Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Collegium 1704 na jaře 2019

V této části sezóny Velkého C obdržel jsem tři hudební potěšení a každé poněkud jiného druhu. Výlet do několika odlišných hudebních oblastí gradoval Händelem a předvelikonočním Bachem.

    7. února máme pozoruhodně pestrý a dost neobvyklý koncert zvaný Serenády. Neobvyklý v tom, že se hraje Mozart a Dvořák, avšak nedočetl jsem se v programu, že by se užilo zvláštní dobové techniky a nástrojů.

   V prvé půli začínáme Mozartovou Gran Partitou in B KV 361/370a. Slyšeli jsme skvělé představení od nástroje k nástroji a radujícího se kontrabasistu a stále vodu vylévající hornisty a klarinet znějící jako soprán a alt. V úvodním Menuetto září hoboje a klarinetistka je hezká holka. V následujícím Adagiettu se dechy znovu vemluví do přízně, v Tema con Variazione, to Wolfi pěkně rozjede dle názvu a klarinetistka jezdí očky kolkolem.

Po přestávce Dvořákova Serenáda d moll, op. 44, která potvrdí, že přívlastek vlídný si Dvořák plně zasloužil. Také zde jsou přelíbezné hoboje a klarinety a hornista sundal boty. Závěr připomíná Šostakoviče, nebo Martinů.

   Sice jsem se nedočetl, ale průběh a vyznění skladeb byly neobyčejně hravé a jemné a citlivé a potvrzují zásadu, že méně je někdy více. Někdy je důležité jak a s jakým nasazením se skladba hraje. Už dlouho jsem neviděl hrát nějaký orchestr tak uvolněně a s radostí.

   12. března Händelovo oratorium Izrael v Egyptě. Právě čtu velikánův životopis z pera mistra staré hudby Christophera Hogwooda, jenž také proslul co vyznavač české hudby. Je to poutavé a do jisté míry snímá ze skladatele háv obdivu a nalepených mýtů. Hanka Fleková má nádhernou černou skládanou sukni a Iveta Schwarz krásné dlouhé platinové vlasy. A první sopranistka Hannah Morrison je uváděna jako islandsko-skotská, což je poněkud nesrozumitelná identita.

   V oratoriu je převaha sborových scén a mezi nimi sóla i duety, jako například ten pro dva soprány, kde si píšu, nádherně holky, nato sbor He is my God dostává k devítce poznámku Glagolská mše. Nato devítku sklízejí i Tomáš Král a Jaromír Nosek v duetu dvou basů The Lord is a man of war. A nejatraktivnější a mocně frekventovaný je slavný únik přes Rudé moře.

9. dubna tradiční předvelikonoční veledílo, letos jako před lety Matoušovy pašije jako navýsost vhodný program. Hráči i zpěváci jsou rozděleni na dva soubory a podle jistého klíče, patrně předepsaného autorem se střídají, takže chvílemi zaměstnána levá, chvílemi pravá strana, k tomu až na drobné výjimky předstupují sólisté a přednášejí text uvádějící recitativy a poté árie. Mezi těmito čísly nás obě části orchestru uvedou hudebně do konkrétního děje a význačnou plochu zaujímají sbory. K sóĺistům se pojí nástroje a často úsporně, jemně a kouzelně jen flétny, či hoboje.

   Čtu si obsazení a zjišťuji, že vpravo za smyčci sedí hezká a šikovná flétnistka Michaela Šikulová Ambrosi, bohužel dobře viditelná jen, když hraje sólo. Vlevo ve druhé řadě 1. houslí Magdalena, v čele druhých houslí Simona a uprostřed perfektně viditelná a často usměvavá Hana s violoncellem. Samozřejmě v sále nechybí dvorní fotografka Petra, s níž povídám na začátku, až již hudebníci usazeni a já spěchám na místo k ohromnému gaudiu Simonině. Jim, můj Angličan, který je Američan dnes vedle mě nechybí a ani Zuzka ve třetí řadě. Takže zase mezi svými spříseženci.

   Zase čtu text a z děje vypadnu jen jednou a brzy najdu nit. Ze sólistek nám již známých vyniká belgická sopranistka Céline Scheen s hlasem zářivým a průzračným a stejným úsměvem na celé kolo, přestože toho chlapa Ježíše trápí a páchají na něm justiční vraždu. K ní přistupuje kanadsko-jihoafricko–německá mezzosopranistka Sophie Harmsen, jež minule byla ve sladkém očekávání a po té události má postavu v černých šatech navýsost žádoucí. K tomu volila krátký sestřih a sluší jí to převelice. Své úseky k mé radosti zazpívají vyhlášená kráska altistka Aneta Petrasová a zřetelně a pevně Lenka Cafourková a též altistka Susanne Langner.

   Kluci počínaje Ježíšem dnes už světového basisty a ohromného chlapa Jana Martiníka, basu hrdinného, jehož německá výslovnost je vzorná, vždyť v Berlíně je doma, zanechávají dobrý dojem a nejvíc práce samozřejmě má Evangelista známého německého tenoristy Erika Stoklossy, jenž stále vypráví a drží děj. Postav je poměrně dost na oratorium, ještě tu máme nezbytného Piláta, Jidáše, Petra a nejvyššího kněze a svědky z lidu, služku a dokonce i Pilátovu ženu. Na rozdíl od colombovských detektivek není inkognito.

   Nejkrásnější árii Erbarme dich stejně jako minule zpívá Sophie a sólo na housle k tomu hraje Helena Zemanová. Sophie nasadila ten správný oddaný a prosebný výraz a nesmírně jí to sluší. Tahle árie je taková neobyčejná krása, že se i z té krásy ostatní trochu vymyká.

   Avšak vysoká hodnocení jsem si poznamenal u Célinina recitativu Wiewohl mein Herz in Tränen schwimmt a následující árie Ich will dir mein Herze schenken s hoboji a chorály Ich will hier bei dir stehen, dvojzpěvu Céline a Susanne, kdy se skvěle doplňují So ist mein Jesus  nun gefangen. A sličná cembalistka Elina Albach si neslyšně přeříkává text a pohupuje se do rytmu.

   Sofie se sborem se znovu předvede v Bin ich gleich von dir gewichen. A první houslista pravé strany Ivan Iliev dostane také šanci se ukázat v Gebt mir meinem Jesum wieder. Aneta mi udělá radost, neb recitativ Erbarm es Gott a árii Können Tränen meiner Wangen zazpívá krásně a především mile a patřičně důrazně, jak jsem u ní v poslední době zaznamenal s pochvalou, neb tahle krásná dívka si zaslouží vyniknout (myslím, že v příštím kole ankety o nejkrásnější altistku vyhraje).

   Také viola se vyznamená v závěru v Komm süsses Kreuz. Sofie znovu září a oko mé těší v Sehet, Jesus hat die Hand. K závěru vše směřuje ve známém chorálu Wenn ich einmal soll scheiden. Vše uzavírá Evangelista, který praví, že šli a zapečetili kámen a postavili stráž. My však víme, že to nebylo nic platné. Jsou díla, jež budou věčná. A nahrával to rozhlas, takže někdy při vysílání. Tam ale nejsou vidět ty krásné dámy.

Já na konci vyrazím rychle k Michaele, neb jí chci poděkovat a promluvit s ní. Stihnu to a Michaela si ke mně přidřepne tak, že jí vidím přímo do krásných očí a úsměv mám z první ruky a ona povídá, že už pomalu vychází z hektického období a koncertů se dočkáme a že její cembalová partnerka Petra Žďárská povila miminko.

Autor: Richard Mandelík | pondělí 15.4.2019 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 73x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Lieder Society znovu na scéně 2023

Po delší době jdeme se Sylvií 12. prosince s radostí na koncert tohoto spolku, jehož přední dramaturgickou osobností je Monika Jägerová, dáma vzdělaná a kráska sošná hlasu sametového barvy portského vína.

18.12.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 135x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Michaela Ambrosi v Atriu 2023

Nikterak neskrývám, že k nejpříjemnějším hudebním událostem vždy patřily koncerty této brněnské flétnistky. Samostatnou esej má pro můj neskonalý obdiv k její hře a osobnímu půvabu, což, jak každý ví, mě velmi oslovuje.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Dvořákova Praha 2023

Letos jdu na pět koncertů. Tento festival má zvláštní vůni podobnou Pražskému jaru a dramaturgii poněkud svázanou s Dvořákem, takže mnohé se opakuje, ovšem začasté se zajímavými interprety.

17.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 75x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Lípa musica 2023

Jako obvykle v září a říjnu nasedáme do Vaškovy Multiply a vyrážíme na příjemné výlety na sever. Příjemné náladou, vínem i něčím k zakousnutí a také atmosférou danou hudební spřízněností.

8.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 141x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Letní slavnosti staré hudby 2023

Mám rád letní horko ponejvíce sedě v zahradní hospůdce, anebo tamtéž co přípravu na koncerty tohoto festivalu. Jen mě mrzí, že se ke mně nikdo nepřidá. Asi se všichni válejí někde na nudapláži.

5.11.2023 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 740
  • Celková karma 5,04
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.