Nezaměstnaný černoch a čínská uklízečka

  Letošní rok bude z hlediska vývoje světové ekonomiky patřit mezi ty velmi zajímavé. Ještě neuplynul ani měsíc leden 2016 a událostí ovlivňujících vývoj světové ekonomiky je více než jindy za celý rok...

„Výplach“ na čínských akciových trzích je někdy považován za začátek nové hospodářské krize (recese), která nás a celou světovou ekonomiku, dle názoru některých ekonomů, v nejbližší době čeká. Pokles čínských akciových trhů  se sice částečně projevil v mírné korekci ostatních kapitálových trhů, ale vliv čínského kapitálového trhu na vývoj světové ekonomiky není zdaleka tak významný. Rovněž pokles tempa růstu čínské ekonomiky pod 7% ročně je možné považovat za krizi jen s velkou nadsázkou. Čínský akciový trh má v čínské ekonomice daleko menší význam než americký akciový trh na ekonomiku USA. Vliv čínského akciového trhu na reálnou čínskou ekonomiku je ve srovnání s USA asi třetinový, a proto je vhodné hledat příčiny zpomalení ekonomického růstu Číny někde jinde.

Pokles čínských akciových trhů byl zákonitý a i předvídatelný, zvláště po zkušenostech z hypoteční krize v USA, která odstartovala světovou recesi. Pokud si v USA pořídí bez problémů hypotéku nezaměstnaný černoch, žijící v „papundeklové“ chatrči, a pokud je to masový jev, jak tomu bylo do roku 2007, tak je jen otázkou času, kdy to skončí velkým průšvihem a v případě USA s celosvětovým dopadem. Stejně tak to dopadne, když na čínské burze začnou „investovat“ uklízečky a sekretářky a to ještě „na páku“ (na úvěr) v přesvědčení, že to je nejsnadnější cesta k vlastnímu zbohatnutí. Naštěstí to světovou ekonomiku ovlivní výrazně méně.

Rok 2016 bude ale hlavně ve znamení rekordně nízkých cen ropy, které se propadly pod 30 USD za barel a někteří ekonomové (a politici) čekají snížení ceny až na 20 USD za barel, případně níže. Co takový propad cen znamená již dnes nejen pro Rusko, ale i pro tradiční producenty ropy z Perského zálivu v čele se Saúdskou Arábií je zřejmé a co bude znamenat zítra uvidíme ještě letos. Pro Evropskou unii (EU) bude rozhodujícím momentem, který ovlivní její budoucnost to, jak se vyrovná v letošním roce s tzv. uprchlickou krizí. Pokud příliv uprchlíků (běženců?) do některých zemí  EU bude pokračovat stejným, nebo vyšším tempem jako v roce 2015 a řešení tohoto problému bude stejně neefektivní, tak můžeme začít odečítat konec EU (minimálně v její současné podobě).

PS: Podobné masové přerozdělování přírodních zdrojů a finančních prostředků, kterého jsme svědky,  vedlo ve 20. století ke dvěma celosvětovým válečným konfliktům. Držme si palce, aby tomu tak nebylo i nyní. Lokální válečné konflikty probíhají již teď a nejsou ani moc daleko od hranic Evropské unie a nedá se vyloučit, že probíhá i přesun (potenciálních?) bojovníků...

 

Autor: Pavel Makovec | středa 27.1.2016 11:15 | karma článku: 26,64 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,99

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68