Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Láska se nečísluje

Moje první láska, vzdychla kamarádka Zuzana a pohladila fotku ulíznutýho kluka, kterou mi před tím strčila pod nos. Asi to jaro, nebo co. Jdi do háje s těma sentimentálníma kecama o první lásce, chtělo se mi zaječet. Co s ní pořád každej má. Proč by měla bejt právě ona ta nejnezapomenutelnější, nej, nej, nej …. Jen proto, že všechno odstartovala? Svatá prostoto …

A jseš si jistá, že to byl zrovna tenhle Dušín? A ne Honzíček na písku? Nebo drtič, co ti rasoval v kině ruku tak, že vypadala po hodině jako macerovanej lanýž? Nebo snad ten první pod peřinou? No, vybírej jedničku poctivě, ty milovnice nostalgie …  

Tak to mně se někdy ve třetí třídě líbil Tom. Byl zamilovanej do Kláry, jenže do úplně jiný. Mně házel za krk papírový kuličky Rostík. Ten mě nebral.

Pak jeden s exotickým jménem i původem a ten zas miloval Víťu. Smůla. Mě uháněl v tu dobu Milánek. Připomínal mi míč a když mi doma řekli, Milánek tě asi miluje, na třicet minut jsem se rozbrečela.

Taky se mi líbil Lumír. Krásný jméno. Vypadal jako Harbert z Tajuplnýho ostrova, možná proto. Viděla jsem ho všeho všudy dvakrát v životě.    

Napadlo mě, že bude jistější vzdychat pro toho, koho v životě nejspíš neuvidím vůbec. Nalepila jsem si na zeď Ingemara Stenmarka. Jeho fotku, to dá rozum.  Byl to Švéd. A o dost starší. Miloval nějakou letušku. Ale co, nad postelí visel jen on. 

V pubertě jsem se zamilovala do bratra kluka, co zase házel očima po mě. Znovu blbý.

A ještě byl do mě zamilovanej jeden, co mi dával do schránky žvejkačky. Nebuď pitomá, žvejkej, vždyť to jsou donaldy, pobízela mě maminka s plnou pusou růžový hmoty. Utřela jsem slzu vzteku. Strašně jsem se styděla, že mi je tam hází zrovna on, šprt. Když do kaslíku jednou narval plyšovýho medvěda, na patnáct minut jsem se rozbrečela. Přeci jen, byla jsem už o něco starší…

A pak jsem dostala konečně pusu. Takovou tu mlask. Na koupališti seděl kluk a já viděla, že se na mě dívá. Hezkej. Kolik ti je, nešla bys do kina? Čtrnáct, budu mít teď v srpnu narozeniny. Špatně si to vyložil. Právě onoho srpna mi mělo bejt čtrnáct. Takže vlastně třináct. Jemu bylo osmnáct. Do toho kina jsme šli. Babička mi natočila vlasy, vypadala jsem jako kremrole. V kině jsem na kremroli nasadila stříbrný brejle. Nádhera. Máš pěkný obočí, vyznal se tehdy. Když jsem odjížděla z prázdnin, kroužil okolo autobusu na kole. Moc milej.

A pak jsem dostala větší. Pusu. Hele, to je docela dobrý, ne … utrousil směrem ke kamarádovi na schodech gymplu blonďák s očima Paula Newmana, který v tu chvíli koukaly na mě. Pak jsem zjistila, že docela dobrá byla současně i Hanička, Alenka, Michalka …

No jo, a pak to muselo přijít. Byla jsem ve čtvrťáku skoro poslední , co neměla o čem vyprávět. Mezi námi, ještě dlouho potom jsem neměla o čem vyprávět. Dodnes se tomu směju …

No, tak která byla vlastně první? Suď, Zuzano.

Žádná. Každá je první. Láska se nečísluje. Buď je nebo není. A že je jí jako šafránu. A když už je, co záleží na tom, kolikátá.

A jestli ono to není s těmi čísly nakonec tak, jak řekl Oscar Wilde: muži ve své ješitnosti chtějí, aby byla žena jejich první, ženy by se zase rády staly jejich poslední. 

Jaro nejaro, toho bych tedy do háje za sentimentální kecy nejspíš neposlala :-))

Autor: Klára Mandausová | neděle 22.3.2009 10:20 | karma článku: 27,83 | přečteno: 2140x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3795x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11924x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2713x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Bláznivá sezona, líčí mykolog. Sbírají se masáci i stročky, rostou podzimní druhy

14. června 2024  18:54

„Rostou,“ shodují se lidé, kteří vyrazili za houbami do lesa. Jejich slova potvrzuje i mykolog...

Urychlovač z pušky kulomet nedělá, rozhodl nejvyšší soud USA a zrušil zákaz

14. června 2024  18:09

Nejvyšší soud Spojených států dnes zrušil téměř šest let starý zákaz technických doplňků...

Do porodnic se častěji stěhují tátové i starší děti. Hitem jsou rodinné pokoje

14. června 2024

Premium Češka Hana a Mexičan Fredo se poznali v Praze. Žijí v Brně. Ale první dítě přivedli na svět v...

Na Kroměřížsku pátrají po seniorce s Alzheimerem, může být v ohrožení života

14. června 2024  17:43

Policie pátrá po sedmdesátileté Elišce Kotasové ze Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku....

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky