Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Občas i do kina

  Někdy jen na netu, jako s posledním dílem oblíbených Trabantů, nebo pak i do kina, když omezení uvolněna.

  O Malých ženách jsem už stručně psal, a ježto jsou stále v kinech, doporučuji je velmi, dokud na ně lze jít. Mezitím jsem ještě zašel a v kině Evald byl úplně sám poprvé v životě, na Maják s velkým očekáváním, jež se splnilo pouze, pokud jde o film noir. Černobílý film patřičně temný a depresivní, především proto, že obě hlavní postavy, strážce majáku v podání Willema Dafoea a jeho pomocníka Roberta Pattinsona, jsou záporné až běda. Z obou vyvře to nejhorší, co v nich je, a oba si nesou z minulosti těžké a černé vzpomínky. Tady nelze s některým sympatizovat. K tomu všemu mají občas vidiny a na ostrůvku s majákem se dějí tajuplné věci, které mohu být skutečné, nebo i jen v chorobných myslích. Jako film natočeno řemeslně skvěle (Oskar za kameru) a herecky prvotřídně zahráno, leč pocit na konci je nakyslý z té přemíry zla a násilí.

  S očekáváním jsem šel na 1917, však víte, jak mě oslovuje Velká válka, o níž jsem napsal ten dlouhý seriál. Podstatnou linkou filmu jsou ohavnost a nevypočitatelnost té války předkládané na jedné epizodě z britské strany a jejích peripetiiích. Dva vojáci jsou posláni, aby předali rozkaz odloučené jednotce, že se útok ruší, neb je o německou past, která by znamenala zánik celé jednotky. Oba procházejí územím nikoho totálně zničeným dělostřelbou a setkávají se se všemi podobami smrti a zániku a jen náhodou unikají z různých pastí. Nakonec jeden umírá v hloupé potyčce se sestřeleným německým pilotem a zbývající převezme úkol a dramaticky se nakonec dostane k příslušnému veliteli a útok zastaví. Bratrovi padlého kamaráda ještě stačí předat jeho věci a smrtelně unaven klesá k odpočinku. Vlastně tu moc není souvislé vyprávění, je to jen průchod čirou hrůzou, kde musíte mít především štěstí a odvahu podepřenou správným úsudkem. Filmařsky zvládnuto perfektně, a pokud si řeknete, že něco takového, co zažívali vojáci na frontě, byste určitě nevydrželi a nechápete, jak někdo mohl, budete mít pravdu. Tohle opravdu není film pro holky.

  Konečně se dostávám k hojně komentovanému českému dokumentu V síti. Jde nesporně o kvalitní a záslužnou práci dua Klusák, Chalupová. Film musí vyvolávat mnoho otázek, na něž nejsou snadné odpovědi a chvílemi i šokovat.

   Mně osobně se dotkl z několika hledisek. Předně jsem se ptal sám sebe, jak bych se choval, maje dcerku ve věku, který zde vybrán jako vzorový, tj. 12 let. Mám dcerky dvě a obě tím věkem prošly v jiné době, ještě nemajíce virtuálního světa. Jakožto zastánce spíše liberální výchovy, avšak pozorného dohledu bych zřejmě volil komunikaci a otevřené probírání příslušných věcí. Ale hned si říkám, to říkáš teď, nenaraziv na dítě uzavřené a svéhlavé. Druhá otázka zněla, co bys dělal, kdybys zjistil že… Zase platí, že dokud to člověk nezažije na vlastní kůži, těžko může říkat, co by dělal. A třetí otázka je dosti intimní: „Co bys dělal, kdybys chodil po síti a narazil na krásnou dvanáctku?“

   Poslední souvisí s tím, že považuji dívčí a ženskou krásu za dar, který my muží dostáváme zdarma, přestože jsme nebyli tak hodní, abychom si dárky zasloužili. Volám s Robertem Merlem: „Má-li nějaký muž rád něžné pohlaví, má rád všechny ženy, přestože rozdílným způsobem a ať jsou jakéhokoli věku. S velkým potěšením pohlížím na patnáctileté děvčátko, aniž se k němu kdy přiblížím. A mohu nacházet jistý půvab a pocítit náklonnost k dámě, kterou by mnoho šlechticů pohrdlo, protože podle nich už není ve věku, kdy se žena líbí.“ Anebo jinde: „Často jsem si pomyslel, že jsem-li šťasten, že jsem muž, pak proto, že jsou na světě ženy. A musím dodat, že se denně obracím vášnivou děkovnou modlitbou k Pánu, říkaje, díky, můj Bože, že jsi stvořil Evu…“

   To má za následek, že jsem z Týdeniku rozhlas vystřihl půvabnou fotku všech tří dvacetiletých dívenek, jež hrály v dokumentu ony dvanáctky, a když jedna z nich (Anežka) svolila s rozhovorem v DVTV, s radostí jsem ten rozhovor shlédl. Dívenky jako z růže květ, takže fotka jde pod nádhernou reklamu na klavíry Bechstein, kde podobné krásky kladou něžně ruce na klávesnici a vedle jsem zavěsil Renoirovy dvě dívky u klavíru téhož kouzla. A vlevo od nich je Audrey Hepburn.

   Nejsilnější chvíle filmu nastává ve chvíli, kdy dívenka Anežka po špíně a hnusu narazí na obyčejného kluka, který si chce jen povídat a chová se slušně. Ona reaguje tak, že se jí z očí řinou slzy. Asi nečekala, že po tom všem vůbec existuje slušný kluk a to poznání ji dojalo. Nadchla mě scéna, kdy jedna z nich na schůzce s jedním z mužů v kavárně ve Veletržním paláci (mimochodem Národní galerie jim neprodloužila nájem a my návštěvníci jsme bez šikovné kavárny, kde bylo možno čekat na dívky, jež s námi chtěly jít na výstavu) ostře odmítne jeho vydírání a vyleje mu džus do obličeje.

   A ten poslední pocit je, že mám ohromnou zlost na ty, kteří se chovají k dívkám a určitě i k ženám tak, jako mnozí z toho dokumentu. Jaký div, na silnicích jich potkám desítky. Mimochodem, snad to mohu říci, v souladu s výše vyřčeným Merleho vyznáním se mi dívka Anežka líbila nejvíc.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | pátek 5.6.2020 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 70x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

V Atriu na jaře 2024 jsem byl pětkrát, z toho dvakrát na domácky pojatých koncertech typu Vážný zájem.

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

  • Počet článků 741
  • Celková karma 4,32
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.