Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

FOK na podzim 2019

  Rád si vybírám z jejich nabídky komorní hudby, již považuji za jednu z nejlepších. Na podzim jsem si vybral tři koncerty komorní a dva orchestrální.

    Na prvním z nich 18. září v Obecním domě osobnostmi Manželé Zukermanovi, Pinchas s houslemi a jeho paní Amanda Forsyth s violoncellem. Začne Pinchas s Dvořákovým houslovým koncertem a jeho paní se poté předvede s Klidem lesa pro violoncello a orchestr Des dur, op. 68/5, téhož autora a oba si společně zahrají v Brahmsově Dvojkoncertu pro housle a violoncello a moll, op. 102, který je skvělým dezertem, a na jaře ho znovu uslyšíme v podání hvězd Gautiera Capucona a krásné Lisy Batiašvili. Přidávají společně skladbu hranou pizzicatem.

   Druhá část je důkazem, že se dirigent Inkinen snaží do Prahy přinášet skvělé ukázky finské hudby, dnes v podobě Sibeliovy symfonie č. 5 Es dur, op. 82. Skladba je obdivuhodně neseversky pestrá a bohatá barvami a nástroji a nálada, jakou si jen umíte představit a před Mahlerem možno stát bez uzardění.

   Koncert 8. října u Šimona a Judy možno označit za svátek staré středomořské hudby, neb se tu poprvé objevuje rakouský soubor světové pověsti L’Arpeggiata vedený svou uměleckou vedoucí a špičkovou hráčkou na teorbu Christinou Pluhar. Půjdeme za hudbou z Itálie, Španělska, Řecka a Makedonie, takže podobno tématu koncertu Jordiho Savalla před asi pěti lety. V souboru najdeme ještě cinkistu, druhého teorbistu a kytaristu, gambistu a cembalistu, ba i bicí přítomny. K radosti mé sličná belgická sopranistka Céline Scheen již několikrát zpívající s Velkým C a jí ku pomoci kontratenorista Vincenzo Capezzuto pro altové polohy. Anna Dego obstarává tanec a je neodolatelně uličnická, divoká a potrhlá.

   Nepravidelně se střídají skladby zpívané a instrumentální. Sedíme s Hankou trochu nalevo první řady a Christina se posadí na kraj blíže nám. Neb se jedná o dámu, již nutno nazvat Velikou, nevidíme hráče po její levé ruce. Zato slyšíme, jak dána příležitost některým vyniknout.

A pokud jde o mě, vyzdvihl bych nejvýše katalánský tradicionál La dama d’Aragó s nádherným textem, v němž se opakuje verš: Ai, amorosa Anna María, robadora sel’amor…“, což překládají jako „Ach, krásná Anna María, zlodějka lásky…“ Jde tu o výživný popis jedné krásky podobný biblické Písni písní. Poslyšte, jak je ta píseň krásná v podání samotné L’Arpeggiaty. Dokonce i text tu máte a také několik Goyů. https://www.youtube.com/watch?v=9T27ec1lMEQ.

   Obsah písní má nesmírný půvab a přednes písně s textem ze směsi místní jihoitalské řečtiny a italštiny, jak se objeví v tzv. salentinských písních, má zvukové kouzlo nám zcela neznámé. V jedné písni třeba chlapec chválí půvab milé Pisuliny a v poslední sloce se ukáže, že ani po deseti letech nic. Poslední verš: „ deset let už tě pozoruju, ale ty se na mě jen směješ.“ Tohle není nic nového, chlapci, že? Koncert má obdivuhodné kouzlo a patří k nejlepším na podzim.

   27. listopadu jdu po pár letech ozkoušet, jak se nám vyvinul ruský houslista Vadim Repin, dnes doprovázený klavírem Andreje Korobejnikova. Hraje se v Obecním domě.

   Vyvinul se nám zřejmě podobně jako Ivan Ženatý, tj. k perfekcionismu, ukázněnosti a dokonalému zvuku. Leč podobně jako Ivan se zřejmě musí dostat do vyšší provozní teploty a pak teprve počnou pracovat potřebné emoce. To nemyslím nijak kriticky, jen ozřejmuji svůj celkový dojem. Zahajuje Debussyho Sonátou pro housle a klavír s živým a barevným závěrem a pokračuje Prokofjevovou sonátou č. 2 d dur, op. 94a.

   Po přestávce znovu Prokofjev a jeho Pět melodií, op. 35bis. Nyní Vadim rozehřátý a romanticky naladěný, takže Griegovu Sonátu č. 3 c moll, op. 45 vystřihne v souladu s jejím melodickým bohatstvím. Koncert uzavře možná příliš často hraným cirtuózním Ravelovým Tsygane. Přidá úpravu lkavé Lenského árie z Oněgina. A nutno pochválit skvěle spolupracujícího, přesto dosti výrazného Andreje, občas tázavě vzhlížejícího.

   1. prosince u Šimona a Judy koncert adventní koncert, který řídí a na hornu hraje Radek Baborák. A s ním ještě spolupracuje hornista Petr Henych a zpívá sopranistka Barbora Řeřichová. Dnes advent s třemi klasicisty, jedním barokním velikánem a romantikem.

   Začínáme Mozartovým motetem Exsultate jubilate, KV 165, v němž se nedočkám zářivosti, leč Barbora není Martina Janková. Pěkným kusem je Vaňhalova symfonie d moll a nyní oba hornisté předvádějí v Telemannově Koncertu pro dva lesní rohy a orchestr D dur, jak správně se ve dvou seřadit k sólové hře a jak horny uchopit a pár vtípků kolem toho. Prvotřídní skladba a hra. V další árii z Myslivečkova Bellerofonta si u mě Barbora napraví dojem.

   Po přestávce už jen Schubertova Symfonie č. 5, B dur, která v prvé větě upomene na velký vzor Beethovenův a ve druhé přesvědčí, že romantický styl je krásný, v tom pokračuje i ve větě třetí tentokrát rychleji a uzavře podoben Dvořákovi.

   3. prosince u Šimona a Judy Musica Florea pod vedením Marka Štryncla připraví lahůdkový večer s výmluvným názvem Bach pro čtyři ruce. Ty ruce patří našim předním hráčkám na cembalo Monice Knoblochové a Editě Keglerové. Musím především ocenit velmi pěkné úvodní slovo dramaturga Martina Rudovského v tištěném programu, v němž slovy vlídnými až mazlivými vysvětluje rozdíl mezi cembalem a klavírem a programový záměr.

   Programu dominují tři Bachovy koncerty pro dvě cembala a smyčce c moll, BWV 1060, C dur, BWV 1061, c moll, BWV 1062. K nim přidán Ricercar á 6 z Hudební obětiny, BWV 1079 a vyloženě lahůdková orchestrální suita č. 1 C dur BWV 1066. V ní příležitosti pro nástroje líbezně nám zazpívat, jako to udělají například hoboje a fujara. Hned se cítím jako u Zimmermanna v kavárně, kde se to jistě hrálo. Přídavek vytěžen patrně z některého Braniborského koncertu. Tohle se Markovi a dramaturgii hodně povedlo.

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 23.1.2020 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 76x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 170x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Ještě dvě události, na něž se nedostalo

Jde o dárek od synka v podobě vstupenky na koncert bluesového veterána Buddyho Guye (1936). Koncert je součástí jeho závěrečného turné, Buddy už hodlá aktivní koncertování ukončit.

24.1.2024 v 7:00 | Karma: 8,00 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Velké C na podzim 2023

Na jejich celoroční sezónu jediné mé předplatné už 11. rok, neb tento hudební zázrak dnes už světového jména Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 má přednost před kýmkoli jiným. Komorní koncerty se konají ve vršovickém Vzletu.

23.1.2024 v 7:00 | Karma: 5,43 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

FOK na podzim 2023

Tentokrát první z koncertů 10. října byl tak vynikající, že obdržel samostatnou esej. K tomu přidávám ještě čtyři další.

15.1.2024 v 7:00 | Karma: 5,77 | Přečteno: 95x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

PKF na podzim 2023

Tentokrát jsem byl na komorních koncertech jen dvakrát. Nehodilo se, či s něčím křížilo. .....................................

10.1.2024 v 7:00 | Karma: 6,81 | Přečteno: 162x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.