ČF a ČSKH na podzim 2021

Podzim opět zasažen tím pitomým kovidem a jsme hloupě přesazováni z 1. řady. Mnohdy to neakceptuji a lístky vracím.

      To, že se nikdo proti těm nesmyslným a nezdůvodnitelným dvěma metrům odstupu (proč ne třeba metr šedesát, což by stačilo) nepostaví, je smutné. Tento dvoumetrový problém je pouze v Rudolfinu. Bohužel všichni mlčí a nikdo se neozve. Ono je možná snazší vyházet diváky z první řady a posadit je kamsi nahoru do sálu, než se hádat s úředníky.

   6. října jdu po delší době na své milé Bennewitzovo kvarteto. Na programu je v každém poločasu jeden smyčcový kvintet, v té první Dvořákův č. 2 G dur, op. 77 a po přestávce Brahmsův taktéž G dur, op. 111. U toho prvního si poznamenávám, že skladba jeví znaky jisté impozantnosti, v níž skvělou roli hrají hluboké smyčce (zde violoncello a kontrabas, jejž třímá Belgičan Wies de Boevé) a dost si zahrají první housle.

   U Brahmse vyniká zpočátku violoncello občas i zdivočelé, později více a více na sebe upozorňují první housle. A Brahms zase dbá, aby skladba místy zněla impozantně, ale i jemně zároveň. Řekl bych, že Brahms hudebníky pěkně honí. Zde pátým nástrojem viola Pavla Nikla. Ó, jak krásný je ten hudební romantismus od dvou jeho hlavních světových nositelů, tím třetím je Čajkovskij.

   10. listopadu jdu na osvědčené pány, kteří už 35 let šíří svou k dokonalosti dovedenou souhrou slávu české komorní hudby. Nestor českých klavíristů Ivan Klánský má po svém boku houslistu Čeňka Pavlíka a violoncellistu Marka Jerieho. Dohromady to dává Guarneri trio Prague a hraje se krátká Sukova Elegie, op. 23 a Smetanovo Klavírní trio g moll, op. 15 a český národní program uzavře Dvořákovo Klavírní trio a moll, op. 90 „Dumky“. Zní známé melodie a motivy a já uznav kvalit souboru dnes nemám ten pocit vybroušeného drahokamu, jako minule. Příjemný vlastenecký večer a zřejmě už pány napříště vynechám.

   Tím podzim končí a snad už po Novém roce bude líp. A jistě všichni vidíte, jak pozdě tohle téma zpracovávám, už se blíží Velikonoce 2022. Nechtělo se mi do toho a prokrastinace jest mocná čarodějka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 14.4.2022 7:00 | karma článku: 4,46 | přečteno: 93x
  • Další články autora

Richard Mandelík

SOČR na jaře 2024

9.5.2024 v 7:00 | Karma: 0

Richard Mandelík

Atrium na jaře 2024

7.5.2024 v 7:00 | Karma: 0

Richard Mandelík

Café Créme na jaře 2024

26.4.2024 v 7:00 | Karma: 4,74