Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepřijdu, neudělám

Tu chybu jsem dělala často. A vlastně si ji někdy střihnu i teď. Neumím říkat ne. Radši zkousnu ret, někdy i kapka krve vytryskne, sešpulím pusu, nadechnu se a padají ze mě věty, jistě, že přijdu, určitě se zúčastním, to víte, že mi nevadí, že tady jste. A přitom jo, přitom mi zrovna tohle neskonale vadí. Jdu proti sobě urputněji než Messner na Annapurnu.  

Naposledy jsem sama sobě rvala vnitřnosti a obětovala dobrou náladu na oltář obecné spokojenosti při rodinné oslavě. Lépe řečeno, nikoli obecné, ale spokojenosti jedné osoby. Házela jsem do sebe antibiotika, bylo mi nevalně, přesto jsem se taky veselila a k tomu navrch pracovala. Stála jsem s přestávkami půl dne na dešti a držela talíř, na který můj milý okrajoval do zlatova opékající se krůtu a pak její naplátkovaná prsa, stehýnka, křidýlka nosila příbuzným. Pták měl jedenadvacet kilo, takže s vyhlídkou, že budu takhle asistovat zhruba do půlnoci. S večerem řady slavících řídly a my s milým mohli zalézt do zastrčeného kutlochu, nalít si víno (tedy on) a povídat o životě. Drůbež se točila nad ohněm nezávisle na nás, jen čas od času potřebovala zkontrolovat. „Co se mi tam hrabete?“ zaslechla jsem milého, který šel na jednu z kontrol. „Jo to seš ty.“ Hodila jsem na sebe bundu a vyrazila asistovat a omrknout „kdo že je ten ty“. Okolo grilu se potácela postava. „Prej se tady něco slaví. Tak jsem přišel. A taky jsem něco přines,“ zašustil igelitkou s lahví myslivce a dezertního vína. „Na dejte si.“ Zdvořile jsme odmítli.

Zkrátím to, rozehrálo se divadlo jednoho herce, během pár minut nám stačil povyprávět svůj životní příběh a pozurážet svoji bývalou ženu i mě (nazval mě samičkou a opilecky oznámil, že mám pěkný pekáč). Kopla jsem do kamínku a zašila se v kutlochu. Můj milý mě přišel obejmout kolem ramen. „On je vlastně nešťastnej, víš. Moc se mu nepoved' život. Je sám,“ Utrousila jsem ne zrovna mile, že se nedivím, ale vrátila se a přinesla mu dvojku vína. Otočil ji do sebe a pochopil, že s námi může žít, tedy alespoň dočasně. Protrápila jsme se přes půlnoc, příjemné povídání vyměnila za opilecké žvatlání. Za celou dobu, a že to byl velký opruz, jsem nebyla schopná poslat dotyčného do háje. Zmizel, jak se zjevil. I s masem, které jsme si schovávali na druhý den k obědu.

Uf. Definitivně mi došlo, že mám k vlastnostem matky Terezy docela daleko. Zrnko upřímnosti v komunikaci s bližním v nesnázích nebylo. Začala jsem svému milému ještě tu noc vypočítávat všechny úlitby našim známým a kamarádům, kteří nás někam zvali ve chvíli, kdy se nám vůbec nechtělo, ale my přesto šli. Anebo se rovnou nasoukali k nám, hohó, jdeme okolo a chceme vás vidět. Jedna návštěva mě dokonce vytáhla z postele a donutila nandat už vyndané kontaktní čočky. My jsme přišli kvůli tóóběěě, halekali posílení několika panáky. „Prosímtě, řekni jim, že už spím, prosím,“ škemrala jsem jako dítě. Přestože jsem věděla, že stejně nakonec sejdu mezi rozdováděné nezvané hosty. Větu, promiňte, ale dnes ne, ode mě nikdy nikdo neslyšel. A tak jsem plnila vůli druhých. V lepším případě jsem se po několika kradmých kyselých obličejích začala nakonec bavit, v horším jsem kyselost maskovala až do konce. Přeci neurazím...

Až ten, co nám odnesl oběd, mi pootevřel oči. Čas je drahý. Trávit ho jinak, než skutečně chceme (pokud samozřejmě okolnosti dovolí), je čirá blbost. Opilcovi i noční zpovykané návštěvě jsem to umožnila. Tak proč ne sobě?

psáno pro Marianne

 

Autor: Klára Mandausová | úterý 20.5.2014 11:39 | karma článku: 40,73 | přečteno: 14684x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3792x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky