Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta na hory

Všechny cesty na hory mi připadají stejné: posledních pár kilometrů před horskou vesnicí řeka pod silnicí, stromy okolo a kapota auta málem dře o skálu nebo kamením zpevněný břeh. Co bude za další zatáčkou? Stejná voda, stejné stromy, stejné kopce. Vlnění bez konce, auto mě naklápí v pravidelném rytmu nalevo napravo jako tyčky slalomáře Benjamina Reicha. Dobrý prostor k myšlenkám …

Po cestě ke sjezdovkám jakou jedu teď, jsem uháněla, je to už hodně let zpátky. Jenže tehdy řídil chlápek v modré uniformě autobus.

Hele, holky, povídá moje nejmilejší kamarádka Jitka nám třem zbylým účastnicím zájezdu, minule, když jsem jela na hory, nechal řidič otevřenej kufr s lyžema, a než jsme vyjeli z nádraží, půlku jich poztrácel. A zakousla se do tatranky jakoby to byla veka hustě namazaná pravým kaviárem. Oči zabydlené blahem. Jak by ne, zkoušky za semestr skoro za námi a týden užívání, a že jsem si chtěly pořádně užívat, před námi. Koukla jsem s opovržením ven na šedivou Florenc, my odtud padáme a ty si tu třeba shnij, město … Proboha! On nezavřel kufr. Hahaha halo, halo pane řidiči, potácela jsem se uličkou rozjetého autobusu, poztrácíte lyže.

Ajo … Zastavil tak, že mě měl málem na doživotí jako křiklavé strašidýlko na předním skle.

Hele, holky, minule, když jsem jela na hory, pokračovala Jitka, potom, co se já doodrážela o sedačky uličkou zase nazpátek, tatranku už skoro dojedenou, jedna paní, která vystupovala až na konečný, našla v kufru místo svejch výstavních sjezdovek, teda aspoň ona tvrdila, že byly výstavní, úplně vomletý práskačky. Prostě je někdo za ty její lepší vyměnil. Tak, to jen aby bylo jasno. Nemáte někdo eště tatranku?

Tři zastávky před konečnou, kam jsme měly namířeno, vytáhla paní v šusťákové soupravě z kufru autobusu moje lyže, lépe řečeno obal, ve kterém byly moje lyže.

Hele, krade ti lyže, zabodla Jitka ukazovák do ušmudlaného skla. .

Hahaha halo paní, to jsou moje lyže. Strčila jsem hlavu do horního okýnka jako Marie Antoinetta v poslední vteřině života.

Ne, slečno, to jsou moje lyže.

Ne, moje.

Moje.

Moje.

A jaký máte lyže? Tohle jsou běžky.

Já mám sjezdovky. Elan. Dost dobrý. Celý léto jsem kvůli nim dělala na koupališti plavčíka, mumlala jsem si pro sebe.

Ale já mám běžky.

Tak je ukažte.

Paní odhrnula kus obalu. Byla tam. Běžka.

Ajo, tak promiňte. Někdo v autobuse mi zatleskal. Tak už můžu, zahučel chlápek od volantu. Jako bych mu ani před tím nezachránila náklad …

Páni, to je krásná duha … vrátila jsem se do přítomnosti. Kdo by to čekal, při cestě na hory.

Všechno duhové jsem viděla, když jsem jezdívala po zakroucené horské cestě za jedním lyžařem. Zpátky ve vzpomínkách. Svážela jsem závodníkovi slalomové tyče z tréninkového kopce, když zrovna potřeboval, vzdychala u jeho vítězství a snažila se být tím nejroztomilejším stvořením na světě a superženou. Až jsem uslyšela, končím s tebou, jsi málo samostatná. Jediné, o co jsem pak hodně dlouho snažila, bylo dokázat celému světu, že JSEM samostatná. Zlomil mi srdce. Tedy aspoň na chvíli. Mezi námi, dnes se mu vůbec nedivím.  Fandit mu na jedny závody mezinárodního formátu, v únoru byly, jsem si to přihasila v růžových letních kalhotech, ušmudlané péřové bundě a s náladou jako po třech jointech. Kráčela jsem ke sjezdovkám přes silnici v přeskáčích s lyžemi na rameni a upadla do vyjetého oleje. Nenapadlo mě nic pitomějšího, než bílé oteplovačky, připadala jsem si v nich tehdy jako manekýna, zaprat v nejbližším květinářství, kde mě pustili k umyvadlu. Nevím, jestli je to ten nejlepší nápad namáčet je, utrousila prodavačka. Prošívaný oděv nasákl jako muchomůrka zelená. Natáhla jsem houbu na spodní prádlo a se zajíkavým smíchem se propletla mezi všemi těmi francouzskými, italskými a kdovíjakými reprezentanty v krásných barevných kombinézách, k prádelně přes ulici.

Vypereme, usušíme, tak za dvě hodiny budete jako nová. Jenže já musím stát za deset minut pod slalomákem. Aha, tak milý jede mistrovství. Tak si vemte tyhle pláťáky.

Milý tehdy vypadl z branek stejně jako já z jeho života.  

A do háje, auto začalo po silnici plavat jako Queen Mary a na displeji pod volantem blikaly výstrahy spuštěných bezpečnostních systémů. Koleje vyjeté ve namrzlé kaši Pedál na podlaze a na dvojku se rychlost blížila nule. Tak jedničku … stejná píseň. 

Mami, jsi zajíc, že kličkuješ? A proč jedeme tak pomalu, píplo ze zadní sedačky.

Proboha, ať to velký Volvo jede víc ke straně ….

Do háje, když se to zastaví, už se nerozjedeme. Kola se chytla, auto vystřelilo jako raketa. Uf …

Vůbec nechápu, jak jsme mohli, když jsem byla malá, jezdit na hory Škodou Octavia z roku 1961, pro kterou byly všechny ty ABS, EDS, ASR nebo jak se jmenují, sci fi. A to ještě na univerzálkách a s nákladem jako když se stěhuje v dodávce celý národní park Serengeti. Čtyři dospělí plus dítě, výbava na týden včetně plynové bomby na vaření a nádobí. Jen lyže děda posílal poštou. Pamatuju, jak jsme pro ně chodili ve Špindlu na poštu. Zabalené do šedivé látky, pečlivě převázané sisálem s adresou napsanou na destičce z tvrdého papíru. Ač hlavní aktéři dovolené, se tam už fakt nevešly …

Mami, když už tam budeme? Jéé, to je krásnej pes, tak krásnýho jsem ještě nikdy neviděla.

Už jsme skoro na místě, broučku.   

Cesty na hory totiž vůbec nejsou stejné. Připomínají život. Myslím si, že je znám. Ovládám je a že mě nemůžou překvapit. Stejně jako v životě se objeví strom přes cestu, obrovská díra, náledí, slunce, co oslní, nový asfalt, devětsil na sněhu v příkopě, chlupatý štěkal nebo člověk, který na vás křikne, hej pomůžu vám ….

Mám ráda cesty na hory.

   

Autor: Klára Mandausová | pondělí 16.3.2009 22:32 | karma článku: 21,95 | přečteno: 1753x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3792x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky