Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozličné hudební radosti na jaře 2018

Mimo velké orchestry a festivaly mnoho radosti a skvělé hudby. A mé pozdní psaní stručné a úsečné. Proč ne? Kolem nás různí mluvčí tolik toho nažvaní.

  Z roku 2017 mi vypadl koncert Ensemble Inégal podpořený sborem Dresdner Kammerchor 6. října u maltézské Panny Marie pod řetězem. V zájmu mých dějepisců napravuji. Na programu výhradně Zelenka a jeho Gaude laetare, ZWV168, radostné a oslavné. Poté Missa Corporis Domini, ZWV 9, kde jsem nadšen altistkou Mazalovou v Agnus dei II. Program uzavírá opět radostné Da pacem domine.

   7. ledna 2018 jdeme k evangelíkům do Korunní s Honzou okusit, kdo jsou chlapci, kteří si říkají Symfon kvartet. Je to milý mladistvý soubor s pěkně sladěnými hlasy a nesporným vkusem hudebním. V prvé půli jde stará hudba od renesančních Angličanů, přes Michnu a staré sborníky až po naše hvězdy v 19. století. Po přestávce jdou úpravy muzikálových melodií, spirituálů a jazzu i rocku.

   19. ledna v Sukově síni Zemlinského kvarteto jako vždy skvěle sehrané a plné elánu. A paní bývalá ředitelka Atria i s manželem a Václav Vacek s paní Markétou, velkou skupinou chemiků a jejich manželek a Honza Vacek také. Jen ta Hanka sklácena chorobou. Škoda pro ni, neb Střížek opět samý úsměv.

   Dnes s nimi klarinetista Igor Františák, který se připojí po přestávce. Začnou Haydnovým Smyčcovým kvartetem g moll, op. 74, s výtečným Finale. Poté Janáčkův klenot v podobě Listů důvěrných, které jsou prubířským kamenem každého světového kvarteta. Obstáli plně a Střížkovi je nejveseleji. Po přestávce Brahmsův Kvintet pro klarinet a smyčcové kvarteto h moll, op. 115, který je klenotem komorní literatury a ve zkoušce souznění kvarteta a klarinetu, který je tu na rozdíl od mé předchozí zkušenosti výtečně slyšet. Přídavek jako už víckrát, Zemlinského píseň ve violoncellistově úpravě, který při hře dělá autorské obličeje.

   2. února na FEL ČVUT Smetanovo trio, jež musí požádat o obraťstránku z publika. V předvečer amerického turné si zopakuje programové body v podobě klavírních trií Zemlinského (z něho budou Američané hotoví) a jednovětého Šostakoviče, které je i tak bohaté a dává vyniknout každému nástroji. Škoda, že nepsal další věty. Po přestávce Mendelssohnovo Klavírní trio č. 2. d moll, op. 49. Přídavkem je Haasova Multikulturní suita.

5. dubna Greater Buffalo Youth Orchestra v Rudolfinu. Hrají se Weberova předehra k Čarostřelci, Sibeliův Valse triste z Kuolemy a Mozartova Sinfonia concertante pro hoboj, klarinet, lesní roh, fagot a smyčce Es dur, KV 297b, a po přestávce Čajkovského 2. symfonie zvaná Maloruská, což znamenalo tehdy ukrajinská. Jsou milí a hudebně mladiství.

   23. dubna u dominikánů v Jilské velmi nápaditý program Musiky Florey s výmluvným názvem Vliv improvizace na hudbu 17. a 18. století. K demonstraci využijí díla skladatelů Cimy, Purcella, Gabrielliho, Schmelzera, Capricorna, da Palestriny a Falconeriho. Koncert má nádherně uvolněnou atmosféru, jako na jam session a mnohé nástroje se předvádějí, jak nebývá obvyklé. Je tu také s houslemi Magdalenka Malá, což mému oku i duchu lahodí.

   26. dubna v Kaiserštejnském paláci v někdejším bytě Emy Destinnové velký houslový talent Olga Šroubková (1993) podporována Miroslavem Sekerou. Rozehřátí obligátním Mozartem (Sonáta B dur, KV 454) a poté náročná Ysayeho Sonáta pro sólové housle č. 4 e moll a nikterak méně náročná Bachova Sonáta pro sólové housle č. 1 g moll, BWV 1001, až nebachovsky rozvinutá ve 2. větě a mistrovsky uzavřená v závěrečném Presto. Závěrem pak Brahmsova Sonáta pro housle a klavír č. 2 A dur, op. 100, v níž Olga doslova leží s gustem a citem. Přídavky jsou dva, Ze Sukových 4 kusů a Melodie. Po celou dobu příjemná a usměvavá více než jsem dosud zažil.

      7. června Luther College Nordic Choir ze státu Iowa u sv. Tomáše. Znáte tu metodu, jak zahnat trému nalezením jednoho diváka a zpívat jemu. Vyhlédnuv si pohlednou brunetku hodil jsem po ní očky a líbezně se usmál (s těmi zuby od Dany Novotné snadné) a získal tak na celý koncert její pozornost a byl odměňován hřejivými úsměvy. Jádrem koncertu je hudba duchovní stará i soudobá. Středověká Hildegarda z Bingenu, renesanční Hassler, pozdně romantičtí Christiansen a Gabriel, zuluská tradiční, soudobí Takach, Wilbur, Thompson a Stroope, Woodova úprava prastarého řeckého hymnu, úpravy tradicionálů a a spirituálů. Prvotřídní sbírka a zpěv, jaký jsem dosud od podobných sborů neslyšel. Nejvyšší známky jsem přidělil Christiansenově Exultation a tradiční zuluské písni Mangisondele Nkosi Yam, https://www.youtube.com/watch?v=nOcTG2gN4oo, a dojat jsem byl ze slzících dívek ve sboru při smutné a krásné americké válečné lidovce The Dying Soldier. Tady je to přímo s nimi: https://www.youtube.com/watch?v=rc_lALTKYDE.

   2. července U Salvátora pod hlavičkou Prague Concert Co. Britský sbor Leconfield Singers z městečka Petworth klade na stůl Haydnovu varhanní mši, 3x starou anglickou hudbu a Bachovu Toccatu a fugu d moll, Mozarta, Mendelssohna, Rachmaninova, Faurého a Wesleyho. Majestátního a krásného tak, že vám ho musím pustit z londýnského svatého Pavla: https://www.youtube.com/watch?v=JSpsrRJmQKk. Jako obvykle Britové ve sborovém zpěvu prvotřídní.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 30.7.2018 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 50x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Collegium marianum na jaře 2023

Letos jdu jako obvykle na všechny tři jarní koncerty, nic se mi s nimi nekříží. Jdu jako vždy rád, neb tam potkám, jak doufám, skvělé dámy Josefínku, Moniku Kláru a Petru, o vstupních dámách nemluvě.

10.8.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Velké C na jaře 2023

Letos na jaře se setkáme třikrát v Rudolfinu a čtyřikrát ve Vzletu. Čtyřikrát z pěti koncertů ve Vzletu proto, že 21. února dostal přednostkoncert výjimečného Brittenova Válečného Requiem jako upomínka roku války na Ukrajině.

3.8.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 54x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Smetanova Litomyšl 2023

Letos jsem zvolil tři koncerty ve dvou dnech, vždy s návratem domů, což přijde levněji, než ubytování, které se po přestavbě Autokempu Primátor vyšplhalo na tři tisícovky a stalo se tím pro mě nepřijatelným.

26.6.2023 v 7:00 | Karma: 6,42 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na jaře 2023

Navštívil jsem 4 komorní koncerty, jež mám ve veliké oblibě proto, že v nich otisknuta dramaturgie půvabné a milé dámy Martiny Sermain a u vstupu člověk vítán neobyčejně milou kadeřavou kráskou Anetou Peterovou.

12.6.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 73x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

God save the King, aneb velké britské mazání, skotský šutr a rituály

Já, nenapravitelný anglofil jsem si zase jednou přišel na své a uspořádal si 6. května 2023 vlastní korunovační program a k tomu degustoval dvanáctiletou Glenfiddich.

9.5.2023 v 7:00 | Karma: 7,64 | Přečteno: 183x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.