Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční zpívání se Zuzanou Markovou

Už jsem měl jít na první termín v lednu, ale ten virus měl jiný názor. Koncert s výmluvným názvem se tedy koná 19. prosince 2021 na Novoměstské radnici.

   Systémově by tato esej měla patřit do podzimního souboru malých pořadatelů 2. Zde je pořadatelem Spolek přátel hudebních talentů, který musím sledovat, však víte, jak bývám nadšen právě mladými talenty, hlavně talentkami. Ale s ohledem na můj silný zážitek z předvedeného umění a potěchu nejen ducha, ale i oka, uděleno právo samostatné eseje.

   Zuzana si přivedla dva velmi mladé hosty, a to předně kontratenoristu Vojtěcha Pelku. U takhle mladých zpěváků, kteří se přepínají do kontratenorových poloh, jsem vždy opatrný, zda je to rozumné. Však se ukáže časem. Ale chlapec měl hlas pod kontrolou a nedopustil se žádných prohřešků. Zahajuje jako předskokan a na klavír ho doprovází korepetitor Ahmad Hedar.  Přednesou nám koncertní árii Misera, dove son,,, Ah! Non so io che parlo, KV 369, a do vždy přívětivého Mozarta se vnoří přesvědčivě. Za chvíli další Mozart, a to Zuzančina Venite, Inginocchiatevi z Figarovky. Zuzanku zastupuje sličná sopranistka Emma Balunová, u níž jsem si připomněl výrok markýze Sioraka: „Pánové, ona je zaoblená přesně tam, kde dívka zaoblená má být. Předskoky zakončí duet Ah! Perdona al primo affetto z pražské korunovační opery Leopolda II. La clemenza di Tito. Už si ani nepamatuji, oč přišla Servilia žádat centuria Annia.  

  Nyní je čas pro hlavní postavu večera a po trojím půvabně plynoucím Mozartovi, léčiteli namožených hlasivek, přichází svět belcanta započatý árií Julie (tedy Giulietty v italském podání) Eccomi in lieta vesta… Oh quante volte ti ciedo z Belliniho Monteků a Kapuletů. Táta vždycky říkával, že nejkrásnější belcantové melodie psal Bellini. Však vzpomeňte Normu. Kromě toho říkával: „Synku, bude to už jenom horší.“ Ale to nevzal v úvahu, že za zpěvu téhle krásné dlouhovlasé brunetky všechny strasti rázem pryč. Dáma si musí trochu oddechnout, což vyplní její doprovodný klavírista Lukáš Klánský Chopinovým Nokturnem Des dur, op. 27, č.2. To se hodí, je to dobové a já mám doma dvojdesku se všemi Nokturny s jedním z králů klavíru 20. století Arturem Rubinsteinem.

  Po Bellinim na řadě Donizetti a Adinina árie Della crudele Isotta z Nápoje lásky. Ona je taková obecní intelektuálka a předčítá venkovankám z Tristana a Isoldy a ty italské holky jen vzdychají. Malý oddych pro Zuzaniny hlasivky vyplněný Lukášovým citlivým přednesem dalšího Nokturna, tentokrát Es dur, op. 9, č. 2. Nyní základní program uzavře slavná árie Chudinky Aminy (pozor, nic společného s tou Pučálkovic) z opery Náměsíčná (La Sonnambula). Věřte, nevěřte, je moc těžké dokazovat, že trpíte touto poruchou, když se všichni rozhodli, že vám to neuvěří. Věda se dnes na náměsíčnost dívá dosti skepticky, konečně s náměsíčnými není takový problém jako s kovidem.

  Ta nálada, kterou účinkující způsobili, vyústí v neobvyklých pět přídavků Zuzanina Musettina árie z Bohémy, v triu Franckův Panis angelicus a Vojtěch začne Noël, v němž dívka pokračuje a všichni pak českou vánoční hymnu Narodil se Kristus Pán s tradiční pomocí auditoria. Naposledy ve třináctém pětkrát Magdalena Veliká na svém narozeninovém koncertu. A Leonard Cohen přidal navíc třičtvrtě hodiny.

  Se sousedem přemýšlíme, kdo u nás vykazuje takové hlasové i dramatické možnosti a nepřicházíme na to. Ze zahraničí nás repertoárově napadají Edita Gruberová a Dame Joan Sutherland, obě nás pozorující shůry. Až zase někdo bude říkat, jak jsme tu malí a naničhodní (jak říkají bratři Slováci) připomeňte mu tu kohortu našich hudebníků hrajících v zahraničí (v čele s Markétou Janouškovou, to si nemůžu odpustit) a účinkujících v operách po celém světě, k nimž právě Zuzana patří. Její osobní půvab a kouzlo je jaksi bonus navíc. Na konci jsem opět vytrvalý a počkám na chvíli, kdy můžu se Zuzanou mluvit a navrhnout, že jí svou esej o koncertu pošlu. Ochotně souhlasí a je nesmírně milá. A ta očka.

 

Autor: Richard Mandelík | středa 29.12.2021 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 67x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

Eviduji pouze dva koncerty. Ten první zvaný Mozart a Salieri aneb sólisté SOČRu byl v rozhlasu ve Studiu 1 a ten druhý dle ústřední skladby Griegův klavírní koncert v Rudolfinu.

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 57x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.