Vycvičte svůj jazyk

Dnes mám po vás aktivitu na dlouhé zimní večery, díky které se naučíte lépe rozeznávat základní chutě ve víně a to, jak se navzájem ovlivňují. Ideálně si udělejte příjemný večer s kamarády, myslím, že se rozhodně nebudete nudit...

Co budete potřebovat?

1 láhev suchého červeného vína - vyberte nějaké lehčí, s nižším obsahem alkoholu a nižším množstvím taninů

1 sáček černého čaje

1 lžičku cukru

1 lžičku vodky

šťávu z poloviny citrónu

4 skleničky na víno

1 skleničku na víno pro každého účastníka

Příprava

Nalejte cca 1 dcl vína do 4 skleniček. Do jedné dejte na 10 minut vyluhovat sáček černého čaje, do druhé přidejte šťávu z citrónu, do třetí 1 lžičku cukru a do čtvrté 1 lžičku vodky.

Každému z účastníků pak připravte 1 dcl vína do jeho skleničky jako kontrolní vzorek.

A můžete začít.

Taniny - víno s černým čajem

V tomto víně se díky vyluhování černého čaje zvýraznily taniny. Napijte se nejprve svého kontrolního vína a poválejte ho po jazyku. Poté si dejte malý lok vína s černým čajem. A zkuste se zaměřit na následující otázky.

  1. Které chutě cítíte?
  2. Jaký máte pocit na jazyku?

Můžete rozeznat dva základní aspekty vlivu taninů - hořkost a svíravost. Výrazná bude především hořkost, díky vysokému množství taninů v černém čaji. Když se budete soustředit, ucítíte i svíravý pocit na jazyku, dá se to přirovnat k představě šmirglového papíru v ústech.  Výrazná hořkost u vína nebývá typická, spíše právě svíravost je to, co především můžete cítit u vysoce taninových červených vín.

Kyselost - víno  se šťávou z citrónu

Přidáním citrónové šťávy jsme zvýšili kyselost vína. Opět si dejte nejdříve kontrolní víno a pak doušek okyseleného vína, ale nečichejte k němu. Na co se zaměřit?

  1. Chutná víno plněji nebo spíše lehčeji?
  2. Co udělá zvýšená kyselost s vašimi ústy?
  3. Je chuť vína více nebo méně hořká?

U okyseleného vína můžete zaregistrovat tyto tři věci. Víno se vám bude zdát méně plné než kontrolní vzorek. Díky zvýšené kyselosti budou vaše slinné žlázy produkovat více slin a zvýrazní se přirozená hořkost a svíravost vína. V chuti ucítíte také citronové tóny, což je ale díky použití citrónu, není to obecný rys kyselosti ve víně.

Sladkost - víno s cukrem

Víno s cukrem před testem řádně promíchejte. Nejprve se napijte kontrolního vína a poté vína s cukrem. Můžete i přičichnout. Co budeme zkoumat?

  1. Jak cukr ovlivňuje ovocné chutě ve víně?
  2. Jak víno cítíte na špičce jazyka?
  3. Jakou chuť cítíte poté, co víno spolknete?

V malém množství většinou sladkost není primárně pociťována, ale spíše přispívá ke zvýraznění ovocných chutí ve víně. Nejvíce sladkosti budete vždy cítit na špičce jazyka, dále v ústech už vjem nebude tak silný. Poté co víno polknete, můžete znova sladkost pociťovat jako viskózní olejovitý vjem na zadní části jazyka.

Alkohol - víno s vodku

Postup už určitě znáte - malý lok kontrolního vína a poté víno s vodkou. Na co se soustředit tentokrát?

  1. Chutná víno plněji nebo lehčeji?
  2. Jak alkohol ovlivňuje ostrost vína a kde tento vjem cítíte?
  3. Jaký vliv má alkohol na dochuť vína?

Vodka ovlivní mírně i chuť vína, toho si však nevšímejte, spíše se soustřeďte na vjemy vyvolané vínem se zvýšeným množstvím alkoholu ve vašich ústech. Měli byste zaregistrovat, že díky přidanému alkoholu se zvýšil pocit ostrosti vína - bude cítit, jako by vás do jazyka píchaly malinkaté trny. Víno se také bude zdát plnější. Po polknutí pak budete mít pocit výrazné dochuti s pálivým koncem.

Tato degustace je výborná pro uvědomování si základních složek vína.

Příště, až budete zase pít červené víno, na chvíli se zklidněte. Poválejte ho po jazyku a zkuste si uvědomit, jak se v něm čtyři základní prvky (taniny, kyselost, sladkost a alkohol) kombinují a navzájem ovlivňují. Pokud to budete dělat pokaždé a pečlivě, podaří se vám zase o něco více vínu rozumět.

Autor: Lenka Maloňová | úterý 20.9.2016 9:00 | karma článku: 16,58 | přečteno: 391x