Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční dívka, ročník třetí

 K evangelíkům na Smíchov na vánoční nešpory zase s Honzou, zřejmě se tvoří tradice. Dorazím jako jeden z prvních a zastihnu Markétu trénující na kúru Bacha. Zasednu do lavice a počkám, až se děvče podívá.

    Tedy řeknu vám, že nikdo neumí s takovou radostí mávat. Voláme na sebe a tentokrát se sejdeme až po nešporách.

    Snad někomu udělám radost, když povím, že ten, kdo sestavoval program, byl citlivý a nápaditý. Zřejmě dle tištěného programu to byl Daniel Mikolášek. Aby měl radost a abych mu i zdejšímu kostelu takto vyjádřil svůj dík, pošlu mu to také přes Českobratrskou církev evangelickou.

   Vždy se nejprve čte z evangelií a poté z jakéhosi apokryfního textu zvaného Parabible, kde slyšíme vtipný příběh trochu šitý na současnost. Po každém čtení a tomto nápaditém odlehčení přichází hudební vložka v podobě Brittenových koled (5x) a Markétina tradičního Bacha a vždy podmanivého Purcella a Greensleeves s vánočním textem a Krčkovy těžby z folklóru v podobě Hry s jesličkami. Z Parabible jsme se dověděli, že se narodil budoucí prezident a že to bylo v Berouně a že se k jeslím dostavili zahraniční diplomaté a ministerstvo financí nařídilo podat daňové přiznání a dětem od Heroda hrozila smrt, proto Josef rozhodl, že z Berouna se uteče do Egypta. A po návratu z emigrace se rodina z opatrnosti usadila v Nošovicích. A také že Jan Křtitel byl výstřední aktivista. A Ježíš že je jiná liga a ukázal, jak vypadá Bůh. Vše zakončeno Tichou nocí. Abyste neřekli, tak tady ji máte v úchvatném podání Deanny Durbin: https://www.youtube.com/watch?v=kbDvCO_BwOU. Musím říci to své otřepané, že takové holky už nejsou a nikdy nebudou.

   Takže jak vidno celosvětový úspěch se dostaví, když napíšete mistrovskou písničku, což je případ těch Zelených rukávců a Tiché noci. A přiznám se, že jsem nešpory s Markétou pojal jako sváteční a vzal jsem s sebou placatku s vínem a při nešporách jsem přijímal z kalíšku. Mám to s Bohem podobně jako Roark Bradford v Černošském Pánabohu a pánech Izraelitech. Taková ta srdečná veselost v kostele a nenapodobitelná hudba. Když k nám Bůh hovoří, začne slovy: „Well, boys:..“

   Markéta přichází po nešporách dolů a praví, že se o ni pokouší jakási nádcha a má takový zarudlejší nosík a něco v očích. A na hlavě legrační culik, který skvěle váže k tomu vtipnému apokryfnímu čtení. Prý přišla hrát jen proto, že věděla, že přijdu. Slyše tuto řeč nafoukl jsem vole a vztyčil hřebínek.

     Povídám pohádku, že byla jednou jedna holčička a ta měla tatínka a ten hrál na housle a chtěl jako všichni tatínkové, aby i děti hrály. A když jedné dcerušce bylo šest let, dal jí do ruky housličky. A ta holčička se jmenovala Markétka a ještě ty housličky neuměla držet jako tahle a k tomu vytáhnu porcelánovou figurku holčičky sedící a držící housličky jako pes kost.

   Udělá lítostivý obličejík, že ji mám za porcelánovou figurku, ale nakonec uzná, že to tak nějak jako v té pohádce bylo a udělá mi ohromnou radost, když praví, že si to v pokojíku postaví na stolek a ta holčička s housličkama tam bude s ní. A ještě jí dám krabičku s pár kousky vánočního cukroví a pravím, že to je proto, aby neřekla, že jsme všechno sežrali a nic jí nedali. A na závěr najdu v kapse zvoneček oznamující, že přišel Ježíšek, a zvoním dodatečně. Musím to příště lépe nacvičit. Krásné svátky a cheek to cheek.

   A v metru pak mám takovou náladu na jedné straně nadšenou a na druhé trochu dojemnou, protože zrovna čtu tradičně v Týdeníku rozhlas před Vánoci otiskovaný slavný dopis redaktora Churche osmileté holčičce Virginii z roku 1897. Abyste věděli, o čem mluvím: http://forum24.cz/vanocni-poselstvi-redaktora-f-p-churche-existuje-santa-claus/. Tu pojednou cítím, že té Markétě musím napsat něco podobně povzbudivého a milého, protože mám pocit, že některé mé stížnosti si bere z nesprávné strany a je z nich smutná. Jak říká Evička: „Ty na tu holku nejsi dost vlídnej.“ Tak jí napíšu takový svůj Churchův dopis.

   A doma, považte, už mám tu desku, kterou jsem očekával loni a je nádherná přesně dle nadšené recenze (dosud nikdy tak jednoznačně nechváleno) měsíčníku Harmonie. Jde o Bachovy tři hobojové koncerty a dvě kantáty. Hoboj třímá a třtinu do strojku si přiřezává německá prvotřídní hvězda Xenia Löffler a kantáty zpívá Andulka Procházková, jak zásadně označuji rakouskou nesmírně milou sopranistku ražení Martiny Jankové Annu Prohasku. A komorní doprovod obstarává Velké C. Okopíruji si, abych to mohl poslouchat na vycházkách, a pošlu svému okruhu lidí, abysi si taky užil. Takové já mám Vánoce.

Autor: Richard Mandelík | pátek 28.12.2018 7:00 | karma článku: 4,48 | přečteno: 130x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 170x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Ještě dvě události, na něž se nedostalo

Jde o dárek od synka v podobě vstupenky na koncert bluesového veterána Buddyho Guye (1936). Koncert je součástí jeho závěrečného turné, Buddy už hodlá aktivní koncertování ukončit.

24.1.2024 v 7:00 | Karma: 8,00 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Velké C na podzim 2023

Na jejich celoroční sezónu jediné mé předplatné už 11. rok, neb tento hudební zázrak dnes už světového jména Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 má přednost před kýmkoli jiným. Komorní koncerty se konají ve vršovickém Vzletu.

23.1.2024 v 7:00 | Karma: 5,43 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na podzim 2023

Tentokrát první z koncertů 10. října byl tak vynikající, že obdržel samostatnou esej. K tomu přidávám ještě čtyři další.

15.1.2024 v 7:00 | Karma: 5,77 | Přečteno: 95x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na podzim 2023

Tentokrát jsem byl na komorních koncertech jen dvakrát. Nehodilo se, či s něčím křížilo. .....................................

10.1.2024 v 7:00 | Karma: 6,81 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.