Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mluvící kavky

Vzrušují mě záhady a mystéria. Předplatila jsem si o nich dokonce časopis. Jenže možná to jsou vyhozené peníze. Stačí, když si pustím veřejnoprávní rozhlas.  Onehdy v něm říkali, že jakýsi člověk, pardon poslanec, co patří pod křídla modrého ptáka, přijal od detektivů nějaké hanbaté fotky jiného poslance stejné modré strany.

A přikoupil ještě další obrázky, tentokrát zelené dívky, přesněji dívky, jejíž matka je zelená. Tedy, ne že by něco špatného snědla, ale je taky poslankyně, ovšem za stranu, co převádí žáby přes silnici. A v rádiu se ptali, podobně jako otec ve filmu Pelíšky, komu to prospělo, no, komu to prospělo?

A najednou se do toho zamotal sám vrchní šéf té modré strany a mluvil, skoro křičel a možná se mu i trochu třásl hlas. O tom, jak je strašné, když si hřeje na prsou takové ničemy a prosil ty milovníky žab, ať ho neopouštějí. Prostě maglajs.

Přestala jsem chvíli hníst velkou měchačkou těsto na knedlíky, otřela si ruce od mouky do kalhot, strašný zlozvyk, takže jsem vypadala jako mlynář, tedy opravdový, to dá rozum, že ne ten bývalý ministr. To je zase jiná záhada, s tím soudem, co mu nejdřív napařil léta v káznici a pak řekl, že je vlastně nevinný, takže si může běhat, kde chce….

Ale zpátky. Položila jsem měchačku na stůl, špinavou stranou, takže jsem stůl omatlala, strašný zvyk, a zesílila hlas v rádiu. Patřil tomu poslanci, co rád sbírá fotky. A ten hned začal, jak je mu to strašně líto, a že už to nikdy neudělá a že se všem moc omlouvá. A vůbec mluvil jako pan Postránecký na divadle.

Tak proč ses do toho hnal? A co sis od toho vlastně sliboval? A kdo to všechno vlastně vymyslel? Taková kravina, kupovat něčí ne příliš ostré fotky a pak se je snažit prodávat … 

Nikdo mi pochopitelně neodpovídal. V rádiu  pořád drčel jako flašinet modrý poslanec.

To je mi záhada, to je mi záhada, jestli ono to nebude všechno ještě jinak. Těsto pomalu, ale natrvalo spojovalo měchačku se stolem. 

Ehmm, já tomu nerozumím, stála jsem uprostřed kuchyně s bílým papírem v ruce, stejně jako Iva Janžurová v komedii Ten svetr si nesvlíkej s dopisem pro svého manžela, kde stálo, že na něj v nemocnici čeká nemanželský dvouletý syn. Jen ta její typická rýha mezi nosem a horním rtem mi chyběla. Když jsem totiž s rozumem v koncích, vezmu si papír a tužku a začnu si souvislosti malovat. Jako v logických hrách z časopisů: nebyl to pán s červenou botou, ale ani pán s modrou kravatou, pachatel měl motýlka a každou botu jinou, který pán to byl? Kdepak kuchta od knedlíků, Sherlock Holmes.

To je komplot! Spiknutí nebývalých rozměrů a já ho odhalím!

Co na tom, že už se o to hezky dlouho snaží tým elitních novinářů.

Kreslím, čárám, jedna šipka k támhletomu, druhá zase k tomu. Ahááá. Jo tááák.

Detektiv Holmes se proměnil v brýlatého vědce ze střediska NASA, co se snaží strčit hranaté do kulatého.

Mám to, zakřičela jsem na svého muže a zamávala mu před nosem papírem s čmáranicí.

Tak, poslouchej, ti dva modří byli domluvení. Za vším stojí oranžová strana s růží. Když si modří koupili dva přeběhlé, proč by si na stejný nákup nemohli zajít i oranžoví?! Aby zasadili pořádnou ťafku tomu hlavnímu modrému.

Muž se na mě útrpně podíval: moc čteš Kopyta a Mňouka.

Má pravdu, každý večer před spaním. Dcera tyhle legrační příběhy Miloslava Švandrlíka, kde se dva školní kluci snaží objevit Ameriku, ale končí u Čerčan, miluje. Třeba jak vlezli do hradní studně, našli tajnou chodbu, co měla podle nich jistojistě vést k pokladu, jenže se vyhrabali u kastelána v kuchyni. Anebo jak naučili z pomsty k žáku Bičiště, který jim cosi nekalého provedl, mluvit kavky. Ty pak o něm všude hlásily: Bičiště je kosmický mameluk … 

Tak, moment. Jak souvisí mluvící kavky s poslancem Tlustým, Moravou, ODS, ČSSD, zelenými a spol….?

Asi vůbec nijak, anebo úplně.

Nejspíš má můj muž pravdu. Žádná konspirace století, jen jeden nebo víc pomstou kynoucích zubyskřípačů a jeden nebo víc snaživých trulantů. Když se blbost řetězí, vznikne z ní i lichoběžník.   

No nic, rádio přeladím na stanici, kde jsou slyšet jen housle a předplatné časopisu o mystériích rušit nebudu. A abych nezapomněla, víte, že ten dopis usvědčující z nevěry, co si potají četla ve veselé hře Iva Janžurová, vůbec jejímu filmovému manželovi adresován nebyl?

Prostě maglajs.

Autor: Klára Mandausová | pondělí 8.9.2008 9:03 | karma článku: 23,98 | přečteno: 3035x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3792x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky