Postavíme nový Národní fotbalový stadion?

Protože fotbalu a politice u nás rozumí každý, tak “výborný” nápad z hlavy našich fotbalových funkcionářů na postavení Národního fotbalového stadionu za peníze daňových poplatníků,  pod záminkou organizace fotbalového EURA 2020, zaujal nejen většinu fotbalových fanoušků ale i lidí, které fotbal pranic nezajímá.

1) Experti na utrácení cizích peněz

 

Ani slavná stavby SAZKA Arény nebo skandální utrácení veřejných prostředků při pořádání Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci, nezabránilo fotbalovým “bafuňářům” přijít s nápadem na financování stavby “nezbytně nutného” národního  fotbalového stadionu za peníze daňových poplatníků. Když se podívám na seznam jmen, která se dlouhodobě pohybují v českém fotbale ať už jde o majitele fotbalových klubů, stadionů, funkcionáře nebo rozhodčí, tak většina z nich se proslavila skandály všeho druhu. Dá se říct, že celý náš fotbal se pohybuje hlavně v “šedé” zóně ekonomiky a někde nechybí ani přímé propojení s organizovaným zločinem. V 90. letech minulého století si každý správný “podnikatel” pořídil vlastní fotbalový klub, většinou za peníze, které posléze chyběly v českých bankách. Čeští daňoví poplatníci, tak při očiště českých bank již přispěli na fotbal vrchovatou měrou, za kterou by se národních fotbalových stadionů dalo postavit několik. Vzhledem k tomu, že bankovní zdroje na financování fotbalových koníčků vyschly, tak se prakticky stejná garnitura fotbalových funkcionářů snaží v posledních letech o “přisátí” k veřejným prostředkům, a v řadě krajů, měst a obcí se jim to i daří. S jídlem roste chuť, a tak proč nezkusit “pumpnout” i státní rozpočet.

 

2) Česká parodie na fotbal

 

Když se podívám na výsledky naší fotbalové reprezentace a pominu fakt, že fotbalové zápasy u nás jsou (s mírnou nadsázkou) “cinklé” již od úrovně žákovského přeboru, nechápu, proč by se na financování čehokoliv souvisejícího s českým fotbalem, měli podílet daňoví poplatníci. Když vidím prakticky nepřetržité manévry policejních těžkooděnců v souvislosti s fotbalovým děním a vedle toho vysokou zločinost a nářky policejních velitelů nad nedostatkem lidí a peněz, tak je někde asi něco špatně. Vrcholový fotbal u nás je soukromým byznysem určité skupiny lidí a objem peněz, které se v něm točí, včetně propojení na sázkové kanceláře a loterijní byznys, je již dnes nesrovnatelný s jinými sporty. A místo toho, aby jako každý jiný byznys přispíval do veřejných rozpočtů, tak naopak peníze z veřejných rozpočtů odsává. Proč stát před kriminalitou a násilím nechrání stejně všechny občany, ale přednostně “pomáhá a chrání” pouze vybranou skupinu fotbalových “podnikatelů”? Podobně spornými výdaji jsou výdaje na státní sportovní reprezentaci, včetně financování zájezdů státních úředníků a politiků na zahraniční sportovní podniky. Některým ministrům (za všechny např. A.Vondra) nedělalo problém si na fotbal do zahraničí zaletět i vládním speciálem. Pokud by stát měl nějakým způsobem přispívat na sport, tak jediné oprávněné státní výdaje jsou na budování hřišť a sportovišt, přístupných dětem, mládeži a nejširší veřejnosti, včetně potřebného zázemí a odborníků, kteří se sportujícím budou při sportu věnovat.

 

 

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 27.3.2014 10:48 | karma článku: 19,79 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68