Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dá se nepsat o svinstvech?

Kláro, pojď sem, volá na mě můj pětaosmdesátiletý děda vždycky, když k němu přijedu. A tluče ukazováčkem do stránek novin: to je hnus, co? To je svinstvo, co? Další pohroma. Že se nestyděj (to většinou patří politikům)… Já už to snad ani nebudu číst, každej den běs, děs, hrůza, katastrofa. Marně se mu snažím pokaždé vysvětlovat, možná stižena profesní slepotou, že noviny prostě takové jsou. Že je nutné v nich propírat svinstva a katastrofy. Je to užitečné. Čtenář to chce. A taky se koneckonců o takových věcech lépe píše … Jo, umím si představit, že bych sepsala jedno pozitivní vydání. Ale neumím si představit, že by ho někdo četl.

Napsala bych totiž třeba o tom, jak jsem šla panelákovým sídlištěm, ve kterém se domy přemalovávají na barevno. Míjel mě pán kole, před tím jsem ho v životě neviděla, a zubil se na celou ulici. Pustil se pravou rukou řidítek, ukázal na jeden z domů a zvolal směrem ke mně: ten se jim ale poved´, že jo? Jooo, to teda poved´, zakřičela jsem za ujíždějícím.     

Napsala bych o pravých belgických pralinkách, které mi muž přivezl z Bruselu. Ummm, to je taková neskutečná dobrota. Ty krémy, to tiché chřupání kdovíčeho lahodného, ta chuť starých poctivých časů v plechových dózách s hlavou dámy v mikádu. Aááách.

Napsala bych o jednom anglickém džentlmenovi, díky kterému si dcera v luxusním domě na pražském nábřeží mohla pohladit králíka. Šly jsme tehdy okolo, králíci rejdili za výlohou v slámě mezi dřevěnými domečky. Nebyl to ale obchod, nýbrž hotelový dům s byty, hádala bych pro diplomaty nebo cizí manažery. Dcera okamžitě přilepila nos na sklo: jééé.

Chcete se na ně podívat? ozvalo se za mnou anglicky.

Jistě, ale dveře jsou zamčené.

Pojďte se mnou.

Stála jsem v přijímací hale s luxusním nábytkem a slyšela jak muž dámě u recepčního pultu říká, že jsme jeho hosté a ať nás nechá dívat na ušáky, jak dlouho budeme chtít. Pokynul mi a zmizel.   

Napsala bych o tom, jak u mé kamarádky, která stála na autobusové zastávce, zabrzdilo auto a jeho řidič se jí zeptal,  jestli nechce vzít domů. Protože si kamarádka vůbec nepamatuje tváře, myslela si, že je to někdo ze sousedství a přisedla. Brzy zjistila, že ten člověk je úplně cizí. Ona nezná jeho. On nezná ji. Celou cestu vymýšlela, jak se mu ubránit. Chystala si do ruky v kabelce klíče, lovila pepřový sprej a v duchu prosila o to, aby manžel nepřivedl jejich osmiletému synovi domů zlou macechu. Až ona bude mrtvá.

Muž ji dovezl, vysadil, hezky se rozloučil a odjel.

Napsala bych, jak ve chvíli, kdy zimu střídá jaro a svítí slunce, na horách nádherně voní sníh. Víc než všechny Chanely světa. Vzala bych si tu vůni domů, kdyby to šlo, a inhalovala ji na každý splín.  

Napsala bych, navzdory všem škarohlídům co tvrdí, že spolu lidi už neumí mluvit, o dětském second handu mé sousedky. Jakmile se udělá trochu teplo, začnou se před ním scházet matky z celého okolí. Povídají, smějou se, hladí kamarádce těhotné břicho a dělají si z ní legraci, protože pořád chodí zvracet.  

Napsala bych o tom, jak jeden mladý rakouský sedlák, co umí pálit skvělou kořalku z protěže, a dělá ve vsi starostu, postavil na své zahradě zbrusu novou kapličku. Jako poděkování Bohu za to, že se jeho krásná žena vyléčila z rakoviny a už se zase ohání vidlema jako chlap…

Napsala bych, jak mi moje dcera onehdy ráno šimrala v posteli paty.

Lechtá to, maminko?

Jo, lechtá.

Opravdu to lechtá?

Jo, opravdu to lechtá.

Tak to mám radost, protože budeš mít veselý nohy.

Napsala bych o tom, že nejkrásnější stvoření jsou děti. A milované osoby. Hned potom možná štěně vlkodava. Tahle almara, která je ve čtyřech měsících větší než vlčák, kňučí jako mimino, když chce, abyste ji už konečně podrbali po ježaté rozcuchané hlavě.

S takovýma novinama bych ale přišla na buben. Nikdo by si je nekoupil a nejspíš ani můj děda by je nedočetl. A musela bych se začít živit jinak.

A já už dokonce vím jak. Chtěla bych prodávat pravé belgické pralinky.      

   

Autor: Klára Mandausová | čtvrtek 13.3.2008 9:00 | karma článku: 43,17 | přečteno: 6348x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3792x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky