Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Collegium Marianum na podzim 2018

  Jako vždy tři koncerty s vrcholem mezi svátky. Kromě toho Capella Mariana v koncertní řadě FOK, kde bude její příslušné místo.

   Podzim zahajujeme 9. října koncertem Mír na Parnasu v Břevnovském klášteře, kde příjemno dát si v klášterní restauraci místní lahodné benediktinské pivo tmavé barvy. Koncert se jmenuje Mír na Parnasu a je francouzsko–italský, neb Rebela a Couperina doplňuje Vivaldi.

   Od Lullyho žáka Jeana-Féryho Rebela, považovaného za zázračné dítě, slyšíme nejprve tradiční francouzskou posmrtnou poctu Tombeau de Monsieur Lully, kde zjišťuji, že tu máme nápaditého a barevně píšícího autora, jehož rychlá část Vivement vysoce ční do výše. Poté Couperinův Zamilovaný slavík naplněn božskou flétnou Jany Semerádové, spolu s vynikajícím cembalem Ericha Traxlera. Abychom ho slyšeli nerušeně, zahraje nám od téhož autora cembalovou skladbičku Jemná a vtipná, což dostatečně výmluvné. Nyní Vivaldiho Sonáta d moll, No. 12, RV 63, slavná „LaFollia“, abychom se vzápětí po benátské radosti ponořili do Couperina a nejprve jeho cembalových Bludných stínů.

Na závěr hrají rozměrnou skladbu, jež dnešnímu koncertu dala jméno La Parnasse ou l’Apothéose de Lully. Začíná se Lullym na Elysejských polích hrajícím s dušemi z oper. Dál budu jen vyjímat. Důstojná krása ukryta v Merkurovi letícím na Elysejská pole. Zajímavé je rytmické Podzemní mručení Lullyho současníků a opravdové zjemnění v Jejich stížnostech pro velmi tiché flétny a housle. Vřava jako u Martinů nastává v Únosu Lullyho na Parnas a nato hrdě Corelli a italské múzy hořkosladce vítají Lullyho. Corelli tu nadále reprezentuje Itálii a nakonec hříčky s italštinou a francouzštinou. Triová sonáta vše důstojně a krásně zakončí.

   14. listopadu v Zrcadlové kapli Klementina koncert Sólo pro princeznu a obvyklá rakovnická polotmavá předehra U sv. Anežky České. Onou princeznou myšlena Anna Hannoverská, jež je známa po svém sňatku s nizozemským Vilémem IV. Oranžským jako Anna Oranžská. Ta, sama zdatná cembalistka, byla svědkyní úspěchů jedné z houslových hvězd 18. století Jeana Marie Leclaira za jeho pobytu v Haagu. Učitelem jí nebyl nikdo menší než Händel.

   Obsazení velmi komorní s houslemi, příčnou flétnou, violoncellem a cembalem. V souladu s řečeným se hrají Leclair a Händel. Od prvého Ouverture – Forlana a Sonáta e moll, op. 9, č. 2, kde si flétna přijde na své a je podložena citlivým cembalem minulé hvězdy Traxlera. Ten opět září v Händelově majstrštyku Suitě d moll. Z téže sbírky jako prvé skladby vzaty tři Leclairovy tance a nato opět cembalový klenot v podobě Händelovy Passacaglie. Dva Leclairovy tance vše k radosti princeznině i mé uzavřou.

   A konečně 28. prosince u. Šimona a Judy velkolepé představení v plné sestavě se zářící Hankou Blažíkovou s názvem Andělé a pastýři - Vánoce v barokním Římě a Paříži. Ale ještě chybělo k tomu dodat a na pastvě, jak uvidíte. Dnes také přestávka, již vítám. Hanka je tu s berlemi, neb chudinka nedávala pozor, a také je tu vzadu Vladimír na jeden z posledních lístků. A vedle mě ona španělská dvojice, již potkávám na Letních slavnostech a kudrlinkatá paní se mi tak líbí. Pozdravím ji se svým neodolatelným úsměvem podpořeným vzornou prací naší zubařky Dany a ona mě vzorně česky.

   Vzhledem k času vánočnímu, jenž končí až na Tři krále, se budou hrát skladby s názvem, či vůní pastorální, což později stvrzeno i ústrojovou kázní, jak říkají zelené mozky. Dnes téměř plná nástrojová sestava i s Magdalenkou Malou, ale bez Simony a s gambou Francouzka s pruhovanou sukní a tři zpěváci k Hance Blažíkové.

   Ta od počátku usměvavá a milá, což se šíří i od Jany Semerádové, jež zejména v Muffatově Ouvertuře No. 3 plné ukázek tanců předvede spolu s Martinou Bernáškovou, jak na flétnovou hru. Muffatova lehkost až vznášivost. A pak plodný a pilný Charpentier dobrovolně se věnující více duchovní hudbě, neb opeře vládne Lully. A skládat dobře pro hlasy uměl, jak předvedou pánové spolu s Hankou.

   Poté symphonie něžná a milá a po ní Pastorale pro varhany Bernarda Storaceho, k nimž na kúr odešel dnes Sebastian Knebel. S jakousi jmenovkyní z Anglie jménem Nancy se přátelil Mozart. Poté Charpentierova O Sapientia . A na závěr prvé části další Pastorale Francesca Manfrediniho se zajímavými obraty.

   Po přestávce nevím, jak slovy vyjádřit půvab Hančin, jež si k druhé polovině oděje venkovskou zelenou jupku a bílou blůzku a narazí slamáček a je za bergerette (ovcopasku), o nichž složil Martinů své přepůvabné klavírní trio, jemuž je rovno už jen jeho poslední. Ostatně i pánové připomínají horaly z Kysuce, kde Pána není, čo by ma dal do väzení. Leč dnes se jinačí zpívají.

   Divoký život ideální pro filmový scénář žil Alessandro Stradella, jenž napsal nádhernou Sinfonii avanti la Cantata, v níž housle a teorba něžně zviřují vzduch. Nato dva zpěvy téhož autora, jehož život skončil ubodáním. Zpěváci se přitom domlouvají na nešťastné děvče ve slamáčku.

   Po Lonatiho Sinfonii á 3 a Andante, kdy osvětlení utlumeno, přichází vrchol večera v pastorální scéně Dialogus inter Angelos at Pastores, kde zejména Hanka potvrdí andělskost svého hlasu a kluci jí skvěle asistují a všichni hrají své role a radují se a my s nimi

A oba jdeme správně k Anežce, kde rakovnickým oslaven konec roku, neb Hanka s tou nohou raději použije taxi.

      

 

Autor: Richard Mandelík | pátek 4.1.2019 8:03 | karma článku: 0 | přečteno: 80x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Lieder Society znovu na scéně 2023

Po delší době jdeme se Sylvií 12. prosince s radostí na koncert tohoto spolku, jehož přední dramaturgickou osobností je Monika Jägerová, dáma vzdělaná a kráska sošná hlasu sametového barvy portského vína.

18.12.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 135x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Michaela Ambrosi v Atriu 2023

Nikterak neskrývám, že k nejpříjemnějším hudebním událostem vždy patřily koncerty této brněnské flétnistky. Samostatnou esej má pro můj neskonalý obdiv k její hře a osobnímu půvabu, což, jak každý ví, mě velmi oslovuje.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Dvořákova Praha 2023

Letos jdu na pět koncertů. Tento festival má zvláštní vůni podobnou Pražskému jaru a dramaturgii poněkud svázanou s Dvořákem, takže mnohé se opakuje, ovšem začasté se zajímavými interprety.

17.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 75x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Lípa musica 2023

Jako obvykle v září a říjnu nasedáme do Vaškovy Multiply a vyrážíme na příjemné výlety na sever. Příjemné náladou, vínem i něčím k zakousnutí a také atmosférou danou hudební spřízněností.

8.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 141x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Letní slavnosti staré hudby 2023

Mám rád letní horko ponejvíce sedě v zahradní hospůdce, anebo tamtéž co přípravu na koncerty tohoto festivalu. Jen mě mrzí, že se ke mně nikdo nepřidá. Asi se všichni válejí někde na nudapláži.

5.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.