Jaký jste vínotyp?

Věděli jste, že odborníci vytvořili kategorizaci lidí podle jejich chuťových preferencí (především) vína? Já donedávna také ne. 

Ale naštěstí jsem se na své vinařské angličtině setkala s poznatky pana Tima Hanniho, který se touto problematikou zabývá. A tak si můžeme zase společně rozšířit obzory.

To že někdo rád sladší a někdo spíše vysoce taninové víno bereme tak nějak jako samozřejmost. Proč to tak ale je? Tim Hanni ve své knize “Why You Like Wines You Like - Changing the Way the World Thinks about Wine” vysvětluje příčinu.

Každý z nás má totiž podle něj svůj vlastní hardware a software pro chutnání vína.Tím hardwarem má na mysli náš jazyk, respektive naši vybavenost chuťovými pohárky.

Můžeme jich mít totiž pouze 500, zatímco jiní mají třeba až 11 000. To znamená, že lidé jsou pak k základním chutím vína - sladkost, kyselost a hořkost různě vnímaví. Jsou prostě jinak citliví.

A software jsou pak naše zkušenosti s vínem. Patří tam například naše znalosti o víně a jeho výrobě, vliv společnosti, či to, jak často víno během života pijeme.A na základě těchto dvou faktorů sestavil Tim Hanni své čtyři kategorie vínotypů:Sladký vínotypTito lidí jsou nejcitlivější (mají nejvíce chuťových pohárků) a preferují především sladkou chuť, u vína proto, aby tolik necítili hořkost a pálivost alkoholu. Rádi hodně sladí kávu a nebo solí jídlo, snaží se tak skrýt jiné chutě, které jim vysloveně vadí.Hypersenzitivní vínotypTito lidé také vnímají chutě velice intenzivně. Většinou se vyhýbají jakýmkoliv silným chuťovým vjemům. Z vína si vybírají to, jehož chuť není příliš výrazná. Mají rádi suchá či polosuchá vína a červená vína spíše na lehčí, ovocnější bázi.Senzitivní vínotypLidé z tohoto vínotypu jsou velice flexibilní. Mají rádi dobrodružství a nové chuti a nikdy se nebrání vyzkoušet něco neobvyklého. Preferují komplexní, mnohovrstevná vína.Tolerantní vínotypČím víc, tím líp. Lidem z této skupiny uděláte největší radost velkým, exktaktivním vínem, s vysokým obsahem alkoholu a silným vlivem dubového sudu.Zajímá vás, jaký jste vínotyp? Tak si najděte v googlu Tim Hanni (nemůžu dát celý odkaz) a  uvidíte sami. Mně vyšlo, že patřím do skupiny číslo tři a opravdu to sedí. Jak jste na tom vy? Podělte se v komentářích ….

Autor: Lenka Maloňová | pondělí 12.9.2016 14:00 | karma článku: 14,82 | přečteno: 799x