Schůzka s Michaelem Bloombergem

Čtenáři, kteří čekají, že budu psát o schůzce našeho ministra financí Andreje Babiše s Michaelem Bloombergem, bývalým starostou New Yorku a především úspěšným podnikatelem, který vybudoval „na zelené louce“ mediální impérium Bloomberg, které dnes zaměstnává přes 15 500 pracovníků v 73 zemích světa a má přes 320 000 předplatitelů, nemusí číst dále...

Informace o setkání A. Babiše s M. Bloombergem během jeho cesty do USA ve mně vyvolala vzpomínky na 90. léta minulého století, kdy jsem pracoval v České spořitelně,a.s., tehdy „české“ bance nejen podle jména. S Michaelem Bloombergem jsem se setkal v prostorách jeho kanceláře v New Yorku v listopadu 1994. V té době jsme byli již více než dva roky aktivním uživatelem Bloomberg terminálu. Setkání ve mně zanechalo hluboký dojem, jako ostatně asi každé setkání s člověkem, který změnil svět. M. Bloomberg změnil svět mediálního byznysu spojeného s finančními trhy v době, kdy si většina finančníků, bankéřů,  brokerů a dealerů nedovedla představit obchody bez terminálů Reuters, a nabídl prostřednictvím Bloomberg terminálu novou kvalitu informačního servisu, která umožnila jeho uživatelům být v tvrdém (ale férovém) boji na finančních trzích, úspěšnější než jejich konkurence.

Česká spořitelna byla po tehdejší Státní bance československé prvním komerčním uživatelem Bloomberg terminálu v České republice a troufám si tvrdit, že i jedním z prvních uživatelů ve střední, východní i západní Evropě. O Asii a Jižní Americe ani nemluvě... Česká spořitelna měla své stránky, vlastní kotace cenných papírů (především dluhopisů) a obchodní kontakty  na Bloomberg terminálu v době, kdy většina bankovních úředníků, včetně pracovníků  ČNB, Komerční banky, ČSOB, IPB, atd. neměla o existenci systému Bloomberg a jeho funkcích ani tušení. A to nemluvím o tehdejší rakouské provinční spořitelně ERSTE (pro nezasvěcené uvádím, že je to dnešní majoritní vlastník České spořitelny,a.s.), která v té době o kapitálových trzích věděla jen z vyprávění (A.Treichla?) nebo z literatury. Ale budoucnost patří vítězům a pouze z historie (sebevíce slavné a úspěšné) se žít nedá...A nikdo již neřeší, jestli šlo o fair play...(a za co dostal Miroslav Macek, tehdejší místopředseda ODS od ERSTE těch 10 milionů korun...). 

Nebudu popisovat hlavní rozdíly mezi systémy Bloomberg a Reuters, důležité je to, že prakticky žádná z významných (nejen) finančních institucí se dnes bez používání obou systému neobejde. Možná by se i obešla, ale zvyk je často železná košile. O to více si úspěch M.Bloomberga (a jeho systému) zaslouží pozornost a uznání, protože se pustil do segmentu služeb, který byl (zdánlivě) pevně obsazen monopolem firmy Reuters. V tom je i inspirace pro další budoucí  vizionáře, novátory a podnikatele. Pro mě je Michael Bloomberg stejnou legendou jako Thomas Alva Edison, Henry Ford, Tomáš Baťa, Steve Jobs nebo William Henry Gates III, známý jako Bill Gates, a i proto na setkání s M.Bloombergem rád vzpomínám.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Makovec | středa 15.4.2015 12:57 | karma článku: 15,57 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68