andulka z Foix nikdy v Čechách nebyla, žila s manželem v Uhrách. A na následky těžkého Ludvíkova porodu v roce 1506 za pár dnů zemřela.

1810 Fryderyk (Frédéric) Chopin (+1849), věčně budeme oslovováni jeho inovativní tvorbou pro klavír a něhou jeho hudby. Pro mě je více než Liszt králem klavíru. Mimochodem Liszt si ho velmi vážil, přestože byli konkurenty a osvědčil to napsáním velmi uctivého Chopinova životopisu, který jsem objevil v jednom antikvariátě. A mám i dvojdesku s nahrávkami nokturen a valčíků s  králem klavíru 20. století Arturem Rubinsteinem. Jo a bratři Francouzové si ho po jeho emigraci přivlastnili a pohřbili na svém Slavíně Pére Lachaise, jako bratři Britové Händela, ti si ho ovšem zřejmě vážili více, neb je pohřben ve westminsterském opatství v jižní lodi ve společnosti těžkých vah jako Geoffrey Chaucer, Rudyard Kipling, Laurence Olivier, Charles Dickens. V severní lodi je jeho starší kolega Henry Purcell. A v hlavní lodi poslední přírůstek je obdivuhodný Stephen Hawking. A kolem v opatství většina anglických králů a královen. Ten první zde pohřbený Eduard Vyznavač je symbolicky v katedrále. Od jisté doby se pohřbívají ve Windsoru. Mimochodem Händel druhým jménem je také Bedřich. Zase jsem se zakecal.

1886 Oskar Kokoschka (+1980), rakouský malíř a literát secesně až expresionistického výrazu, mimo jiné těsně před válkou milenec slavné vdovy Almy Mahler, po nástupu nacismu našel útočiště v ČSR a dostal též občanství. Nakonec žil v Británii.

1927 Harry Belafonte, představitel hudebního stylu kalypso převzatého z Karibiku. Mimo jiné hrál ve filmu a možná nejvíce se proslavil v parafrázi na Carmen jménem Carmen Jones, kde byl zběhlým vojákem jako předloha don José a Carmen hrála a zpívala první velká černá filmová hvězda Dorothy Dandridge.

Jo a ta italská stavbička je zásadně správně Královský letohrádek, přípustný je ještě název Letohrádek královny Anny.

Zítra 2. března bude čtveřice Camille Desmoulins, Samuel Houston, Bedřich Smetana, Michail Gorbačov

Autor: Richard Mandelík | úterý 2.3.2021 7:00 | karma článku: 8,24 | přečteno: 122x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jasnější než tisíc sluncí aneb Oppenheimer

S velkou zvědavostí jsem včera šel do Světozoru na film už dopředu označovaný za letošní trhák. Ta má zvědavost nikdy neplyne z reklamy, kterou každý producent ve vlastním zájmu rozjíždí. Na mě reklama zabírá spíše negativně.

27.10.2023 v 7:00 | Karma: 12,86 | Přečteno: 351x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2023

Rozhodl jsem se jen pro tři koncerty, z čehož ten druhý je dveřmi k otevření nové řady Atrium má vážný zájem, což je zhmotnění nápadu zrodivšího se v hlavě violoncellisty Tomáše Jamníka, který o tom konceptu promluví.

17.10.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 64x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Výjimečný koncert staré hudby z programu FOK podzim 2023

Tento koncert 1. října u Šimona a Judy v režii brněnského Czech Ensemble Baroque pod taktovkou Romana Válka mě natolik oslovil, že dostává samostatnou esej.

16.10.2023 v 7:00 | Karma: 3,50 | Přečteno: 55x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Na operu v sezóně 2022-23

Můj zájem poněkud upadl, kdeže jsou doby, kdy jsem na ni šel osmkrát za sezónu a ještě do divadla. Nyní jsme po americké kovidové téměř dvouleté uzávěře.

8.10.2023 v 7:00 | Karma: 7,20 | Přečteno: 91x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Čtyřikrát s Patrícií Janečkovou

Smutno je mi z odchodu té talentované a krásné dívky. Před ní tak mladí a také talentovaní odešli Vítězslava Kaprálová (1915-1940) a Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736). Vzpomeňte se mnou a přehrávejte si videa s ní..

7.10.2023 v 7:00 | Karma: 20,38 | Přečteno: 339x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.