Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se mi nevede

Některé věci se mi v životě prostě nevedou. Namátkou. Mám neustále zamotaná sluchátka od empétrojky. Co zamotaná, dokonale zašmodrchaná, převzatý termín zahňouraná je, myslím, přesnější. Když si šňůru zpívající krabičky přehodím přes hlavu a dám pecky do uší, vytahuje mi je motanec drátků jako africkému domorodci, který se chystá na slavnost. A na pěti metrech chůze třináctkrát vypadnou. Totéž se mi děje u handsfree.

Neumím osvobodit mražený špenát z igelitového obalu. Ruce mám do krve poškrábané, nehty ulámané jako puberťák. Toho, kdo zmrzlou zelenou kostku napresoval do tlusté umělohmotné folie, bych trestala mučením. Musel by den co den celý rok vařit jídlo z šedesáti špenátů. Vyjmutých z igelitu na čas. 

Občas se mi nepovede dobře nastoupit na vlek, co se mu říká poma. Dcera ho zbožňuje a nutí mě, abych jezdila za ní nebo před ní, přestože ví, jak miluju kotvy …. Kdysi dávno, dítě jsem ještě byla, mě tahle příšera vymrštila jako Rusové Gagarina na oběžnou dráhu a od té doby z ní mám strach. Při pohledu na obíhající kolečka se rozklepu, že se budu u nástupu válet jako africký hroch, že mi ujede, že se mnou trhne. A tak tam stojím jako pitomec, ruku napřaženou už ve frontě. Onehdy jsem dělala na vlekaře oči, jako že by mi ji mohl podat, když ji dětem strká až pod zadek. Nepodal …

Neumím si koupit, pánové prominou dámskou odbočku, podprsenku. Nesnáším tenhle kousavý škrábavý škrtivý pruh látky drahý jak oběd v Allegru, co se pod svetrem podivně dme a krajky z něj trčí, jako by na těle rostly stegosaurovy ostny. Všude teď nabízejí ty, co mají prsa zdvihnout až do nebe a zvětšit na zdánlivou velikost EE (proooč). Ale která ji oblékne, vypadá, že jí vyrůstají zprostředka hrudního koše a mají tvar z jedné strany spláclé koblihy.  Navíc, nikdy jsem nepochopila smysl téhle kamufláže. Mám–li tím lákat za jistým účelem, musí látka v určitou chvíli pryč …. Nu a co se ukáže :-)?  

Nedokážu v životě spoustu věcí a ty shora jmenované jsou mi ukradené jak bambusové hůlky k běžkám před Luční boudou (doufám, že jste si pěkně milý neznámý/á pojezdil/a, já už mám nové, z duralu).

Co mě skutečně trápí, je třeba to, že se občas neumím sejít s lidmi, které mám ráda. Důvody, proč to nejde, vyskakují jak blechy z vesnického psa.

Že se mi někdy nedaří říkat přesně to, co mám na srdci. O co přicházím, co zkazím, na co nedosáhnu, co mi uteče, když mlžím nebo mlčím jako pstruh potoční? 

A vůbec nemám radost z toho, že mi čas od času nejde věřit v příznivý poměr věcí dobrých ke špatným.

Co ale dovedu, je doufat, že to nemusí být navždy ztracené.

Určitě začnou vyrábět neviditelné podprsenky, co neškrtí.

 

Autor: Klára Mandausová | středa 11.2.2009 22:46 | karma článku: 26,32 | přečteno: 1954x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3793x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Zasáhnout Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina utahuje smyčku kolem Krymu

1. června 2024  13:14

Sledujeme online Ukrajina stále více komplikuje ruskou snahu udržet se zuby nehty na anektovaném Krymu. Pokračuje v...

KOMENTÁŘ: Od holubice k jestřábovi. Z Macrona se stává vojenský stratég

1. června 2024

Premium Postihlo to i jiné francouzské prezidenty. Když jim začali salutovat armádní generálové, náhle...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky