Špatně větraná Česká kotlina a pokrok lidstva

Zatímco my se tady stále ještě hádáme o výsledcích a důsledcích prezidentské volby, vládne trestně stíhaný premiér v demisi, poslanci našeho parlamentu, včetně místopředsedy sněmovny, veřejně popírají holocaust, lidstvo jde dál...

Každého, kdo včera večer sledoval start rakety Falcon Heavy z Mysu Canaveral, nebo si záznam startu pustil ze záznamu, musel zažít nával vzrušení a hrdosti nad lidskými schopnostmi. Mě ještě stále běhá mráz po zádech a zvláště při vzpomínce na přistání pomocných modulů mně naskakuje husí kůže. Možná je to jen můj pocit, způsobený přibývajícím věkem a pro mladší generaci je to jen další samozřejmá nová technická záležitost. Těším se, že místo filmování nákladných sci-fi filmů ve filmových studiích v Hollywoodu nebo na Barrandově, budou v blízké budoucnosti stačit dokumentární záběry z událostí, které se odehrávají na Zemi, případně v blízkém vesmíru.  

Při sledování startu nejsilnějšího raketového nosiče současnosti jsem si uvědomil malichernost a nicotnost našich  současných domácích politických sporů, ve kterých bohužel nejde o žádné obrovské lidské ideály, ale jen o usmolené pachtění našich politiků za ještě usmolenějšími korýtky... Moc bych si přál, aby i z té naší špatně větrané České kotliny, kde se zrovna nachází státní útvar Česká republika, vycházeli další Dvořáci, Janáčci, Heyrovští, Wichterlové, Čapkové a další, a ne jen ten „smrádek“, zloba, xenofobie a nenávist, kterou šíří naše současné politické „elity“.

Ani americká, ruská nebo čínská vláda dnes nedokáží to, co jeden osvícený vizionář, Elon Musk a jeho SpaceX team.  Ve svém nákladovém prostoru dopravila raketa do vesmíru elektromobil Tesla Roadster, který je obsazen figurkou nesoucí jméno Starman.  Elektromobil s „posádkou“ bude, podobně jako planety, obíhat kolem Slunce. Podle Elona Muska by se Roadster měl ke Slunci dostat na podobnou vzdálenost jako planeta Mars. Ve vesmíru by měl strávit miliardy let...

PS: Při všech těch brexitech, trumpech, putinech, číňanech, migrantech a dalších „pohromách“ vidím, že lidstvo ještě zdaleka úplně nezblblo, i když se nám to tak někdy zdá. Děkuji všem Newtonům, Darwinům, Flemingům, ale i Baťům, Fordům, Gatesům, Jobsům a Muskům a všem ostatním, kteří přinášejí lidstvu pokrok.

Autor: Pavel Makovec | středa 7.2.2018 12:08 | karma článku: 22,89 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,99

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68