Osvěžující letní koktejly z vína

Konečně je to tady. Teploty se pohybují kolem třicítky a každý se osvěžuje po svém. Někdo dá přednost koupání, ať už v bazénu nebo v rybníku, a jiný raději zapne klimatizaci a nevystrkuje nos.

Každopádně neškodí, pokud si k vaší oblíbené letní činnosti namícháte nějaký dobrý a osvěžující koktejl. Letní koktejly by neměly obsahovat příliš mnoho alkoholu, abychom na sluníčku nebyli brzo opilí. Proč tedy nesáhnout po pár osvědčených receptech, kde je v hlavní roli víno namísto tradičního rumu nebo vodky?

Ovocná limonáda s Muškátem moravským

Tento koktejl je „eňo – ňůňo“, kamarádky na něm ujíždí ! Když nemám muškát, nahradím ho polosladkým rosé.

1,5 dcl polosladkého Muškátu moravského s nižším obsahem alkoholu (případně rosé)

0,5 dcl čerstvě vymačkané citronové šťávy

0,5 dcl vody

50 g jahod (lze použít i maliny nebo borůvky)

1 lžička cukru

1 snítka bazalky

Led

Příprava:

Všechny ingredience kromě ledu a vína umixujte pomocí ponorného mixéru (nebo stroje na výrobu smoothie) dohromady. Do vysoké sklenice dejte led, přilijte muškát a dolijte umixovanou tekutinou. Podávejte se slámkou.

Bílé portské víno a tonic

Připomíná mi kamaráda z Portugalska, se kterým jsem si na gymplu dopisovala anglicky. Škoda, že mě nikdy návštěva u něj zatím nevyšla. Tak aspoň jeho oblíbený nápoj.

1 dcl bílého portského vína

1 dcl tonicu

Led

Spirálku z pomerančové kůry

Příprava:

Do baňaté nižší sklenice dejte led, přidejte portské a tonic, promíchejte. Ozdobte spirálkou z pomerančové kůry.

Zázvorový fizz

Zázvor a víno?  Že to k sobě nepasuje? Nenechte se odradit a uvidíte, jak budete překvapeni – zázvor dodá ostrost (až vám naskočí husí kůže :-)) a Tramín červený příjemnou vůni růže. Co víc si přát?

100 ml Tramínu červeného

100 ml bílého frizzante

1 lžička na kousky nakrájeného zázvoru

30 ml sirupu z agáve (možno nahradit třtinovým cukrem)

1 – 2 střiky Tabasca – možno vynechat

Led

Příprava:

Dejte do širší sklenice zázvor a sirup z agáve nebo cukr. Pomocí dřevěné lžičky podrťte dohromady, aby zázvor pustil šťávu. Přidejte Tramín červený a promíchejte. Přelejte do vysoké koktejlové sklenice s ledem a dolijte frizzante. Na závěr můžete přidat Tabasco.

Domácí Sangria

Asi znáte tu kupovanou. Ale ta bývá často extrémně sladká se spoustou konzervantů. Zkuste to jednou sami a uvidíte. Zase tolik práce to nedá.

1 láhev lehčího červeného vína – např. Rulanské modré

250 ml džusu z červeného grepu (pokud bude fresh, tím lépe)

75 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

Cukr dle chuti – 150 g maximálně

Ovoce dle chuti – doporučujeme meloun, maliny, červený rybíz, limetku

Příprava:

Ve velké nádobě smíchejte tekutiny a dle chuti doslaďte cukrem. Poté přidejte na kousky nakrájené ovoce. Pokud máte nějakou pěknou velkou vázu, můžete vše smíchat v ní a kromě výborné Sangrie budete mít i pěknou dekoraci na sváteční stůl.

Máte také nějaký svůj oblíbený letní koktejl z vína? Tak do komentářů s ním.

Autor: Lenka Maloňová | úterý 12.7.2016 12:00 | karma článku: 13,07 | přečteno: 439x