Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bludiště

Přemýšlím, proč se někteří lidé mihnou v mém životě jako stín ovocné mušky a jiní udělají rýhu větší než rolba na dubnovém svahu.

Ač jsou třebas zajímaví, inteligentní, sečtělí, vtipní, krásní, hodní jakoby stála mezi mnou a „stíny ovocných mušek“ skleněná zeď. Vzpomínka na ně, jakmile sejdou z očí, ztenčí se na sílu babího léta a stejně jako ono rozpadá se do nenávratna pár vteřin na to. Nezbude nic.

Ti druzí se usadí kdesi u srdce. Setkání, lhostejno jak dlouhé, je jako když se rozbije hvězda, cink a úlomek je ve mně. Pravda, někdy studí jako ten, co zranil Káje.

Žijí si ve mně, mluví na mě nebo pospávají a čekají na zavolání. Anebo vylézají sami. Ti, co zabodli střep z ledu.

Tak třeba má kamarádka Jitka. Úžasný člověk. Předobrý. Můj trvalý vítaný nájemník. Co na tom, že jsme se už, přiznávám mou vinou, dlouho neviděly. Povídám si s ní, vzpomínám s ní. Pamatuješ, holka, jak jsme projely závody na lyžáku? Byly jsme nejlepší z prvního družstva. Lékař zájezdu, neřest mu koukala z očí, vždyť tvoje prsa nemohl ani jeden chlap nevidět, nám nalil před slalomem panáka. „A do jedný nohy, holky, a do druhý nohy. Tak ať vám to jede, favoritky moje.“ Obšourník. Tys vypadla za první brankou a smála ses tak, že tě museli z dráhy odtáhnout. Já se na konci zabodla po neuvěřitelném skoku hlavou do sněhu. A dopadla úplně stejně jako ty … Anebo jak na nás v horské chatě tamtéž spadla konzole se záclonou i závěsem. Neopírejte se o tu záclonu děvčata, varoval nás spolužák Pavel, shodíte ji. Nevopruzuj. No a pak, zrovna když přebíral cenu za nejhodnějšího, neboli nejhoršího lyžaře, nás záclonovina uvěznila jak Odula Froda Pytlíka. Nikdy jsme mu nevymluvily, že jsme tenhle výstup nechystaly.   

Můj kamarád z dětství, Martínek. Byli jsme oba tak prťaví a měli pro sebe obrovský dvůr mezi blokem cihlových domů. Trochu jsem ho trápila, protože když přišla má stejně stará kamarádka, utíkaly jsme mu a mluvily šeptem. Holkííí, pojďte si hrát! Dej nám pokoj, škvrně. Neměla jsem bráchu, měla jsem jeho.

Moudrá žena, co zná léky na bolavé tělo i duši. Vždycky, když odcházím, obejme mě a řekne, hodně štěstí. Nevěřila jsem, že existují lidé jako ona. Už za ní jezdím skoro patnáct let. 

Pan profesor, který dávno oslavil osmdesát. Znalostí má jako celá akademie věd. Renesanční bojovník, co neustupuje, i když někteří tvrdí, jak strašně se mýlí.

A paní, kterou jsem potkala, když jsem šla s dcerou ze školky. Měla velkého psa. Nehlaďte ho, povídá, je strašně hodný, ale špinavý jak popelnice a trochu páchne, bydlí totiž venku. Jenže my nejsme žádný městský fajnovky, drbaly jsme zvíře za uchem. Šly jsem a povídaly si. O životě. Měla vlídné oči i hlas a každé její slovo své místo. Mrzí mě, že jsem ji nepozvala na kafe.       

Kdesi pod žebry mi zůstávají lidé bez ohledu na to, jestli jsem si směla sáhnout na jejich zápěstí nebo jen vlají nedotknutí jako barevné látky v Himálajích.

Přemýšlím, proč to tak je. Proč zrovna oni a ne ti druzí.

Protože vůbec nevěřím na náhody stejně jako nevěřím tomu, že se lidé hledají, potkávají a spojují kvůli jakýmsi tělesným výparům, mám vlastní vysvětlení.

Mám dojem, že jsem se narodila v síti. V síti cest. Jako v bludišti z dětských časopisů, pomozte najít medvídkovi cestu k soudku s medem.

Na konci některých cest není nic, jsou zavřené. Lidé za sklem.

Na konci jiných je med. Lidé na otevřených cestách.

Hra pokračuje. Hledejte soudky s medem a sestavte z nich obrázek. 

Často se mi zdá, že soudek vůbec nikam nepasuje. Musím posbírat další, abych viděla, že to je omyl.

Nevím, jestli kdy uvidím, jakou podobu bude obrázek mít. Myslím, že ne. Příliš velký propletenec na vědomí, kterému je dovoleno spatřit jen odlesky…

Trochu trhlé vysvětlení, říkáte? Asi ano, možná je to všechno jen náhoda.  

Jenže já na náhody nevěřím.

Autor: Klára Mandausová | úterý 20.1.2009 11:03 | karma článku: 23,84 | přečteno: 3181x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.

25.11.2014 v 9:09 | Karma: 33,80 | Přečteno: 3793x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Zasáhnout Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina utahuje smyčku kolem Krymu

1. června 2024  13:14

Sledujeme online Ukrajina stále více komplikuje ruskou snahu udržet se zuby nehty na anektovaném Krymu. Pokračuje v...

KOMENTÁŘ: Od holubice k jestřábovi. Z Macrona se stává vojenský stratég

1. června 2024

Premium Postihlo to i jiné francouzské prezidenty. Když jim začali salutovat armádní generálové, náhle...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky