Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Supermatky útočí

Podle průzkumu provedeného mezi americkými matkami, osmdesát procent z nich raději uklízí než by si hrálo se svými dětmi. Může být něco lepšího, než stavět z lega policejní stanici a pochodovat s bárbínami po gauči? Může.  

Hrát si s dětmi je paráda. Vždyť jsme se přeci všechny těšily, že budeme šít šatičky pro panenky, houkat jako sanitka nebo jukat ze schovávačky ve skříni. Tak v čem je problém? V tom, že nám, ještě když jsme byly bezdětné, nedošla zásadní věc. Děti si chtějí hrát často, my jen někdy, když nic zrovna nic nemusíme, nejsme unavené, nechceme se dívat na televizi, číst si, spát a tak podobně. No a v čem je tedy problém, musím zopakovat otázku. Proč jen neříct jako každá normální matka, víš, co Pepíku, postav si autodráhu a ty Mařko, vystřihni si princeznu, já si jdu zdřímnout (uvařit kafe, číst). Jenže jsme ještě normální matky? Nejsme. Jsme, anebo chceme být supermatky, takové, o jakých se píše v knížkách určených supermatkám. Úkolem supermatek je rozvíjet talent, schopnosti, znalosti našich maličkých téměř do bezvědomí. Rozuměj, věnovat se jim a hrát si s nimi nepřetržitě dvanáct hodin denně a zbylých dvanáct jim do podvědomí při spánku předčítat úryvky z Kanta. Občas si vzpomenu na scénu z filmu Baby boom. Diane Keaton v něm zdědila po mrtvých příbuzných batolecí holčičku. Ona manažerka, kariéristická tygřice, seděla poprvé v životě u pískoviště a dala se do řeči se supermatkami. Vy jste ještě nezapsala dceru na kurz, který rozvíjí duševní schopnosti? Kroutily nechápavě hlavou, ale to se nedostane do té správné školky a školy. Tak malou nebožačku do kurzu přihlásila. Na podlaze sedělo mnoho batolat, rodiče jim ukazovali v rychlém sledu obrázky a komentovali je zhruba takhle, to je známý autor, to je známá stavba, známá situace... děti si strkaly prsty pusy a koukaly, kde co lítá. Směšné...

Jiný výzkum, tentokrát psychologický, říká něco, co by se nám mohlo hodit do krámu. Úplně stačí, když se budeme svým dětem věnovat hodinu denně. Ale čistou, bez odbíhání k mailu, telefonování, míchání omáčky a klábosení se sousedkou. Budeme jim vyprávět pohádky, skládat stavebnici, hrát divadlo s dvěma vařečkami převlečenými za Jeníčka a Mařenku nebo si s nimi jen povídat. Po hodině padla. Hraj si sám drahý, máma má teď svoji práci a zábavu.

Jenže tahle doba je orientovaná na výkon. Chceme vylézt výš, doskočit dál, zaběhnout rychleji, vyrobit a vydělat víc. Do vítězných tabulek jsme zahrnuli i své děti. Budou nejlepší, protože my přeci dokážeme, aby byli. Budeme se jim prostě věnovat nejvíc!

Došlo mi, jak se možná velmi mýlíme, když jsem měla před časem na jedné dovolené možnost pozorovat jednu supermatku, všech supermatek vedoucí, v akci. Jen se vzbudila, už si s dětmi hrála a vychovávala. Namazala vtipnou snídani, chleba s očima z okurky a pusou z mrkve. Dopoledne navlékala korálky, vyráběla náušnice a při tom zpívala písně Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Po obědě se převlékla za čarodějnici a postavila dětem opičí dráhu, navečer při malování keramiky vyprávěla poučné příběhy. Večer nutila do společenských her i dospělé, kteří chtěli pít, zahnat mrňouse do postele a mít sex. Po třech dnech lezla na nervy všem. I dětem. Mami, mohly bychom si chvíli zalézt do pokoje a jen si tak ležet? I ony v tu chvíli pochopily, že opravdu existuje něco ještě lepšího, než stavět z lega policejní stanici a pochodovat s bárbínami po gauči. Hrát si přesně ve chvíli, kdy to skutečně chci. S ryzí dětskou radostí, ať jsem dítě nebo rodič.   

psáno pro Marianne Family 

Autor: Klára Mandausová | úterý 27.5.2014 10:03 | karma článku: 27,40 | přečteno: 2253x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3792x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky