Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sberbank CZ, jiné řešení…

Zahájení výplaty pojištěných vkladů klientů ruské banky Sberbank CZ, působící v České republice vyvolává otázku, zda nebylo možné přijmout jiné řešení, které by bylo pro české klienty výhodnější. Zvláště, když jde i o peníze obcí.

Přes dlouhodobé a trvalé ujišťování občanů a firem ze strany České národní banky (ČNB), o pevném zdraví českého bankovního sektoru, došlo prakticky již druhý den po vypuknutí války na Ukrajině ke krachu Sberbank CZ, což je fakticky „vnučka“ největší ruské banky Sberbank Rosii (z hlediska vzniku a fungování obdoba České spořitelny). Pamatuji období 90. let, kdy u nás byly krachy malých bank téměř na denním pořádku a padla i středně velká Agrobanka a nakonec i jedna z největších tehdejších bank IPB (Investiční a poštovní banka). ČNB se tenkrát snažila malé banky zachraňovat (většinou neúspěšně) a v případě Agrobanky a IPB dokonce aktivně zasáhla a umožnila těmto bankám dále fungovat. To vše samozřejmě za cenu obrovských nákladů a celkové náklady sanace našeho bankovního systému (včetně ČSOB, Komerční banky a České spořitelny) přesáhly cca 500 miliard (tehdejších) korun. Pro představu, v dnešních cenách by to představovalo (díky inflaci) asi 1 bilion korun.

Pokud by vedení ČNB mělo jako prioritu zájmy českých občanů, firem, krajů a měst a obcí, mohlo řešit případ Sberbank CZ daleko efektivněji a prakticky bez negativních dopadů na klienty banky. V případě problémů s likviditou, které se vyskytly v pátek 25.2. mohla ještě v pátek vyhlásit nad Sberbank CZ nucenou správu, během víkendu banku vyvlastnit (prodat nebo zestátnit, případně kapitalizovat pohledávky, atd…) a v pondělí opět bez problémů otevřít pobočky a obsluhovat klienty. Tedy uplatnit obdobný scénář jako v případě krachující IPB nebo Agrobanky. Měla by to dokonce snazší, protože na rozdíl od IPB a Agrobanky neměla ČNB pochyby o kvalitě úvěrového portfolia Sberbank CZ a její dostatečné kapitalizaci. Pád Sberbank CZ, oproti jiným krachujícím bankám u nás v 90. letech, byl totiž způsoben zcela jinými faktory. Paradoxně by jiný způsob záchrany Sberbank CZ než její likvidace, mohl být pro ČNB a tedy daňové poplatníky dokonce ziskový, na rozdíl od minulé sanace krachujících bank, jejíž náklady šly plně za daňovými poplatníky.

Příkladů efektivního řešení krizí bank, které nejsou na úkor klientů a daňových poplatníků najdeme celou řadu např. v USA, kde krachující banky byly v době finanční krize zestátněny a po jejich konsolidaci se ziskem opět privatizovány. 

Samozřejmě „jiné řešení“ by vyžadovalo vedle odborných znalostí i určitou odvahu ze strany vedení ČNB, protože Evropská centrální banka (ECB) celou rakouskou Sberbank Europe, která vlastnila jednotlivé banky v evropských zemích, včetně Sberbank CZ, po vypuknutí války předem odepsala. Dovedu si představit, že by se členové bankovní rady mohli stát při „jiném řešení“ předmětem kritiky ze strany protirusky naladěných obyvatel.  Racionální zdůvodnění „jiného řešení“ by určitě většina občanů pochopila a přijala a o podpoře takového řešení ze strany klientů Sberbank CZ nepochybuji.

Určitě bude vhodné sledovat průběh likvidace Sberbank CZ. Dovedu si představit, že poctivě provedená likvidace Sberbank CZ zajistí věřitelům Sberbank CZ vrácení všech jejich prostředků v relativně krátkém čase.

 

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 10.3.2022 16:39 | karma článku: 22,08 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Pavel Makovec

„Komunista“ na Hradě

Výsledek volby nového českého prezidenta může být považován za konečné vypořádání se naší společnosti s komunistickou minulostí. A to docela zásadní, protože téměř 6 milionů hlasů pro bývalé komunisty je výrazná většina...

2.2.2023 v 9:27 | Karma: 25,74 | Přečteno: 1105x | Diskuse| Společnost

Pavel Makovec

Sázka na prezidenta…

Zveřejňování průzkumů veřejného mínění a volebních preferencí je od určitého data před volbami zakázáno, ale o to více prostoru mají zveřejňované kursové sázky na jednotlivé kandidáty. Vliv sázkových kanceláří na volby tím roste.

25.1.2023 v 9:32 | Karma: 15,24 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Vánoční poselství aneb inflace podle pana prezidenta

Vánoční poselství pana prezidenta inženýra Miloše Zemana přepíše učebnice ekonomie. Pan prezident odhalil a pojmenoval viníky naší vysoké inflace: jsou to Rusnok, Babiš a Fiala. Odvolával se přitom na jistého amerického profesora.

28.12.2022 v 16:57 | Karma: 17,47 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

ČNB, odebrání licence nebo jen nucená správa?

Hrozí České národní bance odebrání bankovní licence nebo ji čeká nucená správa? Záporný kapitál ČNB již překonal hodnotu 300 miliard korun a to ještě není konec. Každá jiná „banka“ v podobné „kondici“ by dávno skončila bez licence

21.11.2022 v 18:42 | Karma: 23,46 | Přečteno: 916x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Klíče od Hradu drží Andrej Babiš

O budoucím prezidentu České republiky sice rozhodnou voliči, ale kdo se jím stane, je v rukou Andreje Babiše. Jeho rozhodnutí, zda se volby zúčastní, totiž prakticky rozhodne o postupu do druhého kola, kde je výsledek předem jasný

27.10.2022 v 14:12 | Karma: 30,19 | Přečteno: 6956x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik