Kvíz o víně - aneb chvilku se zastavte a zamyslete

Zkuste se v tom všeobecném shonu na chvilku zastavit, nalijte si dvojku dobrého vínka a pobavte se u mého kvízu. Buďte sami k sobě poctiví a nehledejte odpovědi na internetu. Alespoň uvidíte, kolik toho o víně opravdu víte.

1. Co nebo kdo je to KLARET?

A) Dříve se takto nazýval hlavní vinohradník v oblasti Champagne ve Francii

B) Je to bílé víno vyrobené z modrých hroznů

C)Je to speciální korek vyrobený z kůry z více korkových dubů různého stáří

 

2.  Pod slovem bečka si dnes spíše představíme člověka nadmíru holdujícího dobrému jídlu i pití. Nicméně v minulosti se takto označovaly sudy o určitém objemu. Kolik měla bečka?

A) 226 l

B) 339 l

C) 565 l

 

 3. Co způsobila v Evropě mšička révokaz?

A) Napadla květy vinné révy a víno pak vůbec netvořilo bobule, čímž došlo k velkým ekonomickým ztrátám

B) Parazitovala na bobulích vinné révy, což vedlo ke změně jejich chuti a vzniku specifického pryskyřicového vína Resinato, známého především z Řecka

C) Napadla kořenový systém révy vinné v Evropě a tím na konci 19. století prakticky zdecimovala veškeré evropské vinice

 

4. Křížením, kterých odrůd vznikla modrá odrůda André?

A) Modrý Portugal x Frankovka

B) Svatovavřinecké x Frankovka

C) Nejedná se o křížence, ale původní starou rakouskou odrůdu

 

5. Co nebo kdo je to CIBÉBA?

A) Starořecká bohyně – patronka vinařů, často zobrazována bez šatů, pouze s věncem vinné révy ve vlasech

B) Drobný škodlivý motýl, který klade vajíčka na listy vinné révy, které pak hojně požírají jeho housenky

C) Bobule révy vinné napadená ušlechtilou plísní Botrytis cinerea

 

6. Co je to MOPR?

A) Pracovní název při vzniku dnes již tradiční moravské aromatické odrůdy Muškátu moravského

B) Speciální nádoba používaná při výrobě Toskánského vína

C) Zkratka používaná v Portugalsku pro víno dané oblasti – něco jako u nás VOC

 

7. Kdo nebo co je to PUPITR?

A) Pověřený – byl jedním z mnichů v klášteře, pověřený péčí o prostírání, chléb, víno a nádobí

B) Zařízení pro výrobu šumivého vína, kde probíhá druhotné kvašení v lahvích

C) Stará odrůda vinné révy pocházející z Gruzie nebo Arméni, víno vyrobené z této odrůdy se našlo v potopených lodích ve Středozemním moři

 

8.  Resveratrol je jeden z desítek flavonoidů vinné révy. Má prokazatelné antioxidační a antikarcinogenní účinky. Kde se vyskytuje?

A) V bobulích, moštu i víně pouze modrých odrůd

B) Pouze ve víně modrých odrůd

C) V bobulích moštu i víně všech odrůd

 

9. Láhve od šampaňského mívají často větší objem, než na který jsme zde zvyklí. Kolik litrů má láhev zvaná Nabukadnezar?

A) 9 l

B) 12 l

C) 15 l

 

10. Co nebo kdo to je STURM?

A) Název pro burčák v Rakousku

B) Rakouský název pro hlídače vinic, u nás hotaře

C) Speciální šumivé víno vyráběné v Rakousku metodou nakvášení v lahvích

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Správné odpovědi: 1B, 2C, 3C, 4B, 5C, 6A, 7B, 8C, 9C, 10A – za každou správnou odpověď si udělte jeden bod.

 

Vyhodnocení

8 – 10 bodů  – gratuluji k výbornému výsledku, v terminologii okolo vína se opravdu vyznáte, jen tak dál.  Vy můžete klidně přednášet na koštech ostatním a neztratíte se.

5 – 7 bodů – pořád ještě dost dobré znalosti, stačí jenom málo a budete patřit mezi mistry. Pijte více vína, choďte na košty a uvidíte, že to doženete.

Méně než 5 bodů – nezoufejte, žádný učený z nebe nespadl, chce to trošku víc studovat, dívat se na naše edegustace, číst blogy a brzo na tom budete lépe.

Budu ráda, když napíšete do diskuze, kolik jste měli bodů a jestli vám to přišlo těžké či nikoliv.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Maloňová | středa 13.1.2016 13:01 | karma článku: 11,44 | přečteno: 571x