Tato země není pro staré (starobní důchodce)

Po okradení důchodců při valorizaci důchodů se chystá další podraz, odebrání státních příspěvků u penzijního spoření všem důchodcům. Příští krok bude asi zdanění starobních důchodů, jak už navrhoval bývalý prezident inženýr Zeman…

Vláda se rozhodla, že k řešení problémů s deficitním hospodařením státního rozpočtu využije především jednu sociální skupinu občanů a to důchodce. Tedy těch nejslabších, kteří se nemohou bránit a většinou jako starší generace, která zažila totalitní režim, nepovažují za slušné bojovat proti demokraticky zvolené vládě.   Možná je to i pomsta současné vládní koalice za údajné volební preference většiny důchodců, kteří prý umožnily volební vítězství a vládu ANO s podporou komunistů. Tak si současná vláda řekla, že ti co nás nevolili nás nebudou volit ani příště a stávka důchodců nebo jiná forma odporu příslušníků starší generace vládu nijak neohrozí. 

První příspěvek do děravého státního rozpočtu zajistili důchodci pomocí nejspíše nezákonné změny valorizace důchodů, která zajistila mimořádné úspory v řádu desítek miliard korun a znamená trvalé poškození příjmů důchodců i do budoucna. Ještě to může zvrátit ústavní soud, ale i přes pochyby nového prezidenta o zákonnosti změny valorizace (retroaktivita a zneužití institutu legislativní nouze) asi nepůjde Ústavní soud proti vládě a ochrana občanů a ústavnosti chování vlády zůstane na druhé koleji.

Další příspěvek důchodců do děravé státní kasy se chystá od ledna 2024, kdy ztratí nárok na státní příspěvek u doplňkového penzijního spoření. Ze starobních důchodců se nejen tímto stávají občané druhé kategorie. Nevím, proč by si pracující důchodce, který platí daně, včetně důchodového a zdravotního pojištění nemohl se státním příspěvkem spořit na období, kdy bude odkázán jen na starobní důchod a pracovat už nebude moci. Jsem přesvědčen, že taková diskriminace nemůže obstát  u soudu, včetně mezinárodního, kam se určitě diskriminovaní důchodci obrátí. To, že současné doplňkové penzijní spoření (tzv. třetí pilíř) neplní svou funkci a představuje jen bezrizikový ziskový byznys pro penzijní společnosti, které u nás provozují zahraniční banky, se nevyřeší diskriminací českých důchodců. Ale bankovní lobby je mocnější než všichni důchodci dohromady a možná i mocnější než současná vláda, která jde bankám na ruku (viz třeba mimořádná daň, které se banky úspěšně vyhnou). 

Čekám, že dalším nápadem současné vlády bude zavedení zdanění důchodů, ideálně s argumentem, že v řadě zemí podléhají dani z příjmu i starobní a jiné důchody. Nedanění důchodů u nás vychází z výjimky ze zákona o dani z příjmu a už pan prezident inženýr Zeman navrhoval zrušení všech daňových výjimek jako geniální řešení likvidace schodku státního rozpočtu. Ale jako u většiny jeho „geniálních“ návrhů řešení, to bylo myšleno spíše jen jako další bonmot než reálné racionální řešení ozdravení veřejných financí.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 15.6.2023 12:38 | karma článku: 45,12 | přečteno: 8822x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,25

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68