Sázka na prezidenta…

Zveřejňování průzkumů veřejného mínění a volebních preferencí je od určitého data před volbami zakázáno, ale o to více prostoru mají zveřejňované kursové sázky na jednotlivé kandidáty. Vliv sázkových kanceláří na volby tím roste. 

Česká republika je zaslíbenou zemí nejen pro praní špinavých peněz, ale i pro hazard všeho druhu. Bez ohledu na výsledky voleb má hazardní byznys už od 90. let v našem parlamentu vždycky ústavní většinu. A dnes může i ovlivňovat samotný průběh voleb a jeho výsledky. Krásně to ilustruje i příběh (bývalého) prezidentského kandidáta Josefa Středuly. Jako jediný autentický levicový nekomunistický a nevládní kandidát, který si dokonce ani nezadal s žádnou tajnou službou, byl určitě alternativou pro  velkou část voličů. 

Pokud jste si na Josefa Středulu vsadili u některé sázkové kanceláře s vidinou jistého zisku, jeho odstoupení vám určitě radost neudělalo. Je to stejné, jako kdybyste si vsadili, že na mistrovství světa ve fotbale dá Messi gól a Messi by v zápase nenastoupil. Namítnete, že Středula není Messi, ale dávám to jen jako příklad… V případě, že se událost, na kterou si vsadíte, nekoná, sázkové kanceláře vsazené peníze sázkařům vracejí. Ale v České (banánové) republice ne všechny sázkové kanceláře sázku vracejí. Například Fortuna, u jejíhož zrodu stál taky jeden bývalý neúspěšný prezidentský kandidát, sázky nevrací, přestože z jejich obchodních podmínek vyplývá něco jiného. Pokud se sázky nevrací, je to pro sázkovou kancelář zajímavý bezpracný zisk. Protože objem sázek na Středulu (Messiho) může být v řádu stovek milionů korun (dolarů), mohly by sázkové kanceláře nabídnout Středulovi (Messimu), že pokud z prezidentské volby (mistrovství světa) odstoupí, tak se s ním o bezpracný zisk rozdělí. Je to samozřejmě pouze teoretická spekulace a nevím, kolik bylo na Středulu vsazeno, ale v hazardním byznysu se takové věci občas stávají… Majitelem sázkové kanceláře Fortuna je dnes slovenská finanční skupina Penta, kterou založili slovenští studenti elitní sovětské vysoké školy pro „diplomaty“. O vlivu Penty na slovenskou politiku a používaných metodách si můžeme přečíst ve slavném spisu „gorila“. O vlivu slovenské Penty na českou politiku můžeme jen spekulovat…  

Hazardní byznys u nás reguluje a licence uděluje ministerstvo financí a asi je něco špatně, že některé sázkové kanceláře vklady vrací a zrovna Fortuna vracet nemusí. A Fortuna určitě zveřejní, kolik bylo na Středulu vsazeno a na co jsou peníze z propadlých sázek používány. Minimálně ministerstvo financí by se mělo na licenci Fortuny „podívat“ a pokud je chování Fortuny v rozporu s dobrými mravy nebo dokonce v rozporu ze zákonem, licenci odebrat. Nabídka hazardních her je na našem trhu více než dostatečná.

Autor: Pavel Makovec | středa 25.1.2023 9:32 | karma článku: 15,24 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,25

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68