Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvořákova Praha 2023

  Letos jdu na pět koncertů. Tento festival má zvláštní vůni podobnou Pražskému jaru a dramaturgii poněkud svázanou s Dvořákem, takže mnohé se opakuje, ovšem začasté se zajímavými interprety.

    8. září jdeme s Hankou do Rudolfina na Tonhalle-Orchester Zürich vedený Paavem Järvim, pokračovatelem estonské hudební dynastie, jeho bratr Kristjan loni vystoupil s FOK. Ivo Kahánek je připraven k zahrání Beethovenova třetího klavírního koncertu a má evidentně potíže s nosem a očima, jako kdyby měl sennou rýmu. Při hře už mu nos dá pokoj. Ivo se do tohoto klavírního klenotu ponoří s nebývalou vervou a jeho mimika (zvaná senzačními čumáky) je nepopsatelná.

   Po přestávce si dáme poslední Brucknerovu Symfonii č. 9 d moll. Také patří do sestavy devítisymfoniových autorů (spolu s Beethovenem, Schubertem, Dvořákem), čemuž se pověrčivě vyhýbal Mahler složiv nádhernou poeticko-vokální Píseň o zemi, aniž by čísloval a poté ještě devátou dokončil a desátou už ne. Pilní skladatelé jako vposledku Šostakovič (15), Mozart (41) a Haydn (104) jsou výjimkou. Většinou to bylo méně a možná, že to znamená i více. Sibelius (7), Martinů 6, Brahms, Berlioz a Schumann 4.

   Naše symfonie je skutečným skladatelovým opusem magnum. Je nádherně melodická a nástrojově bohatá a směle obstojí v navazování na skladatelem obdivované Beethovena a Wagnera. Zde už do hotové symfonie příliš nezasahoval a nedal se k tomu přemluvit, jako tomu bývalo v minulosti, kdy si příliš nevěřil a úspěch a uznání přicházely velmi neochotně.

   10. září opět po pár letech v Rudolfinu Izraelská filharmonie, tehdy řízená slavným Zubinem Mehtou a dnes Lahavem Shanim. V prvé půli si dám po letech Brahmsův Houslový koncert D dur, který hraje se svou obvyklou milou přívětivostí k orchestru, dirigentovi i nám prvotřídní americký houslista g\il Shaham. Proto na něj rád chodím. Koncert patří k pětici nejobdivovanějších a nejhranějších, což je především Beethovenův, Mendelssohnův, Brahmsův, Čajkovského, Dvořákův a Bruchův první. Přídavkem je patrně malý Kreisler a jako druhá Gavotte a Rondo.

   Druhou polovinu koncertu vyplní opulentní a nádherné Rachmaninovovy Symfonické tance, op. 45. Já bych řekl, že mají milostnou atmosféru a vyvolávají náladu jako druhá řada Dvořákových Slovanských tanců. Na závěr i orchestr přidá soubojovou hudbu z Prokofjevova baletu Romeo a Julie a jako druhý přídavek jakési slavné houslové pizzicato.

   21. září jdu již podruhé na mezinárodní sestavu Belcea Quartet, který nám v prvé půli zahraje Schubertův Smyčcový kvartet č. 10 Es dur a osvědčí komorní talent tohoto jen krátce žijícího rakouského génia.

   Abychom mohli srovnávat, hraje se ve druhé půli Smyčcový kvartet dalšího mistra nad mistry v oboru kvartetní hudby, a to Dvořáka. Je také desátý a také v tónině Es dur a nese přívlastek „Slovanský“. Jaká to shoda a jistě ne náhodná. Hudební vývoj pokročil a kvartety koncem 19. století už vypadají jinak než ty na počátku věku, ale nic to nemění na bohatosti Dvořákovy instrumentace, takže někteří říkají a já s tím souzním, že poslední Dvořákovy kvartety č. 10 až 14 nazývají kvartetními symfoniemi. A to ještě přijde Debussy a Bartók.

   22. září Českou filharmonii od klavíru řídí a na klavír hraje sir András Schiff. Tenhle pilný a k obecenstvu přívětivý elegantní pán je vždycky plně zaměstnán, takže v prvé půli neobvykle zahraje dva klavírní koncerty, a to Bachův č. 1 d moll BWV 1052 hned poté Mozartův poslední č. 27 B dur, K595. Ten první má zvláštní atmosféru a připomene pár známých motivů, však se hraje z velkého Bachova koncertního klávesového odkazu snad nejčastěji, a to na cembalo i moderní klavíry, což mi zase tolik nevadí. A Mozartův poslední klavírní koncert je před Beethovenem vrcholem klavírního umění.

   Když je řeč o Beethovenovi, dáme si ve druhé půli jeho snad nejpopulárnější a v různých anketách za nejlepší symfonii považovanou č. 3 Es dur, op. 55, „Eroica“. S ní si člověk užije krásy a pestrosti hudby do sytosti.

Autor: Richard Mandelík | pátek 17.11.2023 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 75x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

Navštíveny všechny čtyři jarní koncerty s radostí a duší potěšenou až na ten poslední, kde zvedám hlas kritický.

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,72 | Přečteno: 55x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 161x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.